Copy
View this email in your browser
                                                                                     Nieuwsbrief editie 5 - 21

Het begint al bijna weer te voelen als vanouds: gezellig met zijn allen aan tafel zonder de anderhalve meter. Tja, de coronacrisis is nog niet voorbij, maar wat is het toch fijn om elkaar weer in grotere aantallen te ontmoeten! 

Uiteraard blijven we ook voorzichtig, want we willen het graag zo houden! 

In de moestuinen is de winter duidelijk in aantocht. De pompoenen zijn geoogst en de meeste groentebedden zijn klaar gemaakt voor een lekkere winterslaap.

We hebben ook een filmploeg op bezoek gehad. Daarover later meer.

Herfstvakantie

Volgende week is het herfstvakantie. Op dinsdag 26 oktober zijn onze buurtrestaurants bij de Schakel en het Hert gesloten.

Ons buurtrestaurant bij de Broederij is wel open en kookt op donderdag 28 oktober een heerlijke herfstmaaltijd. Reserveren kan t/m woensdag 27 oktober: debroederij@vantuintotbord.nl

In de eerste week van november koken we weer op alle locaties!

Een leuke herfstactie!

In de eerste week van november starten we met een leuke najaarsactie. Neem eens iemand mee die nog niet in onze buurtrestaurants is geweest. Voor slechts 10 euro eet je dan met 2 personen een heerlijke driegangenmaaltijd!

Als je gebruik wilt maken van de korting, geef het dan even aan in de reserveringsmail onder vermelding van 'Herfstactie'. De actie loopt tot begin december!
Gezellig samen eten in de Broederij

Verrast door de camera

En toen werden we ineens benaderd door de provincie Gelderland in het kader van "Gelderland bedankt!" met de vraag of er misschien vrijwilligers waren die we graag wilden verrassen met een bedankje in aanwezigheid van een filmploeg? 

Ons eerste antwoord was dat we eigenlijk wel ál onze vrijwilligers zouden willen bedanken! Maar zoveel vrijwilligers pasten niet voor de camera.

En zo stonden Sjoekie en Christine, beiden zowel actief in de moestuin als in het buurtrestaurant in Grootstal, na een kort wandelingetje met blinddoek, in oktober plotseling oog in oog met een cameraploeg. De film is vanaf vandaag te zien via deze link.

Meer informatie over "Gelderland bedankt" vind je op deze pagina van de provincie.

Van Tuin Tot Bord is heel blij dat we van de provincie Gelderland in 2020 en 2021 een financiële bijdrage hebben gekregen voor extra activiteiten in Coronatijd. De provincie wilde graag van ons horen wat we zoal hebben gedaan tijdens de Coronaperiode.

De filmploeg heeft daarom ook opnames gemaakt bij ons buurtrestaurant bij de Broederij. Vrijwilligers, gasten en medewerkers van Van Tuin Tot Bord komen aan het woord. Dit filmpje kunnen jullie vanaf 1 november vinden op de homepagina van onze website: https://www.vantuintotbord.nl/

Prachtig oogstfeest na eerste seizoen kindermoestuin 

Deze zomer legden we, in samenwerking met kinderwerker Bianca Bolwerk van Bindkracht10, onze eerste Van Tuin Tot Bord Kindermoestuin in Grootstal aan. En dat was de hele zomer pret met de kinderen uit de buurt.

Reden genoeg om het eerste seizoen af te sluiten met een echt oogstfeest in de Groene Schakel, waar al die verse zelfgekweekte groentes de pan in gingen. 

Met maar liefst 25 kinderen kookten we vorige week in de buitenlucht een fantastische maaltijd:

Er was pompoensoep (met zelfgekweekte chili's) uit de heksenketel, chips van boerenkoolsalade met boontjes en mais. Er werd pesto gemaakt van wortelloof, popcorn en heerlijk brood gebakken. Zelfs de pitjes van de zonnebloemen werden opgepeuzeld!

Wat eten we deze week?
Ontvang wekelijks ons menu!

Ben je vaak ook nieuwsgierig wat er op het menu staat in het buurtrestaurant? Bij alle locaties kun je je aanmelden voor een  wekelijkse mail met het menu van die week. Het menu ontvang je dan elke maandag in jouw mailbox.

Ook weten wat de pot schaft? Meld je dan aan voor deze mail bij het buurtrestaurant bij jouw in de buurt. De mailadressen vind je hieronder. Vermeld in het onderwerp even: "Menu mail ontvangen."

Het menu van de Broederij in Lindenholt (buurtrestaurant is op donderdag):
mail naar: debroederij@vantuintotbord.nl

Het menu van de Schakel in Grootstal (buurtrestaurant is op dinsdag):
Mail naar: deschakel@vantuintotbord.nl

Het menu van het Hert in Nijmegen-Midden:(buurtrestaurant is op dinsdag):
Mail naar hethert@vantuintotbord.nl

Moestuinder Rob in moestuin de Klokketoren

Herfst in de moestuinen

En alweer is er een seizoen voorbij in de moestuinen. Wat gaat de tijd toch snel! De afgelopen maand zijn we in onze tuinen bezig geweest om de tuin winterklaar te maken. Dat wil echter helemaal niet zeggen dat er niks meer groeit. Integendeel! Onze moestuin blijft ook in de winter grotendeels groen.

Allereerst ontdekken we steeds meer leuke planten die onze winter goed kunnen verdragen; we kenden al de veldsla en winterpostelein, maar we zaaien nu ook winterspinazie en Japanse raapsteel in het najaar.
Ook hebben we overwinteraars in de tuin, planten die niet meer verder groeien, maar zich verder niks aantrekken van de kou. Dit zijn bijvoorbeeld snijbiet, palmkool, boerenkool en Russische kool.

De overige zaaibedden dekken we af met mulch, herfstblad of we zaaien ze in met groenbemesters zoals winterhaver, mosterdblad en klaver. Deze planten voedden de grond door hun wortelstelsel en houden ons belangrijke bodemleven helemaal happy!  Ook boven de grond biedt de tuin zo een fijne beschutte plek voor insecten, egels en vogels om te overwinteren. 
Graag tot ziens in een van onze buurtrestaurants!
Van Tuin Tot Bord op Facebook
Van Tuin Tot Bord op Twitter
Homepage
Van Tuin Tot Bord is een initiatief voor en door bewoners in Nijmegen. Voedsel is ons bindmiddel voor een gezonde en sociale buurt. Wekelijks koken buurtbewoners samen met een kok een verrassend menu met zoveel mogelijk biologische groenten uit één van onze moestuinen.

Als je graag andere mensen uit de buurt wilt ontmoeten en lekker en gezond wilt eten, kun je gezellig aanschuiven in één van de buurtrestaurants. Een maaltijd kost Euro 7,00, kinderen tot 12 jaar Euro 3,50.

Ons postadres is:
Van Tuin Tot Bord
De Ruyterstraat 244
Nijmegen, Gelderland 6512 GG
Netherlands

www.vantuintotbord.nl

Wil je je instellingen aanpassen of geen e-mails meer van ons ontvangen?


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Van Tuin Tot Bord · De Ruyterstraat 244 · Nijmegen, Gelderland 6512 GG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp