Copy

Nieuwsbrief
Team Para Atletiek

Nieuwsbrief 2
(juni 2018)


Welkom! Voor u de alweer de tweede nieuwsbrief van Team Para Atletiek. In deze nieuwsbrief heel veel aandacht voor de wedstrijden die de atleten hebben gedaan, de resultaten natuurlijk maar ook wat er nog meer bij komt kijken. Nienke schrijft over haar classificatie en coach Guido schrijft over het vele reizen van het Team en hoe om te gaan met successen en teleurstellingen binnen 1 team. Over successen gesproken, Team Para Atletiek heeft zijn eerste heuse WERELDRECORD! Marlene schrijft zelf over haar wereldrecord en hoe dat nu voelt, geen interview maar een eigen verhaal: een unieke inkijk in het leven van een topatleet.  Daarnaast natuurlijk de vaste rubrieken die u in elke nieuwsbrief gaat terugvinden:
- audio-date met een atleet
- woord van de voorzitter
- column van de coach
- video

Heel veel leesplezier!

Van de Voorzitter,

In deze tweede nieuwsbrief heel veel nieuws. Er is zoveel gebeurd in deze maanden, teveel voor 1 nieuwsbrief. Vrienden vragen mij vaak hoe het met het Team gaat? "GOED" kan ik dan volmondig antwoorden, maar wat komt er veel bij kijken een dergelijk Team te runnen. Een stage naar Barcelona met aansluitend een wedstrijd, trainingen, meer wedstrijden door heel Europa, gesprekken met partners, aanvragen bij fondsen en stichtingen, brainstormen over de wildste ideeën en dat volgt elkaar allemaal in een onvoorstelbaar tempo op. In deze nieuwsbrief worden een aantal van die zaken aangestipt. Natuurlijk zijn we super trots op het eerste WERELDRECORD van een atleet van de Stichting, Marlene . . . WAUW. 
Waar ik ook super trots op ben is op de 38 mensen die inmiddels vriend of vriendje van de Stichting zijn geworden, mensen die uit hun hart de doelstellingen van de Stichting ondersteunen. De foto boven deze nieuwsbrief laat zien dat ook de door de Stichting ondersteunde atleten hun steentje bijdragen. Met zijn allen hebben ze een dag gecollecteerd voor 1 van de partners van de Stichting; Fonds Gehandicapten Sport. Daarmee geld ophalend voor de Stichting maar ook voor alle andere sporters met een lichamelijke of verstandelijke handicap, HULDE.
Veel lange artikelen in deze nieuwsbrief maar met des te meer informatie die u als lezer een beter beeld geeft van alles waar de Stichting mee bezig is. Leest u rustig alle artikelen en luister naar het leuke interview tussen Pepijn en Noëlle. 
De volgende nieuwsbrief verschijnt eind september met dan vast ook weer heel veel nieuws, onder andere over het EK in Berlijn.

Groet,
Hélène Wiesenhaan

Europese Kampioenschappen 2018 Berlijn.

Wat moeten wij doen om ons te kwalificeren?

Elk atletiekseizoen kent een eindtoernooi. In 2016 waren dit de Paralympisch Spelen, in 2017 de WK in Londen en dit jaar de EK in Berlijn. Een wat kleiner eindtoernooi als je het vergelijkt met de voorgaande twee toernooien, maar dat maakt het er niet minder om! Een toernooi halen, je oranje tenue aantrekken en uitkomen voor je land is niet iedereen gegeven en dus altijd bijzonder! Maar hoe plaatsen wij ons voor een eindtoernooi


Als eerste wordt er een programma gemaakt door de IPC (International Paralympic Committee), welke onderdelen er voor welke handicap-klasse zullen zijn. Er zijn zo veel onderdelen en handicap klassen, dat niet alles in het programma van een eindtoernooi past. Vervolgens maakt de IPC ook de limieten, dit zijn prestatie-eisen waar je minimaal aan moet voldoen om mee te mogen doen. Deze eisen zijn voor Nederlandse begrippen niet heel erg streng, en daarom maakt de Atletiekunie eigen limieten.

De kwalificatie-eisen van de Atletiekunie zijn voor dit jaar op basis van de Europese MES ranglijst (Minimum Entry Standard). Dit is een ranglijst waar ieder zijn beste prestatie vanaf 1 januari 2017 op staat. Om dit jaar naar de EK te mogen gelden de volgende prestatie-eisen:

• Top 6 Europese MES ranking van 2018 bij 16 atleten en meer op die ranking aan het einde van de limietperiode

• Top 4 Europese MES ranking van 2018 bij 8 tot 15 atleten op die ranking aan het einde van de limietperiode

• Top 3 Europese MES ranking van 2018 bij minder dan 8 atleten op de Europese MQS Ranking aan het einde van de limietperiode.

De beste prestatie geleverd in 2018 geldt. Je kunt je alleen kwalificeren voor onderdelen die ook op het Paralympische programma staan. De limietperiode loopt tot 1 juli, daarna wordt de balans opgemaakt en gekeken wie voldaan heeft aan de kwalificatie-eisen.

Het EK wordt gehouden van 20 tot en met 26 augustus in het Friedrich Ludwig Jahnsportpark in Berlijn.

Coach talks
Wedstrijden

Barcelona - Utrecht - Uden - Lisse - Tilburg - Nottwil (Zwi) - Oordegem (Bel) - Nijmegen - Leverkusen (Dui) - Parijs - Lokeren (Bel) - Berlijn (Dui) hebben we gehad en we gaan verder met Montreal (Can) en Londen (Eng). Een rijtje van de plaatsen waar we de afgelopen maanden wedstrijden hebben gedaan en komende maanden gaan doen. En natuurlijk eind augustus het EK in Berlijn. Veel reizen, veel kilometers in de auto, veel tosti's uit de kantines, veel teamdiners langs de snelweg. Maar ook veel vreugde en een aantal teleurstellingen.
We zitten midden in het seizoen en de wedstrijden volgen elkaar snel op, tussendoor nog wat trainen en verschillende accenten per atleet. Het seizoen is altijd een hectische periode, geen vast ritme met vast trainingen op vaste momenten maar juist constant improviseren. Voor mij ook constant schakelen tussen trainer zijn en coach zijn. Naar mijn mening twee totaal verschillende dingen. Als trainer werk je samen met een atleet en probeer je die beter te maken, beter door vaak en goed te trainen, een lange termijn doel te hebben en daar naartoe te werken. Trainingen die de atleet niet onmiddellijk beter maken maar wel op de lange termijn. Daarbij is het prima als en soms zelfs begrijpelijk dat ze eerst even minder worden, stapjes maken, niet verder gaan met de volgende stap voordat de huidige stap is afgerond.
Coachen op een wedstrijd is iets totaal anders, je wilt onmiddellijke verbetering zien. Geen training geven maar zoeken naar die ene aanwijzing die het verschil kan maken op dit moment. Voor mij betekent dat ook heel veel dingen niet benoemen, niet willen veranderen, accepteren voor dat moment en alleen richten op die dingen die de atleet makkelijk kan wijzigen. Het betekent ook vooral benadrukken wat er goed gaat en de atleet vertrouwen geven.
Trainen is zagen en timmeren, coachen is schuren en polijsten. Allebei waardevol en leuk om te doen maar ze vragen wel om heel verschillende aanpak en gereedschap.

Guido.
Audio-date

Pepijn de Groot en Noëlle Roorda zijn twee talenten uit Team Para Atletiek. Hoe zijn ze bij atletiek terecht gekomen, wat doen ze nog naast de trainingen en hoe bevalt het ze in het Team. Ze hadden een gesprek samen en omdat deze twee lekker bleven kletsen hebben we het interview in twee delen gesneden. Veel luisterplezier!
Klik hier voor het interview met Pepijn en Noëlle, deel 1
Klik hier voor het interview met Pepijn en Noëlle, deel 2

12,88, Wereldrecord. Het is echt zo. Gek eigenlijk, ik won niet eens de race sterker nog, ik zat niet eens in de snelste serie. Nog geen 13 seconde daarvoor was ik nog gewoon Marlène, ik heb geen gouden medailles, ik heb wel andere kleurtjes maar het gaat uiteindelijk om die gouden. Ineens, na een race met nog genoeg foutjes, ben ik wereldrecordhoudster. De eerste minuten wist ik het niet eens, ik kwam als 2de over de finish waarbij de 1ste 12,49 had. Toen dacht ik, dit zou wel eens een WR kunnen zijn. Met spanning keek ik naar het uitslagenbordje totdat dat mijn naam werd omgeroepen en ik vervolgens 12,88 hoorde. Eerst hoorde ik gegil aan de start van de 100m vervolgens hoorde ik gejuich van heel bekende mensen. dat gaf mij de bevestiging dat ik het goed had gehoord, 12,88.

Ik. Ben. Een. Wereldrecord. Houdster.

Nog nooit heb ik zo als een meisje gegild en gesprongen. Ik geloof het gewoon niet, ik een wereldrecordhoudsters. Dat komt nog wel, nu eerst alles regelen want ik heb geen idee wat nu moet. Opzoek naar de wedstrijdleiding, formulier invullen, voor de zekerheid dopingcontrole uitvoeren.

Wauw ik ben een wereldrecordhoudster. Langzaam daalt het in, genieten van de dag, maar je realiseert je wat je allang weet, er veranderd niks. Je bent nog steeds dezelfde persoon, ik ben nog steeds dezelfde Marlène alleen nu komt mijn naam op de lijst van wereldrecords te staan. Dagen later geloof ik het soms nog steeds niet, ik heb niks om vast te pakken o.i.d. Niks tastbaars. Nu weer door, er zijn nog zo veel dingen die ik wil bereiken in mijn sport, gouden medailles, records en barrières zoals 6 meter met verspringen. Bovenal weer opzoek naar een beter versie van Marlène.

Classificaties

Paralympische Sport en dus ook atletiek kent atleten met allerlei soorten handicaps. Om de wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen worden de atleten ingedeeld in verschillende klassen. In deze nieuwsbrief verteld Nienke over de keuring die hoort bij die classificatie . . .  Klik op artikel rechts voor een uitgebreide uitleg over het classificatie-systeem.

Een spannende classificatie 

Afgelopen winter hoorde ik dat alle mensen die nu in de spasme klasse zitten opnieuw geclassificeerd zouden moeten worden. Omdat er nieuwe classificatie procedure was voor mensen met spasme.

Vanaf het moment dat ik wist dat ik opnieuw geclassificeerd moest worden begon het door mijn hoofd te gaan "ben ik wel spastisch genoeg of ben ik te goed voor mensen met spasme?". Ik twijfel niet aan mijn spasme maar met die nieuwe methode . . . stel dat ik te goed ben? Wat dan? Wat zou ik doen als dat zo is? Eerlijk gezegd wist ik dat niet. Ik heb het namelijk heel erg naar mijn zin om met deze groep mensen een team te zijn. Samen hard te trainen en plezier te hebben. Echter kwam de classificatie met de weken dichter bij. Omdat de classificatie voor mij best wel spannend is wilde ik voorbereid naar de classificatie. Samen met mijn coach Guido Bonsen en de fysio van Papendal Britt Dorrestein hebben we alles wat belangrijk is voor de classificatie goed uitgezocht. We hebben een heel medisch dossier aangelegd met alle gegevens over mijn spasme. Ondanks de goede voorbereiding werd ik steeds zenuwachtiger en gespannen. Mijn classificatie zou plaatsvinden bij de wedstrijden in Nottwil in Zwitserland. In de avond voor de classificatie nog even gesprek met Britt over hoe en wat er ging gebeuren op de dag van de classificatie.


De dag van de classificatie
Vandaag is het dan zo ver. Vandaag gaat het dan echt gebeuren. We gingen al vroeg naar de baan om even los te lopen van de lange heenreis. Ik was alleen maar in mijn hoofd bezig met de classificatie. Het is een rare dag, het hele jaar heb ik het liefst zo min mogelijk last van mijn spasme en ook vandaag is dat tijdens de training zo. Maar stiekem hoop ik in mijn hoofd ook dat ik vanmiddag wel last heb van mijn spasme, dat het mij niet in de steek laat vandaag ofzo. Raar gevoel, spasme hoort bij mij en is een deel van Nienke zijn maar vandaag twijfel ik aan alles. Na lekker los gelopen te hebben en wat sprintjes had gedaan moest ik nog wel even wachten tot dat het tijd was voor mijn classificatie. Classificatie was pas na de lunch en met veel moeite kreeg ik wat eten door mijn keel. Het duurde voor mij heel lang elke minuut die verstreek leek een eeuwigheid. Nadat ik de formulieren die ik moest ondertekende om deel te nemen aan de classificatie ha getekend werd ik alleen nog meer zenuwachtig. De Classificatie ging ineens super snel, na wat vragen en oefeningen stond ik weer buiten met geen idee welke klasse ik nu zou komen. Ik moest namelijk nog wat dingen op de baan doen. Dat kon niet gelijk maar pas aan het einde van de middag. Weer wachten en mijn teamgenootjes wilde natuurlijk ook weten wat de uitslag was maar kon ze alleen vertellen dat ze spasme hadden geconstateerd. Mijn teamgenootjes die de hele winter mijn trillende benen hebben vastgehouden om mijn spasme te beheersen riepen met zijn allen: "DUH!!!". Ondanks de spanning moesten we heel hard lachen met zijn allen. Eindelijk was het tijd om naar de baan te gaan om de laatste oefeningen en een sprintje te doen. Nadat ik alles had gedaan wat ze nodig hadden, gingen ze overleggen over welke klasse ik het beste thuis hoor. Na 5 min overleg was het dan tijd voor het moment waarop je heel de hele dag hebt gewacht de uitslag. T35 voorlopig! De 200 meter wedstrijd van de volgende dag wilden de classifiers nog wel zien. 

Het definitieve besluit
Na een redelijk goede nachtrust was het tijd voor ontbijt, veel trek had ik niet, vandaag was het er op of eronder. Ik ben altijd al zenuwachtig voor de 200 meter en nu natuurlijk ook voor het definitieve besluit van de classificatie. Tijdens de warming-up voelde ik toch wel dat ik een classificatie had gehad. Na de warming-up was het tijd voor de callroom, 15 minuten in een tent zitten voor de start van de 200 meter. Ik moet laten zien dat ik echt T35 ben, ik moet er alles uit halen ging er door mijn hoofd. Toen mocht ik van start op dat moment dacht ik helemaal niks meer, alleen maar snel bewegen en reageren op het startschot. Ik kwam over de finish, na de finish kon ik bijna niet meer lopen door mijn spasme. Met behulp van Fleur, Noëlle en Guido kwam ik van de baan. Terwijl we bezig waren mijn spasme  onder controle te krijgen kwam een van de classifiers naar mij toe: " T35 voor de komende 4 jaar". Rare mededeling eigenlijk. Blij zijn omdat ze vertellen dat je spastisch bent? Opluchting is een beter woord denk ik. Het feestje kwam toen ik mijn tijd hoorde: 33,98.  Ik verbeterde mijn pr van 34.28 naar 33.98! Voor het eerst onder de 34 seconden, juist in deze race. De verbazing en opluchting ging door mijn lichaam heen. Mijn toernooi kon niet meer stuk. 

De enige echte T35er van Team Para Atletiek!
 
Nienke

Input caption text here. Use the block's Settings tab to change the caption position and set other styles.
Copyright © Stichting Para Atletiek, All rights reserved.

Our mailing address is:
stichtingparaatletiek@gmail.com
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Lees je deze Nieuwsbrief via social media of de website en wil je de volgende in je mailbox ontvangen schrijf je dan in:
https://www.stichtingpara-atletiek.org/nieuwsbrief/
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Team Para Atletiek · Lange Raamstraat 1 · Haarlem, Nh 2012ZV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp