Copy
View this email in your browser

Ikimuistoista joulua 2020 Suomen kyliin ja kortteleihin!

Missä olit kun Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon MM-kultansa? Tai kun prinsessa Diana heitti henkensä tai Estonia upposi? Maailmaa pysäyttäneet uutiset ja tapahtumat painuvat syvälle mieleen. Kokonaisten sukupolvien kohtaloita muokkaavia avainkokemuksia kutsutaan sukupolvikokemuksiksi. Kylmän sodan aikakauteen viitataan usein tässä yhteydessä, vaikka jotkut muistavat vielä senkin, missä olivat kun talvisota 81 vuotta sitten syttyi. Sukupolvikokemukset kaivertuvat kansakuntien kollektiiviseen muistiin ja muokkaavat identiteettiämme.

Kulunut vuosi on sanalla sanoen ollut poikkeuksellinen. Epäilemättä olemme eläneet läpi 2000-luvun tähän asti merkittävimmän sukupolvikokemuksen, jota muistellaan vielä monessa kiikustuolissa ja joka kytkeytyy laajempaan ihmisen ja luonnon väliseen ilmasto- ja kestävyyskonfliktiin. Me kylien ja korttelien kansalaistoimijat olemme vuoden aikana kantaneet kortemme kekoon: olemme mm. järjestäneet naapuriapua, tukeneet yrityksiä ja yhdistyksiä, ottaneet digiloikkia, edistäneet etätyötä ja monipaikkaisuutta, hoitaneet ympäristöä sekä helpottaneet maatilojen kausityövoimapulaa. Listaa voisi jatkaa pitkään. Tärkeintä on, että olemme ottaneet opiksi ja muistamme nämä opit vielä kriisin päätyttyäkin.

Yksi kansalaistoiminnan ja vapaaehtoistyön tärkeimpiä motivaattoreita on tutkimusten mukaan merkityksellisyyden tunteen kokeminen. Avun antaja auttaa samalla itseään ja pienikin teko voi olla merkityksellinen. Lähimmäistemme auttaminen on myös keskeinen osa joulun, valon juhlan, sanomaa. Kiireisen vuoden jälkeen tehdään Suomen kylien ja korttelien joulusta 2020 yhdessä ikimuistoinen - ja muistetaan varpunen jouluaamuna ja avataan tallin ovi jos joku tarvitsee.

Petri Rinne
Suomen Kylien puheenjohtaja

Suomen Kylien Palkintogaala 2020

Suomen Kylät järjestää kaikille avoimen striimattavan palkintogaalan, jossa palkitaan valtakunnallinen vuoden kylä, maaseutukasvo, maaseututoimija ja kylätoiminnan tiennäyttäjä. Tervetuloa mukaan! Suoraan verkkolähetykseen pääset klikkaamalla tästä linkistä. Palkintogaalan juontajana toimii upea Karolina Blom! Gaalassa mukana myös livepianisti Ilmari Aitoaho.

Vuoden kylä on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Markkuu!


Valtakunnalliseksi vuoden kyläksi on valittu Markkuun kylä Pohjois-Pohjanmaalla. Valintaraati vakuuttui kylän vahvasta yhteisöllisyydestä ja aktiivisuudesta lasten ja nuorten toiminnassa. Kylällä on tehty paljon asioita talkoiden voimalla, ja tälle tehdylle vapaaehtoistyölle halutaan myös tunnustuksen myötä antaa kunnia. Kunniamaininnat Vuoden kylä -kilpailussa myönnettiin Vähikkälän kylälle Kanta-Hämeeseen ja Anttilanmäelle Päijät-Hämeeseen.

Vuoden kylä palkittiin poikkeuksellisesti paikan päällä tehdyllä vierailulla. Kyläläiset olivat talkootyön touhussa, kun Suomen Kylien kolmen henkilön delegaatio tuli paikalle yllättäen talkooväen. Palkitsemistilaisuudessa olivat mukana Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne, viestintäsuunnittelija Anssi Ketonen ja Pohjois-Pohjanmaan Kylien toiminnanjohtaja ja Suomen Kylien varapuheenjohtaja Esa Aunola.

— Me markkuulaiset otamme Vuoden kylä -palkinnon vastaan ilolla ja kiitollisina siitä, että yleishyödyllinen, ihmisten hyvinvoinnin eteen tehtävä vapaaehtoistyö saa näin merkittävän, valtakunnallisen tunnustuksen, kertoo Markuun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marika Laurila.

— Markkuun menestyksen salaisuus piilee idearikkaissa ihmisissä, aktiiviporukan monipuolisessa osaamisessa, erinomaisissa yhteistyökumppaneissa sekä upeassa ympäristössä. Nämä vahvuudet luovat Mahdollisuuksien Markkuun, joka elää, kehittyy ja vahvistuu, selvittää kyläyhdistyksen sihteeri Riina Rahkila.

Markkuu on noin neljänsadan asukkaan kylä, joka sijaitsee Tyrnävän kunnassa. Kylältä Ouluun on matkaa noin 40 kilometriä. Markkuun Seudun Kyläyhdistys on määrätietoisesti kehittänyt kylän toimintaa ja vahvistanut Markkuun positiivista kyläbrändiä. Valintaraati katsoi, että Markkuussa tehdään esimerkillisesti monipuolista kyläviestintää, jonka kautta tehdään tutuksi kylillä asumista ja nostetaan esille kylän tarjoamia mahdollisuuksia.

— Markkuu ja Tyrnävä ovat maamme lapsirikkainta ja elinvoimaisinta seutua. Koronavuoden maallemuuttobuumia palvelee mm. kylän tonttipörssi. Markkuun esimerkillä voimme kääntää koko maamme elinvoiman jälleen kasvu-uralle. Tulevaisuutemme tehdään paikallisissa yhteisöissä, Suomen kylissä ja kortteleissa, toteaa Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne.

Markkuun kyläläiset olivat talkoilemassa luontopolulle uusia opasteita Suomen Kylien luovuttaessa kiertopalkinnot Markkuun kylälle. Vuoden Kylälle luovutettiin muun muassa Vaihtoehto-Nobel, joka on myönnetty Suomen Kylille vuonna 1992, jolloin palkinto perustui yhdistyksen saavutuksiin maaseudun elvyttämisessä. Lisäksi luovutettiin YK:n ystävien kunniamaininta vuodelta 1995, jolloin kansainvälinen raati palkitsi 50 eri yhteisöä eri puolilta maailmaa työstään yhteisöjensä voimaantumisen hyväksi. Kiertävien palkintojen lisäksi kylälle luovutettiin kunniakirjat.

Kilpailun kunniamaininnat

Kunniamaininnat Vuoden kylä -kilpailussa myönnettiin Vähikkälän kylälle Kanta-Hämeeseen ja Anttilanmäelle Päijät-Hämeeseen. Vähikkälän kylä on ansioitunut myös Suomen älykkäin kylä -kilpailussa, jossa Vähikkälä sijoittui kärkiviisikkoon. Valintaraati piti Vähikkälän uusista ajattelumalleista tapahtumantuottamisessa ja monipuolisesta kulttuuritarjonnasta. Kylän hyvä yhteishenki nousi esille kilpailuhakemuksessa. Kylän valokuituverkon keskuksen sijoittaminen kylätalolle ansaitsee myös erityismaininnan tärkeästä projektista, jonka kautta kyläläisillä on mahdollista tehdä etätyötä luotettavalla verkkoyhteydellä.

Anttilanmäkeä valintaraati piti hyvänä esimerkkinä kaupunginosan yhteisöllisestä toiminnasta. Anttilanmäki edistää esimerkillisesti kestävää elämäntyyliä perinteikkäässä ja historiallisessa ympäristössä. Asukkaiden tekemä jakamistalouskokeilu on hyvä osoitus yhteisöllisyydestä. Lisäksi Anttilanmäen verkkosivut ovat laadukkaat ja sisältöjä päivitetään aktiivisesti.

Suomen Kylät ry palkitsee vuosittain aktiivisen ja innovatiivisen kylän Vuoden kylänä. Valitsemalla Vuoden kylä halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä. Vuoden kylä valitaan joka vuosi. Vuoden kylä -kisassa oli ehdolla yhteensä 16 kylää, jotka on palkittu aiemmin oman maakuntansa vuoden kylänä. Vuoden kylä on valittu vuodesta 1985.

Suomen Kylät järjestää jälleen etänä kylätoiminnan koulutus- ja neuvottelupäivän, joka järjestetään torstaina 10. joulukuuta. Päivä toteutetaan etänä Teams-alustalla. Tapahtuma on tarkoitettu kyläasiamiehille, kyläkehittäjille ja Leader-ryhmien työntekijöille. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille. Tästä linkistä pääset ilmoittautumaan: https://urly.fi/1OYi
Suomen Kylät ry tarjoaa kyläyhdistyksille ja Leader-ryhmille juridista neuvontapalvelua
 
Suomen Kylät ry:n tarjoaa jäsenyhdistyksilleen maksutonta juridista neuvontapalvelua yhden tunnin / oikeustapaus.
Palvelun kautta yhdistysten on mahdollista saada neuvoja sekä apua juridisissa kysymyksissä, mm. hallintoon, verotukseen ja työoikeuteen liittyvissä asioissa.
Palvelun tuottaa Suomen Kylät ry:n ostopalveluna Lakiasiaintoimisto Siro / varatuomari Tommi Siro. Tommille voi soittaa numeroon 040 550 7635 perjantaisin kello 09.30 – 12.00.
Mikäli Tommi ei pysty heti puheluun vastaamaan, voitte jättää hänelle soittopyynnön tekstiviestillä; soittopyyntöön merkintä, että yhteydenotto koskee Suomen Kylät ry:n juridista neuvontapalvelua.  
Epäselvissä juridisissa kysymyksissä kynnys yhteydenottoon kannattaa pitää matalana, jotta jäsenyhteisöissä vältytään mahdollisilta jälkikäteisiltä oikeudellisilta harmeilta.
 
 
 

Suomen Kylät ry käynnistää kaksivuotisen Kyläturvallisuus 2025 -hankkeen


Hankkeen tavoitteena on kehittää paikallisyhteisöjen ja kansalaisten turvallisuusosaamista ja resursseja siten, että ne voidaan kytkeä tehokkaammin osaksi alueellista ja paikallista varautumistyötä ja yhteistyöverkostoja. Toiminnan tuloksena kyetään tuottamaan ennakoitavaa suorituskykyä sekä parantamaan yhteiskunnan häiriönsietokykyä ja palautumiskykyä erilaisista häiriö- ja poikkeustilanteista. Hankkeen myötä Suomessa tehtävälle kyläturvallisuustyölle luodaan selkeämmät käytännöt, jotka kootaan yhtenäisemmiksi kyläturvallisuusmalleiksi. Suomen Kylät ry yhteistyöverkostoineen luo puitteet kyläturvallisuuteen liittyvän osaamisen tuottamiselle ja kokemusten koordinoidulle jakamiselle valtakunnallisesti. Kyläturvallisuustyölle luodaan kestävä malli, joka mahdollistaa toimintojen vakiinnuttamisen osaksi työhön osallistuvien organisaatioiden normaalia toimintaa.

Hankkeen yhteydessä kootaan parhaita käytäntöjä ja kokemuksia aiemmista kokeiluista ja toteutetaan koulutus- ja keskustelutilaisuuksia, joilla tuetaan turvallisuustaitojen parantamista sekä paikallisten olosuhteiden ja tarpeiden pohjalla kohdennettujen toimintamallien kehittämistä. Tavoitteena on koota paikallisten kokeilujen pohjalla turvallisuuskoulutusten työkalupakki ja verkoston keskinäistä viestintää tukevat apuvälineet sekä vahvistaa varautumiseen ja kyläturvallisuuteen perehtyneiden varautumiskouluttajien verkostoa. Hankkeen tuella rakennetaan ja testataan myös mallit paikalliselle valmiuskeskukselle (PAVAK) asukkaiden hyvinvointia ja turvallisuuden tunnetta lisäävänä toimintona arjessa ja häiriötilanteissa sekä viranomaisten ja paikallishallinnon varautumista vahvistavana resurssina. Valtakunnallisen hankkeen pilotit haetaan maakunnista.

Hanke toteutetaan Palosuojelurahaston ja Keskitien säätiön tuilla. Hanketta hallinnoi Suomen Kylät ry ja sen ensisijaisena kohderyhmänä ovat Suomen laajimman paikalliskehittäjien verkoston maakunnalliset ja paikalliset kylä- ja kaupunginosayhdistykset sekä kylätoimikunnat. Hankkeen ohjausryhmään on kutsuttu seuraavat Suomen Kylät ry:n yhteistyökumppanit: EKTURVA/Etelä-Karjalan Kuntaturva, Maanpuolustuskoulutus-MPK, Pelastusalan kumppanuusverkosto, Pohjois-Karjalan pelastusalanliitto ry., Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK sekä Turvallinen- ja kriisinkestävä kunta -verkosto/Kuntaliitto.

Hanke toteutetaan ajalla 1.1.2021-31.12.2022. Projektipäällikön rekrytointi on parhaillaan meneillään ja valinta vahvistetaan joulukuun hallituksen kokouksessa. Hankkeen yksityiskohtiin, mukaan lukien pilottikohteiden haku, palataan pian tämän jälkeen.
 

Hoida kuntoon Suomi.fi -valtuudet NYT!


Muistutamme yhdistyksiä, että Katso-tunniste poistuu käytöstä tänä vuonna. Katso-palvelun korvaavat Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet. Yhdistysten kannattaa hoitaa Suomi.fi-valtuudet kuntoon nyt, jotta asiointi Verohallinnon, tulorekisterin, Kelan ja muiden viranomaisten kanssa sujuu myös ensi vuonna. Hyrrä-asiointikaan ei enää Katson avulla onnistu 31.12.2020 jälkeen. Muutos kannattaa tehdä nyt heti –  Suomi.fi-valtuudet toimivat jo.
Lue lisää>>
Leader Aisapari tiedottaa:

Webinaari 3.12. klo 18 "Vapaaehtoisuuden voimaa ja vaikutusta"

Tiedot ja suora osallistumislinkki tässä uutisessa: http://www.aisapari.net/uutiset/webinaari-vapaaehtoisuudesta-3-12-klo-18
 
Valtakunnallisen kyläelokuvafestivaalin finalistit katsottavissa YouTubessa ja niitä voi myös äänestää!
Lisätiedot https://kylaelokuva.wordpress.com/
Ja tässä tuubilinkki yhdeksän finalistielokuvan katselemiseen + äänestämiseen: https://youtu.be/wRigFeyVYDY
Hämeen Kylät ry:n järjestämän tilaisuuden DIAT JA TALLENTEET
18.11.2020 Turvallisesti kylissä ja yhdistyksissä.
 
Kielo Kestinmäen diat  ja tallenteet: Kuluttajaturvallisuus kylätoiminnassa.
Esitys sisältää myös linkit tarkempiin ohjeisiin ja pohjiin.
 
löytyvät myös täältä.
https://www.hameenkylat.fi/turvallisesti-kylissa-ja-yhdistyksissa-tilaisuuden-materiaali/

 

Lisätiedot itse tapahtumasta ja linkki ilmoittautumiseen https://www.satakylat.fi/kylakulttuuri-webinaari-3-12-2020-klo-17-30/
 

Tervetuloa etäkyläkahveille torstaina 14.1.2021 klo 17.30!
Aiheena on työturvallisuus talkoissa ja tapahtumissa.
Tervetuloa työturvallisuuden työpajaan! Pohditaan yhdessä, kuinka teidän yhteisönne ennakoivaa työturvallisuustyötä voidaan kehittää. Illan aikana otetaan huomioon osallistuvien yhteisöjen erityispiirteet ja mietitään yhdessä hyviä käytäntöjä.
Järjestäjä: Päijät-Hämeen Kylät ja Heimohautomo -hanke

LINKKI>>

Aktuellt från finlandssvensk lokal utveckling
 

Rapport om undersökningen ”Vilken framtid vill du ha på din landsbygd?”
Från maj till augusti 2020 besvarade 3 436 personer från 26 olika länder undersökningen av ELARD och REDR, varav 127 kom från Finland och 432 från Sverige. Viktiga resultat ur rapporten är att invånare i landsbygderna vill ha grundläggande service och arbetstillfällen, att landsbygdernas avgörande betydelse för samhället som helhet måste erkännas och att utvidga Leader-metoden till det verktyg för flernivåstyre den skulle kunna vara.
Mer info >>

 
Om corona, distansarbete och engagemang i lokalsamhället – Peter Backa i intervju
– Det torde vara så att coronan lärt oss att det fungerar att arbeta på distans. Den insikten kan vara landsbygdens chans. Inom landsbygdsutvecklingen har vi talat om det här med distansarbete hur länge som helst. Men nu har vi alla fått en chock. Och om coronapandemin pågår tillräckligt länge så lär vi oss det här ordentligt, säger Backa. Sedan går det förstås inte att förbise teknikutvecklingen som undanröjt så gott som alla hinder för distansarbete.
Läs mer >>
 
Åland vann historiens första Leader-”trailrar”
Inslaget från Leader Åland samlade mest röster från de övriga områdena i Finland i historiens första Leader-” trailrar”. Leader-”trailrarna” ordnades virtuellt i samband med Leader-dagarna (Leader-ajankohtaispäivät).
Filmen och mer info (på finska) >>

 
Markkuu i Norra Österbotten är Årets by
Byn Markkuu i Norra Österbotten har valts till Årets by på riksplanet. Juryn blev förvissad om byns starka gemenskap och omfattande aktivitet inom barn- och ungdomsverksamheten. Byn har gjort mycket med talkokrafter, och för det här frivilligarbetet vill man även ge beröm. Hedersomnämnanden i valet av Årets by tilldelades Vähikkälä by i Egentliga Tavastland och Anttilanmäki i Päijänne-Tavastland.
Läs mer >>

 
Finlands Byar håller prisutdelningsgala online
För första gången håller Finlands Byar en öppen streamad prisutdelningsgala där man premierar Årets by på riksplanet, Årets landsbygdsprofil, Årets landsbygdsaktör och Byaverksamhetens vägvisare. Nätsändningen hålls 9.12 och börjar kl. 17.00.
Följ sändningen via denna länk >>

 
Höstens utbildnings- och rådplägningsdag för byaverksamheten hålls online
Suomen Kylät ry – Finlands Byar rf arrangerar höstens nationella utbildnings- och rådplägningsdag för byaverksamheten, Kylätoiminnan koulutus- ja neuvottelupäivä, online 10.12 kl.9-15.15. Dagen är ämnad för alla byaombud samt representanter för Leader-grupperna. Programmet upptar bl.a. närturism, byatrygghet och välbefinnande på jobbet. Dagen genomförs på distans via Teams.
Mer info >>

 
Senaste nyhetsbrevet från SILMU
Utvecklingsföreningen SILMU rf har utkommit med ett nytt nyhetsbrev som innehåller följande: presentation av Årets Nyländska By Kullo, byte från Katso till Suomi.fi-fullmakt och SILMU-enkät för att användas i beredningen av strategin för den inkommande programperioden.
Mer info >>

 
Kullo utsågs till Årets Nyländska By 2021
Nylands Byar rf och SILMU-byar har utsett byn Kullo till Årets Nyländska By 2021. Byn Antskog i Raseborg fick ett hedersomnämnande. Kullo är en gammal och traditionell by med cirka 1 100 invånare som ligger väster om Borgå, i östliga Nyland. Det livskraftiga byasamhället backas upp av en 100-årig förening som djärvt har förnyats under de senaste åren. Den traditionella svenskspråkiga hembygdsföreningen har förvandlats till en tvåspråkig byaförening. Byborna arbetar långsiktigt och systematiskt för att förbättra gemenskapen med hjälp av byaprogrammet och genom att satsa på tryggheten i byn.
Läs mer i pressmeddelandet >>

 
Digitala tidningen Nylands Byar publiceras vid årsskiftet
Den tvåspråkiga digitala tidningen Nylands Byar kommer att publiceras årligen vid årsskiftet. Målet med tidningen är att lyfta fram nyländska byar och göra byaverksamheten bekant. I den första tidningen skriver man om tävlingen Årets Nyländska By och om vinnarbyn, samt om byn (Rusutjärvi) som deltog i Finlands Byars riksomfattande Årets by-tävling. Dessutom ges info om andra aktuella saker som hänför sig till byaverksamhet, såsom byskolorna och trenderna för flytt till landsbygden.
Mer info >>

 
Solf är Månadens by i Österbotten
Månadens by för december Solf ligger i södra Korsholm och består av byadelarna Munsmo, Rimal, Västersolf och Östersolf. Invånarantalet var 2 013 personer år 2018 och största delen, eller 84 %, av solfborna har svenska som modersmål, 14 % har finska och 2 % har annat språk som modersmål. Oavsett språk så möter man alltid ett glatt hej på sin promenad genom byn.
Läs mer >>



 
Nykyisen puheenjohtajamme enimmäiskausien täyttyessä haemme puheenjohtajaa Suomen laajimpaan paikalliskehittäjien verkostoon! Uusi puheenjohtaja valitaan syyskokouksessa 2021. Lisätietoja tehtävästä antaa pj. Petri Rinne petri.rinne@suomenkylat.fi.
Twitter
Löydät meidät myös Facebookista!
Website
Copyright © 2020 Suomen Kylät ry, Finlands Byar rf, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp