Copy
View this email in your browser

Hyvää helmikuuta Suomen Kylien uutiskirjeen lukija!

Suomen Kylät ry pestasi riveihinsä kaksi uutta työntekijää helmikuun alussa. Järjestö haluaa panostaa maallemuuton näkyvyyteen ja ruohonjuuritason digikoulutukseen, joten meillä on aloittanut maallemuuttoasiamies ja viestintäverkostokoordinaattori. Lisää palkatuista henkilöistä tässä uutiskirjeessä. Lisäksi mukana on jälleen mielenkiintoisia koulutuksia ja webinaarivinkkejä!

Antoisaa lukuhetkeä toivottaen

Anssi Ketonen
Suomen Kylien viestintäpäällikkö

Suomen Kylät pestasi maallemuuttoasiamiehen ja viestintäverkostokoordinaattorin

Johanna Niilivuo on Suomen ensimmäinen maallemuuttoasiamies.
Suomen Kylien viestintäverkostokoordinaattori Anuliina Frantti.

Suomen Kylät ry on palkannut kaksi uutta henkilöä kahteen uudenlaiseen työtehtävään. Järjestö haluaa panostaa maallemuuton näkyvyyteen, joten maallemuuttoasiamieheksi palkattiin Johanna Niilivuo. Niilivuon työtehtäviin kuuluu muun muassa maallemuuttokampanjointi ja tiedon välittäminen maallemuuttoa harkitseville. Maallemuuttoasiamiehen tehtävä herätti kiinnostusta, sillä työpaikkaa haki yhteensä 33 henkilöä.

— Olen todella innoissani päästessäni aloittamaan maallemuuttoasiamiehen tehtävässä. On hienoa päästä työskentelemään maallemuuton edistämisen ja maaseudun elinvoimaisuuden vahvistamisen parissa. Lisääntynyt etätyö mahdollistaa entistä vapaammin asuinpaikan valitsemisen ja antaa varmasti monelle mahdollisuuden toteuttaa unelman maalle muutosta. Tilausta maallemuuttoasiamiehelle on nyt siis ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin ja toivon voivani olla avuksi niin kunta- ja kylätoimijoille kuin yksittäisille maalle muutosta tai citymaalaisuudesta haaveileville. Meillä on Suomi pullollaan upeita paikkoja ja hienoja kyliä, joissa kelpaa asua, Niilivuo hehkuttaa.

Suomen Kylät ry:n palkattiin maallemuuttoasiamiehen lisäksi viestintäverkostokoordinaattori Anuliina Frantti. Viestintäverkostokoordinaattorin tehtävänä on tukea laajaa paikallisverkostoa digitalisaation käyttöönotossa ja koulutuksessa. Tehtävänä on tarjota kyläyhdistyksille koulutusta arkea helpottavien digipalveluiden käytössä.

— Aktiivinen kyläyhdistystoiminta ja kyläyhteisöjen ammattimainen kehittäminen ovat ensiarvoisen tärkeää työtä pienten paikkakuntien ja väljempään asuttujen seutujen elinvoimaisuuden sekä nykyisten ja tulevien asukkaiden viihtyvyyden hyväksi. Viestinnän kautta tämä tehty työ tuodaan näkyväksi paikalliselta aina valtakunnalliselle tasolle asti, jolloin myös kylien tarinat pääsevät oikeuksiinsa! Oma ensisijainen tehtäväni Suomen Kylien viestintäverkostokoordinaattorina on palvella koko laajan kylätoimintaverkostomme jäseniä ja auttaa tekijöitämme ottamaan sujuvasti käyttöönsä näppärimmät digitaalisen viestinnän työkalut toimintansa tueksi. Lisäksi kehitämme Suomen Kylien omia sisäisiä viestintäkanavia. Etsimme yhdessä tapoja, joilla Suomen Kylät ry:n tiedotteet, koulutukset ja tapahtumat tavoittavat jatkossa entistäkin kattavammin koko kylätoimijakentän, Frantti sanoo.

Yhteystiedot:

Johanna Niilivuo
Maallemuuttoasiamies
johanna.niilivuo@suomenkylat.fi

Anuliina Frantti
Viestintäverkostokoordinaattori
anuliina.frantti@suomenkylat.fi

Puhelinnumerot päivitetään Suomen Kylien yhteystiedot osioon.

Avoimet Kylät -tapahtuma järjestetään jälleen 12.6.2021!

Suomen Kylät järjestää Avoimet Kylät -tapahtumaan liittyvän koulutuksen, jossa käydään läpi tapahtuman markkinointia. Miten viestit tapahtumasta kyläläisille? Missä tapahtumaa kannattaa markkinoida? Riittääkö pelkkä somepostaus aiheesta? Samalla käydään läpi kylän yleistä digiviestintää.

Kaikille kylille ja kyläläisille avoin Avoimet kylät 2021 koulutus järjestetään 25.3.2021 kello 18-19. Koulutus järjestetään etäyhteyksien kautta Teams-alustalla. Tapahtuma on maksuton ja teemana on kylätapahtuman viestintä.

TÄSTÄ linkistä ilmoittautumislomakkeeseen!

Suomen Kylät ry tarjoaa kyläyhdistyksille ja Leader-ryhmille juridista neuvontapalvelua
 
Suomen Kylät ry:n tarjoaa jäsenyhdistyksilleen maksutonta juridista neuvontapalvelua yhden tunnin / oikeustapaus.
Palvelun kautta yhdistysten on mahdollista saada neuvoja sekä apua juridisissa kysymyksissä, mm. hallintoon, verotukseen ja työoikeuteen liittyvissä asioissa.
Palvelun tuottaa Suomen Kylät ry:n ostopalveluna Lakiasiaintoimisto Siro / varatuomari Tommi Siro. Tommille voi soittaa numeroon 040 550 7635 perjantaisin kello 09.30 – 12.00.
Mikäli Tommi ei pysty heti puheluun vastaamaan, voitte jättää hänelle soittopyynnön tekstiviestillä; soittopyyntöön merkintä, että yhteydenotto koskee Suomen Kylät ry:n juridista neuvontapalvelua.  
Epäselvissä juridisissa kysymyksissä kynnys yhteydenottoon kannattaa pitää matalana, jotta jäsenyhteisöissä vältytään mahdollisilta jälkikäteisiltä oikeudellisilta harmeilta.
 
 
 

Lue Suomen Leader-ryhmien yhteinen vetoomus paikallisen kehittämisen Leader-rahoituksen nostamisesta


Maaseutu elää tällä hetkellä globaalin pandemian myötä uutta mahdollisuuksien aikakautta, jolloin on tärkeää edelleen jatkaa maaseudun kehittämistä ja maaseudulla asuvien ihmisten monipuolista tukemista.

Lue lisää>
 

Pirkan Kylät ry järjestää mielenkiintoisen webinaarin:

Kylät, kunnat ja edunvalvonta ti 16.2.2021


Mukana kansanedustajat Arto PIRTTILAHTI (kesk) ja Ilmari NURMINEN (sd)

Pirkan Kylät järjestää tiistaina 16.2.2021 klo 18.00-19.30 Kylät, kunnat ja edunvalvonta -webinaarin. Tilaisuus järjestetään Teams-etäyhteydellä.
  • Miten kunnat voivat toimia kylien hyväksi?
  • Miten valtiovalta voi edistää kylien kehittämistä?
  • Mitkä ovat maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen vaikutukset kyliin?
Alustamassa ja keskustelemassa ovat kansanedustajat Arto Pirttilahti ja Ilmari Nurminen sekä Pirkan Kyliltä puheenjohtaja Juha Kuisma ja kyläasiamies Jani Hanhijärvi. Voitte lähettää kansanedustajille etukäteen kysymyksiä, ja niitä voi esittää tietenkin myös itse webinaarissa. Tilaisuus on kaikille avoin.

Ilmoittautumiset ja kysymykset TÄSTÄ LINKISTÄ viimeistään 15.2.2021. Ilmoittautuneille lähetetään ennen tilaisuutta sähköpostilla webinaarin osallistumislinkki.

 

YHTEISÖT KASVUALUSTANA -seminaari 18.3.2021

Yhteisöt kasvualustana -seminaari kokoaa laajalti aluekehittäjiä, päättäjiä ja vaikuttajia keskustelemaan aluekehittämisestä ja yhteisöllisyyden tärkeydestä.

Seminaari järjestetään etänä 18.3.2021 klo 13–17.30.

Ohjelmassa on monipuolinen kattaus keskustelua, huippuasiantuntijoita ja ajatusten ravistelua yhteisöllisyydestä sekä aluekehittämisestä. Aluetutkija Timo Aro johdattaa osallistujat kukoistavan alueen viitekehykseen ja erilaisiin voimatekijöihin. Tutkimusprofessori Hilkka Vihinen luo kuvaa maaseutupolitiikasta ja yhteisöllisyydestä. Citymaalaisten Sirkku Varjonen ja Pauliina Seppälä purkavat vastakkainasettelua maaseudun ja kaupunkien välillä.

Seminaarin lopussa Aro, Vihinen ja Citymaalaiset istuvat Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinteen sekä Hilkka Kempin, kansanedustaja ja Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtajan, kanssa saman pöydän ääreen paneelikeskustelun tiimoilta. Keskustelua paneelissa johtaa Päijät-Hämeen liiton kehittämisjohtaja Riitta Nieminen.

Seminaaria koordinoi maaseuturahaston tuella toimiva Heimohautomo-hanke.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan seminaariin>>
Kylän kestävä kehitys taipuu podcastiksi Varsinais-Suomessa
 
Varsinais-Suomen Kylät ry:n podcast-sarjassa pureudutaan kestävään kehitykseen kylätoiminnassa. Keke tulee kylään -nimisen sarjan kolme ensimmäistä osaa ovat kuunneltavissa Varsinais-Suomen Kylät ry:n kotisivulla ja SoundCloudissa.
 
Sarjassa pohditaan kestävän kehityksen erilaisia ulottuvuuksia kylätoiminnassa Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkorannan johdolla. Tammikuun lopulla ilmestyneessä kolmannessa jaksossa "Talkoissa tavataan" pohditaan Salon Hajalan kyläyhdistyksen Pasi Lehden kanssa talkoo- ja vapaaehtoistyötä kestävän kehityksen näkökulmasta. Osa vapaaehtoistyöstä ilmenee vanhana kunnon talkootyönä kylätalon kunnostuksessa, mutta yhtä lailla vapaaehtoistyötä tehdään kylän markkinoinnissa ja kyläkoulun puolesta tehtävässä vaikuttamistyössä.
 
Kuuntele podcast tästä linkistä>

Lukuvinkki MT:n juttuun kyläkaupasta:
Tonnilla täyteen bonusjärjestelmään: näin kyläkauppa tulee takaisin – "Palaamme osuuskuntatoiminnan juurille"

 
Lue lisää>>

Aktuellt från finlandssvensk lokal utveckling

 
 
Leader-grupperna vädjar om höjd Leader-finansiering för lokal utveckling
Finland har alltid bibehållit sin nationella finansiering för Leader-verksamheten på miniminivån som förutsätts enligt EU-förordningar, alltså 5 %. Många andra EU-länder, såsom Estland, har nationellt understött Leader-verksamheten med högre stödprocent för att säkerställa kontinuiteten i en effektiv Leader-verksamhet. Bland annat det här ingår i vädjan om höjd Leader-finansiering från Finlands Byar rf:s Leader-utskott på uppdrag av Finlands Leader-grupper.
Läs mer >>

Smart – en övergripande fråga för regional utveckling
Det finns många smarta begrepp, så deras inbördes förhållanden och positionering i den regionala hierarkin blir lätt suddiga. Vikten av att prata om en smart region, ökar när begreppen för smart regional utveckling används på flera nivåer i den regionala hierarkin. Detta är ett regionalt ekosystem av samverkande faktorer.
Mer info >>
 
Landsbygdsnätverkets styrgrupp är tillsatt – Backgren samordnare för svensk arbetsgrupp
Jord- och skogsbruksministeriet har tillsatt landsbygdsnätverkets styrgrupp för övergångsperioden eller för åren 2021 och 2022. Landsbygdsnätverkets styrgrupp stöder med sin sakkunskap nätverkets arbete. Gruppen godkänner planerna för landsbygdsnätverkets verksamhet och följer upp förverkligandet av målen. Ann-Sofi Backgren, SLF/Landsbygdspolitiska Rådets sekretariat/IDNET-Svenskfinland som brobyggare och pilotområde, är samordnare för en av styrgruppens fyra arbetsgrupper för åren 2021-2022.
Läs mer (på finska) >>
 
Finlands kandidater till projekttävlingen Rural Inspiration Awards utsedda
De finländska kandidaterna till projekttävlingen Rural Inspiration Awards (RIA) är utsedda. Tävlingen organiseras av European Network for Rural Development (ENRD). Kandidater sändes till var och en av de fyra kategorierna. Målet med RIA-tävlingen är att lyfta fram och höja profilen för projekt som genomförs med stöd från EU:s landsbygdsfond. Varje medlemsstat fick sända in totalt åtta kandidater till RIA-tävlingen.
Mer info på (finska) >>
 
Töitä Suomesta utvidgas till alla landskap
Töitä Suomesta Oy, som senaste vår grundades för att lösa den säsongmässiga arbetskraftskrisen på landsbygden, utvidgar sin verksamhet till att omfatta hela Finland. På samma gång lanserar bolaget en rad tjänster för att hjälpa arbetsgivare och anställda på landsbygden. MTK, ProAgria och Finlands Byar fattade ett djärvt beslut förra året när de grundade ett gemensamt bolag. Nu är det dags att ta bolagets nästa steg, säger Marko Mäki-Hakola, VD för Töitä Suomesta Oy.
Läs mer (på finska) >>
 
Övermalax Månadens by i Österbotten
Byn Övermalax är en del av Malax kommun, som blev en självständig socken år 1607. Övermalax är en stor by som i sin tur består av flera byadelar. I Övermalax bor ungefär 1600 personer. Före kommunsammanslagningen på 1970-talet var det även Övermalax som var kommunens centrum. I Övermalax hittas idag två närbutiker, skola, daghem, församlingshem och gym. Förutom dessa hittas även Solhem här, som är Övermalax ungdomsförenings egen föreningslokal. Där ordnas allt från loppis och REKO-utdelningar till föreläsningar och discon.
Mer info >>
 
112-byakväll i östra Nyland
Torsdagen den 11 februari kl. 18-19.30 hålls en 112-byakväll online i östra Nyland. Under kvällens lopp får man information om byatrygghet och hur man lätt kan göra upp en trygghetsplan för byn och förverkliga den. Det diskuteras också beredskap och kartläggs byarnas behov av skolning i ämnet.
Läs mer >>
 
Roadshowen Smarta landsbygder kommer till Egentliga Finland
Egentliga Finlands webbinarium Smarta landsbygder hålls tisdagen den 16 februari kl. 8-12, där man har som mål att under en förmiddag ta sig an landsbygdens framtid i Egentliga Finland. Webbinariet kommer att innehålla intressanta tal om aktuella frågor inom landsbygdsutveckling och framtidsvisioner. De bästa experterna inom området, såväl som de som gör konkreta arbeten och naturligtvis den nya generationen kommer till tals.
Mer info finns (på finska) >>
 
Utbildning i marknadsföring inför Öppna Byarnas dag
Inför evenemanget Öppna Byarnas dag 12.6 ordnar Finlands Byar utbildning där man går igenom marknadsföringen. Hur informerar man om evenemanget för byborna? Var lönar det sig att marknadsföra? Räcker det enbart med sociala medier? Utbildning för alla byar och bybor ordnas 25.3 kl. 18-19. Utbildningen ordnas på distans via Teams. Evenemanget är gratis och temat byaevenemangets informationsförmedling.
Uppgifterna (på finska) med länk till anmälan >>

 
Nykyisen puheenjohtajamme enimmäiskausien täyttyessä haemme puheenjohtajaa Suomen laajimpaan paikalliskehittäjien verkostoon! Uusi puheenjohtaja valitaan syyskokouksessa 2021. Lisätietoja tehtävästä antaa pj. Petri Rinne petri.rinne@suomenkylat.fi.
Twitter
Löydät meidät myös Facebookista!
Website
Copyright © 2021 Suomen Kylät ry, Finlands Byar rf, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp