Copy
Visualitza el contingut d'aquest correu a un navegador
SETEMBRE 2019

“Només des de la creació d’un ecosistema educatiu local interconnectat avançarem cap a la millora de les oportunitats per a tothom”

Què significa educar avui en dia, quines implicacions té i quines condicions fan possible l’ampliació de les oportunitats educatives per a tothom? Les competències que s’aprenen en el fora escola tenen el valor i el reconeixement social i educatiu que mereixen? Comença un nou curs escolar i amb ell el desig d’oferir a tots els infants i adolescents les habilitats, coneixements i competències necessàries per a la vida. Bon inici de curs!

Enganxa’t a la mirada 360! Repensa el teu projecte comunitari

Treballeu en projectes comunitaris i voleu explorar com connectar la vostra feina amb d’altres agents educatius per generar més i millors oportunitats educatives? Si és així, us animem a participar en la jornada “Les entitats miren en clau 360” que celebrarem el proper 27 de setembre al Centre Cívic Ter (Carrer de Can Sunyer, 46. Girona). Ja us hi podeu inscriure!!

Horaris que promouen la connexió de l’escola amb l’entorn. Inscriu-te a l’acte d’Educació a l’Hora i digues la teva!

La proposta d’horaris de la Fundació Jaume Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica aposta pel treball en xarxa dels diferents recursos educatius de la comunitat i els centres docents. En ella, el municipi hi té un paper clau. El proper 23 d’octubre, podràs conèixer i donar la teva opinió sobre aquest nou model en un acte, en què també es presentaran les experiències d’escoles, instituts i municipis catalans que estan treballant ja amb nous horaris escolars. Inscriu-t’hi!

Les activitats extraescolars milloren els resultats educatius de l’alumnat?

L’evidència existent dona una resposta afirmativa a aquesta pregunta. La recerca constata, però, que l’efectivitat de les activitats extraescolars és variable i identifica com a factors d’èxit, entre d’altres, la vinculació entre l’activitat i el currículum escolar, la combinació de continguts formatius i lúdics i que siguin dirigides per un professor professional. Sheila González, doctora investigadora postdoctoral al Departament de Sociologia de la UAB parla, en aquest article, de l’impacte acadèmic i social de les extraescolars i alerta sobre la necessitat de convertir-les en una eina de reducció de les desigualtats.

PALOL DE REVARDIT (PLA DE L’ESTANY)

Mar Trencat: expressió artística i treball de les emocions per empoderar els joves en el seu itinerari vital

Mar Trencat és un projecte de lectura crítica de la realitat que relaciona art i narrativa audiovisual per reflexionar al voltant del fenomen migratori de la mar Mediterrània i generar experiències d’èxit en els alumnes. A través del foment de l’esperit crític, es treballa el sentiment de pertinença a la comunitat, es reforça l’autoestima i es retorna els joves a l’institut des d’una perspectiva positiva. El projecte l’impulsa la Unitat d’Escolarització Compartida Cancuní, que va rebre la menció especial a la crida Centres Educatius 360. El vols conèixer?

*INTERNACIONAL*

L’ecosistema com a mirada: Itineraris Culturals a Kuopio, Finlàndia

El projecte finès Itineraris Culturals incorpora els aprenentatges artístics al currículum escolar de tots els infants de la ciutat dels 7 als 16 anys, garantint l’accés de nois i noies als coneixements, recursos i equipaments culturals. D’entre les claus d’èxit d’aquest programa, hi ha la formació especialitzada del professorat, la creació de la figura del coordinador cultural a cadascun dels centres educatius i la participació de les institucions artístiques de la comunitat. Descobreix tots els elements que han convertit el projecte en un exemple d'ecosistema educatiu local.

DISTRICTE DE SANT ANDREU (BARCELONA)

Com generar un ecosistema educatiu al barri?

Generar un ecosistema educatiu al barri, posant en contacte els centres educatius amb els recursos i propostes educatives que ofereix la comunitat. Aquest és el repte que està treballant el projecte +Educació Sant Andreu, format per 6 centres educatius de primària i secundària i la cooperativa +Educació. Actualment, el projecte compta amb la participació de més de 50 entitats i equipaments. D'aquesta manera, s'ofereixen a infants i famílies, més de 800 activitats educatives fora de l'escola, al llarg del curs. La major part són gratuïtes.

Models d'experiències pilot Educació 360

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

Transformació educativa del districte Bellvitge-Gornal

CASTELLBELL I EL VILAR

L’Educació 360 en un municipi de 3.500 habitants

Beneficis de la proposta d’Educació a l’Hora en el municipi

La proposta de nous horaris escolars d’Educació a l’Hora contempla avantatges pel conjunt del territori. D’una banda, el treball en xarxa que connecta els recursos educatius de l’entorn i les escoles, optimitza els recursos de la comunitat. També es redueix la tasca de contenció que han de fer sovint els serveis socials per als infants més vulnerables i s’afavoreix la cohesió social i la convivència en els municipis.

> Estàs interessat en sumar-te a l'Aliança? Vull ser 360
> Comparteix aquest butlletí amb les teves amistats
> Vols rebre el butlletí
> Explica'ns la teva experiència d'Educació 360

Aquest butlletí electrònic neix amb la voluntat de ser un espai per a compartir informacions, activitats, experiències i novetats de la comunitat que forma part de l'Educació 360. Si vols compartir continguts, posa't en contacte amb nosaltres.

Educació 360 - © 2019
Avís legal

Podeu actualitzar les vostres preferències o cancel·lar la subscripció a aquesta llista en qualsevol moment.