Copy
View this email in your browser
                                                                                     Nieuwsbrief editie 1 - 21

Terwijl Koning Winter deze maand zijn spierballen even flink liet rollen, verheugen onze moestuiniers zich alweer volop op de lente. De zaaikalender is afgestoft en aangepast voor een nieuw seizoen groente telen. Nu het kwik weer is gestegen gaan we snel de moestuin in!

Onze koks kookten de afgelopen weken vele afhaalmaaltijden met heerlijke wintergroentes. En dat blijven we ook de komende tijd graag voor u doen. In de wijkcentra én ook daarbuiten. Zo hebben we enkele leuke soepacties in de wijk.

Een nieuwe lente, een nieuwe prijs

De afgelopen jaren hebben we de prijs van onze maaltijden altijd op de vertrouwde Euro 6,50 gehouden. Maar uiteraard is de inflatie ook op ons van toepassing. Vandaar dat vanaf 1 maart onze maaltijden 50 cent meer gaan kosten.

Vanaf 1 maart betaald u dus Euro 7 voor een maaltijd
Voor kinderen tot 12 jaar blijft de prijs Euro 3,50


Van dit bedrag betalen we boodschappen, de huur van de keuken en (voorlopig nog) de composteerbare bakjes voor de afhaalmaaltijden.Ook wordt er een bedrag berekend voor de groentes uit de eigen moestuin. Van dat geld worden weer nieuwe zaden en plantgoed aangeschaft.

De prijsverhoging mag echter, vooral nu, geen belemmering zijn voor een gezonde maaltijd. Daarom bieden we mensen met een kleine beurs de gelegenheid aan om per mail aan te geven als iemand gebruik wil maken van ons 'kleine beurs tarief'. Een maaltijd kost dan Euro 5,00. We bieden deze optie in goed vertrouwen aan. Om deze korting mogelijk te maken gebruiken we onze fooienpot.

Fooienpot
Draagt u graag iets extra's bij om voor mensen of gezinnen die financieel krap zitten een maaltijd betaalbaar te maken? Doe dan een gift in onze fooienpot. U vindt deze op al onze locaties bij de kassa. Alvast hartelijk dank!

Blije gezichten bij soepactie voor ouderen

Wat willen we elkaar toch graag weer ontmoeten, het liefst gewoon weer aan tafel in het buurtrestaurant. Dat kan helaas nu nog niet, daarom organiseren wij op diverse plekken een soepactie.

Vorige week hadden we onze eerste soepactie voor ouderen van wooncomplex de Ring in Grootstal. Er lag nog sneeuw in de binnentuin. Onze vrijwilligers en kok John hebben een heerlijke groentesoep gekookt en zelfs nog wat groente geoogst uit de moestuin. Samen met mensen van "Soepie Doen" hebben we bij alle bewoners aangebeld en hen verrast met een warme soep. Dit werd door bewoners erg gewaardeerd.

Er staat ook reeds een soepactie gepland voor ouderen van woongroep de Vonk en de Dobbelmanweg in de Hazenkamp.

Weet u nog een locatie in Lindenholt, Grootstal of Nijmegen Midden waar we bewoners kunnen verrassen met een heerlijke soep, laat het ons dan weten en stuur een mail naar info@vantuintotbord.nl
 

Onze menubakken kunnen bij de compost!

Regelmatig krijgen we vragen over onze menubakken; zijn deze echt composteerbaar? Daarom even wat extra informatie:

Onze menubakken worden van restproducten uit de suikerindustrie gemaakt. Normaal gesproken worden de suikerriet stengels na het uitpersen als afval verwerkt of verbrand. Bij de productie van ons wegwerpservies worden deze stengels gesneden en tot pulp gemalen. Deze pulp wordt samen met water in een vorm geperst tot borden, soepkommen en menubakken. Het servies is na gebruik 100% composteerbaar. Suikerriet is net als bamboe een snelgroeiend gras, wat het een zeer duurzame grondstof maakt.

Dan nu de composteerbaarheid: Een stevige menubak valt inderdaad niet zomaar uit elkaar op uw eigen composthoop in de tuin. Onder de gecontroleerde omstandigheden, waaronder GFT afval wordt gecomposteerd door de gemeente, gebeurt dit echter wel! De temperatuur loopt hier langdurig op tot 80 graden. Na twee tot acht weken zijn de bakjes dan volledig gecomposteerd en geschikt als voeding voor nieuwe planten.

Onze soepbekers kunnen zonder voedselresten bij het oud papier. Ze zijn van craftkarton en kunnen niet bij de compost!

Eigen soepbeker?
Wilt u echter toch helpen om minder verpakkingsmateriaal te produceren, neem dan zelf bij het afhalen een goed afsluitbaar potje mee voor de soep. We zullen dit ook noemen in de bevestigingsmail bij uw reservering. 

Een nieuw gezicht: stagiair Reza

Helaas was het in januari weer tijd om afscheid te nemen van onze stagiaire Petra. Hartelijk bedankt voor jouw inzet! Gelukkig meldde zich gelijk een nieuwe enthousiaste stagiair, die de komende maanden ons team komt versterken. Hieronder stelt hij zich even aan u voor:

Hallo ik ben Reza en ik ben 20 jaar. Ik ben half Iraans en half Nederlands, ik woon in Arnhem en ik ga naar school op de HAN in Nijmegen. Ik studeer Social Work en ik zit in mijn 3e jaar. Na deze opleiding wil ik “Global management of social issues” studeren.

Als ik mezelf zou moeten omschrijven in een paar woorden dan zou het zijn: energiek, sociaal en creatief. Wat ik in mijn vrije tijd doe is heel erg verschillend, zo vind ik het bakken van taarten en lekkernijen leuk, maar ben ik ook heel erg geïnteresseerd in computers en gadgets. Vroeger wilde ik regisseur worden, dus ik heb vast nog wel een verhaal dat ik kan vertellen.

Als ik denk aan de momenten wanneer ik het meest gelukkig ben, dan zijn dat de momenten waar ik omringd ben met mensen. Verbinding maakt blij en eten maakt blij, dus een combinatie van de twee is een goed recept voor vreugde. Daarom heb ik gekozen voor een stageplek bij Van Tuin Tot Bord.

Ik heb nu twee keer meegedaan en ik zie hoeveel vreugde er is bij het samen koken, maar ook de kleine gesprekjes met de mensen die het eten komen ophalen. Natuurlijk is afhalen niet hetzelfde als samen eten, maar als ik al zie hoe blij mensen hier van worden, dan kan ik niet wachten om te zien hoe blij de mensen worden als het restaurant weer open mag.

Lentekriebels in de moestuin!

Begin februari werden we verrast door een onverwacht bezoek van Koning Winter. In onze moestuinen verdwenen de laatste oogstbare groentes even onder een imposante laag sneeuw. Het dekentje sneeuw heeft sommige planten kunnen beschermen tegen de strenge vorst. De veldsla kwam ongeschonden onder de sneeuw vandaan. En onze tuinbonen stonden veilig in een tunnelkasje. De palmkool heeft wel een flinke tik gehad.
En nu wordt het uiteraard ook tijd dat we onze tuinen weer klaar maken voor verse zaaibedden!  Want er komt weer een gloednieuw moestuinseizoen aan. En dat betekent dat er al volop gefantaseerd wordt over de groei en bloei van deze lente. Wat gaat er gezaaid worden, waar en wanneer? In Lindenholt hebben ze vorige week een van de moestuinen omgespit met stalmest.
In de Klokkentoren gaat de aanleg van een mini-voedselbos dit voorjaar verder. In de moestuingroep wordt al gewatertand bij het idee van vijgenlikeur, kersenpannenkoeken en gewokt mosterdblad.

Bij de Broederij in Lindenholt hebben we een kleine moestuin in de voortuin en ook nog een kleine moestuin in de Volkstuinencomplex in de buurt.  We hopen dit jaar nog een grotere buurtmoestuin in Lindenholt te kunnen starten zodat er meer buurtbewoners kunnen meedoen en we nog meer groenten kunnen verbouwen.

We blijven voor u koken!

Buurtrestaurant 't Hert: afhaalmaaltijden op dinsdag
Reserveer voor dinsdag 12.00 uur via: hethert@vantuintotbord.nl

Buurtrestaurant de Schakel: afhaalmaaltijden op dinsdag
Reserveer voor dinsdag 12.00 uur via: deschakel@vantuintotbord.nl

Buurtrestaurant de Broederij: afhaalmaaltijden op donderdag
Reserveer uiterlijk op woensdag via:debroederij@vantuintotbord.nl


Onderaan deze nieuwsbrief vind u nog wat extra informatie over ons huidige protocol voor het afhalen van maaltijden.

     Afhalen, hoe werkt het nu?

  • Vanwege het kleine team in de keuken beperken we de hoeveelheid reserveringen die we aannemen. Reserveer dus tijdig, zo loopt u het minste kans dat u achter het net vist.

  • We vermelden in de bevestigingsmail een tijdvak dat u de maaltijd kunt komen halen. Lukt die tijd niet, laat het ons dan even weten, dan spreken we wat anders af.

  • Ook bij het afhalen zullen we het aantal mensen spreiden. Fijn als u ons daarbij ondersteunt door even geduld te hebben als u eventjes moet wachten.

  • Kom, als het kan, alleen om de maaltijd(en) op te halen.
  • Pinnen kan helaas niet bij ons. Fijn als u contant betaald.

Bezorging?
Mocht het voor u niet mogelijk zijn om de maaltijd zelf op te halen, dan kijken we graag naar de mogelijkheid om deze bij u thuis te bezorgen. Geef dit dan even aan bij uw reservering en vermeld duidelijk uw adres en telefoonnummer.

   En tot slot...

Met de lente in de lucht, worden ook de bijen wakker. Deze bij smikkelt lekker van een honingontbijtje. U kunt zelf ook een schoteltje met suikerwater in uw tuin of op uw balkon zetten. Dat vinden ze reuzelekker, zeker zolang er nog weinig bloemen zijn waarvan ze kunnen snoepen.

Van Tuin Tot Bord op Facebook
Van Tuin Tot Bord op Twitter
Homepage
Van Tuin Tot Bord is een initiatief voor en door bewoners in Nijmegen. Van Tuin Tot Bord vindt dat iedereen erbij hoort en gelooft in voedsel als bindmiddel. Wekelijks koken buurtbewoners samen met een kok een verrassend menu met zoveel mogelijk biologische groenten uit één van onze moestuinen. Als je graag andere mensen uit de buurt wilt ontmoeten en lekker en gezond wilt eten, kun je gezellig aanschuiven in één van de buurtrestaurants. Een maaltijd kost Euro 7,00, kinderen tot 12 jaar Euro 3,50.

In verband met Corona-maatregelen koken we de komende weken alleen afhaalmaaltijden.

Ons postadres is:
Van Tuin Tot Bord
De Ruyterstraat 244
Nijmegen, Gelderland 6512 GG
Netherlands

www.vantuintotbord.nl

Wil je je instellingen aanpassen of geen e-mails meer van ons ontvangen?


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Van Tuin Tot Bord · De Ruyterstraat 244 · Nijmegen, Gelderland 6512 GG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp