View this email in your browser
Nieuwsbrief juli 2018
Beste <<Aanspreektitel>> <<Naam>>,
Lang leve de zomer en zijn temperaturen!
Ons hoor je niet klagen met het verlof in het vooruitzicht...

Maar de tuinen kreunen toch onder de aanhoudende droogte en het gras is vandaag niet altijd meer groener aan de overkant, wat wel en niet te doen:

Stel indien mogelijk het zaaien en aanplanten uit, dit gaat in tegen onze eigen winkel maar zolang het droog blijft hebben nieuwe aanplanting water nodig.
Weet ook dat elke dag water geven echt niet nodig is, zo maak je je planten afhankelijk van deze watergift en maken ze zelf geen diepgaande wortels. Bedek de grond rond je planten met een mulchlaag van gras, schors, hakselhout, … zo beperk je het verdampen en uitdrogen van de grond. Planten in pot drogen veel sneller uit dan planten in volle grond. Zet ze in de schaduw of bescherm ze met een parasol. Stenen potten onttrekken ook het water uit de grond en verdampen nog sneller dan een kunststof pot.

Is je gazon ondertussen gedeeltelijk of volledig uitgedroogd en ros? Geen paniek, van zodra het terug regent of gesproeid wordt zal hij zich snel terug herstellen en binnen geen tijd het je terug een groene grasmat .

Geef je toch water, doe dit dan met gezond verstand:
plaats schaaltjes onder je potten zodat het water niet wegloopt en de planten een voldoende water kunnen opslorpen. Rond je planten kan je hetzelfde principe toepassen door een kuiltje te maken zodat het water niet wegloopt  maar bij de plant in de grond dringt. Beste moment om water te geven is 's morgens of 's avonds , geef planten ook water aan de grond, zo vermijd je het verbranden van de bladeren. Liever 2 maal per week overvloedig beregenen dan elke dag een beetje.

Wees spaarzaam met drinkwater! Gebruik het water uit de regenton of put zolang de voorraad nog strekt.

Voor een putboring kan je ons ook steeds contacteren, zo gebruik je het grondwater om je tuin te voorzien van het nodige vocht. Uiteraard nog steeds rekening houdend met de gezond-verstand-regels van hierboven, want ook deze waterlagen zijn kostbaar!

Wij kunnen volgende diensten voorzien:
- boring van put, plaatsen van filterbuizen en aanzuigleiding
- leveren en installeren van een aanzuigpomp
- instaleren van een dienstkraantje
- instaleren van een beregeningsinstallatie met of zonder sturing

Belangrijk: Het oppompen van grondwater is vergunningsplichtig!
Wij voeren de werken dan wel uit, u zorgt verder dat u in regel bent.
 

Wij zijn alvast terug gestart met het bestrijden van de 2de cyclus van de rupsen. Als we deze cyclus goed opvolgen en behandelen kunnen we veel leed in het voorjaar voorkomen! Schade die de rupsen nu toebrengen blijft ook zichtbaar tot het voorjaar!

Vanaf dit jaar is Eligans volledig overgeschakeld naar een biologische bestrijding van de buxus rups en we halen hier goede resultaten mee.
De rups zelf bestrijden we op basis van een bacteriepreparaat (Bt of Bacillus thuringiensis) en tussen de cyclus in hebben we bij enkele klanten feromoonvallen voorzien als test. Deze hebben meteen ook de nodige meetbare resultaten opgebracht en menig mannetjesmot is gevangen zodat er geen paring kan plaatsvinden.

Omdat we heel specifiek behandelen, beperken we de impact op de tuin en zijn bewoners. De bacterie is enkel werkzaam op rupsen en bijgevolg ongevaarlijk voor vogels. Doordat we enkel de Buxus behandelen sparen we de andere nuttige rupsen.


Voor vragen of een afspraak ter bestrijding van de buxusmot kan je ons op volgend adres contacteren: info@eligans.be

Wat moeten we nu zeker doen:
- Geef planten en gazon bij droog weer zeker water!
- Verwijder uitgebloeide bloemen
- Bemest de borders en het gazon, ze kunnen nu wat extra voeding gebruiken, let met het droge weer wel op dat je het gazon niet verbrand.
- Hou de borders onkruidvrij, wekelijks wieden is aangeraden! 
- Scheren van de hagen mag en kan nog steeds.
- Maai de bloemenweide zodat hij een tweede maal kan bloeien, wacht een tweetal weken voordat je het maaisel verwijderd.

De meeste onkruiden verdwijnen uit het gazon door regelmatig te maaien. Er zijn echter verschillende soorten onkruid die met hun platte bladrozetten weinig last ondervinden van de grasmaaier en rustig verder woekeren in het gazon. Hierbij denk ik onder andere aan madeliefjes, paardebloemen, boterbloemen, klavertjes en weegbree. Verwijder dit onkruid door het uit te steken.

Wat mogen we nu doen:
- knip uitgebloemde bloemstengels weg bij boembollen.
- Pas de zomersnoei toe bij pitfruit (appels en peren)
- Steenfruit (kersen, Pruimen,...) kunnen gesnoeid worden na de oogst
Eligans gaat vanaf komende week voor 3 weken in bouwverlof!

Het was weer een druk seizoen en na de laatste spurt zetten we onze schup even aan de kant voor de komende drie weken. Vanaf de eerste week van augustus gaan we terug van start voor hopelijk een fantastisch najaar...

Heb je in tussentijd nog vragen, contacteer ons dan liefst via mail...
Steeds tot uw dienst
Voor vragen of opmerkingen kan je ons steeds bereiken:
Bob Eliaerts
Zaakvoerder & verkoop
info@eligans.be
Britt Verhaegen
Administratie en facturatie
administratie@eligans.be
Bart Dierckens
Hoofdhovenier
onderhoud@eligans.be
Bekijk deze mail in je browser.

Ons adres:
Eligans
De Renlaan 45
St-Job 2960
Belgium

Add us to your address book


Wil je aanpassen hoe je onze mails ontvangt?
Je kan je profiel aanpassen of uitschrijven van onze lijst.
 


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Eligans · De Renlaan 45 · St-Job 2960 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp