Copy

Op de Radar - mei 2020

Goededag allemaal!
Jullie ontvangen deze e-mail omdat jullie interesse hebben getoond of aanwezig zijn geweest bij een van de (mantelzorg)activiteiten van wmo radar. 
Jullie hebben er even op moeten wachten maar deze nieuwsbrief zit weer vol met informatie rondom het thema mantelzorg. 

Veel lees plezier en waarschijnlijk tot horens!

Merel van der Sar & Sandro Toma
 
Sandro Toma volgt Merel op als mantelzorgcoach  
Zoals sommigen al hebben gehoord is Merel van der Sar sinds februari 2020 projectleider geworden voor Mantelfoon. Per 1 mei is dit hét stedelijke mantelzorgsteunpunt voor Rotterdam. Niet getreurd, Merel blijft onder de vlag van wmo radar werkzaam. Merel: "Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor de afgelopen 3 jaar! Ik heb veel geleerd en hoop op stedelijk niveau een nog groter verschil te kunnen maken voor mantelzorgers in Rotterdam."

Sandro Toma is per 20 april jl. de opvolger van Merel als mantelzorgcoach in Rotterdam Centrum. 
“Ik heb het genoegen om Merel op te volgen als mantelzorgcoach voor Rotterdam Centrum. Ik ben blij dat zij bij dezelfde organisatie werkzaam blijft; dat maakt de overdracht en de overgang voor u naar een andere mantelzorgcoach een stuk makkelijker.”
 
De ervaring van Sandro
“Ik heb al enkele jaren ervaring met het onderwerp mantelzorg. Daarnaast heb ik de opleiding tot mantelzorgmakelaar afgerond.
Tijdens de werkzaamheden bij mijn vorige werkgever, CVD Vrijwilligerswerk en Mantelzorg, heb ik o.a. veel workshops en trainingen aan professionals en mantelzorgers gegeven. Bij professionals lag daarbij de nadruk vooral op het informeren over het onderwerp en hoe zij op een goede manier met mantelzorgers om kunnen gaan, En bij mantelzorgers ging het vaak over het tegengaan van overbelasting, het vinden van een goede balans tussen het zorgen voor iemand anders en goed voor jezelf zorgen, en het informeren over de mogelijkheden die er zijn ter ondersteuning van mantelzorgers.”
 
Hoe gaat de nieuwe mantelzorgcoach u van dienst zijn?
“Ik hoop dat ik u in de komende tijd op een goede manier van dienst zal kunnen zijn. Gezien de situatie zal dat vooral individueel zijn. Maar hopelijk zal het binnen afzienbare tijd ook mogelijk zijn om, met in achtneming van voldoende afstand, met kleine groepen bijeen te komen. Ik hecht namelijk veel waarde aan (thematische) bijeenkomsten, want ik weet dat het uitwisselen van ervaringen een van de dingen is die mantelzorgers wat lucht kunnen geven. Op het moment dat dat weer mogelijk is, zal ik u daarover informeren.
 
Mijn plan is om de komende tijd in ieder geval telefonisch contact met u op te nemen. Aangezien de groep mantelzorgers, die bij wmo radar bekend is, aardig groot is, kan het wel even duren voordat ik iedereen gesproken heb.
 
Heeft u nu al een vraag voor de nieuwe mantelzorgcoach?
Ik wil u op de mogelijkheid wijzen om zelf contact met mij op te nemen als u een vraag heeft, over uw situatie wilt praten, of als er iets geregeld moet worden waarvoor u ondersteuning nodig heeft. Ik heb het telefoonnummer van Merel overgenomen, dat is 06-54967291. Mijn e-mailadres is atoma@wmoradar.nl Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag donderdag en in de even weken werk ik ook op vrijdag.
 
Ik hoop u snel te spreken en te ontmoeten.”
 
 
Mantelzorgen in tijden van corona
Ook in deze nieuwsbrief ontkomen we er niet aan om het over corona te hebben. Voor iedereen is de situatie lastig, maar voor mantelzorgers kan corona extra en heel specifieke vragen oproepen.
  • Bijvoorbeeld in het geval u voor iemand zorgt die zelfstandig woont. Kunt u dan nu nog wel bij die persoon op bezoek gaan? En als het kan, waar moet u dan rekening mee houden?
  • Of als uw naaste in een verpleeghuis verblijft, waar geen bezoek meer mag komen, is het dan verstandig om uw naaste daar weg te halen bij u in huis te nemen?
  • Maar ook: als de thuiszorgorganisatie u vraagt om taken van hen over te nemen omdat zij overbezet zijn, wat moet u dan doen?
Op deze en tal van andere vragen wordt antwoord gegeven op de website van MantelzorgNL. Dat is een landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die belangeloos zorgt voor een naaste. Zij zetten zich met hart en hoofd in voor alle mantelzorgers in Nederland en behartigen hun belangen.
De pagina op de website, waar de antwoorden op de bovengenoemde vragen te vinden zijn, kunt u bezoeken via deze link
https://mantelzorg.nl/pagina/voor-mantelzorgers/thema-s/mantelzorg-en-het-coronavirus
 
Mooi die website van MantelzorgNL, maar uw hoofd staat er niet naar om die te bekijken?
Het is dus heel goed mogelijk dat u zelf de informatie op de genoemde website opzoekt, maar los daarvan kunt u ook de vragen die u heeft over mantelzorgen en corona aan uw mantelzorgcoach stellen. Hij gaat dan voor u op zoek naar het antwoord. Hij doet dat graag, want hij weet als geen ander dat mantelzorgers al voldoende aan het hoofd kunnen hebben, en dat het fijn is als iemand anders even iets uit handen neemt.
 
Neem bij vragen contact op met Sandro Toma via 06-54967291 of e-mailadres atoma@wmoradar.nl Zijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag en in de even weken werkt hij ook op vrijdag.
Belfleur helpt ook mantelzorgers een handje met boodschappen doen
Zou u als mantelzorger ook geholpen zijn als iemand anders uw boodschappen doet?
 
Wat is Belfleur?
In normale tijden is Belfleur een praktische hulpdienst voor oudere en minder valide bewoners in Rotterdam Centrum. Dit vrijwilligersproject is in het leven geroepen om deze bewoners te helpen met de dingen die zij zelf niet meer (goed) kunnen en dus blijven liggen, denk aan  kleine reparaties in huis, onderhouden van (kleine) tuintjes, hulp bij het opruimen of het doen van boodschappen. Daarnaast is het ook mogelijk om ondersteuning te vragen bij afspraken buiten de deur zoals naar het ziekenhuis of tandarts en ook voor gewoon een fijne wandeling samen.
 
Belfleur tijdens corona
Maar dat was voordat corona als grote spelbreker haar intrede deed. Door de veranderde situatie is het aanbod noodzakelijkerwijs verkleind om nabij contact zoveel mogelijk te vermijden. BelFleur heeft zich snel aangepast aan de nieuwe situatie. Het contact met de bewoners gaat nu vooral telefonisch en het doen van boodschappen is onverminderd, maar wel met de nodige aanpassingen, doorgegaan.
 
Hulp nodig bij het doen van de boodschappen?
Het is heel goed voorstelbaar dat u als mantelzorger in deze tijden ook hulp kunt gebruiken bij het doen van de boodschappen, omdat de mensen uit uw eigen kring door omstandigheden nu niet beschikbaar zijn en u (nu) zelf niet naar buiten kunt.
 
Uitgangspunten van Belfleur
Belfleur zou met betrekking tot het doen van boodschappen dus uitkomst kunnen bieden. Het is goed om, als u daar gebruik van zou willen maken, te weten wat de uitgangspunten zijn:
  • U bent bewoner van het gebied Rotterdam Centrum.
  • Het is duidelijk dat u niemand in uw omgeving heeft die de boodschappen voor u kunt doen.
  • Het gaat om de noodzakelijke boodschappen die bij voorkeur in een winkel gekocht kunnen worden om ook te voorkomen dat de vrijwilliger zich te veel verplaatst.
Meer informatie verkrijgen en aanmelden kan bij projectleider Linda de Winter.
De contactgegevens zijn:
Email: belfleur@belfleur010.nl
Telefoonnummer: 06-130 38 467
Email: LdWinter@wmoradar.nl
Vriendelijke groeten,
 

Sandro Toma

Mantelzorgcoach
Werkdagen ma/di/do
en de even weken ook op vrijdag


Kipstraat 37
3011 RS Rotterdam

010 - 485 58 98 
06 - 54 96 72 91
atoma@wmoradar.nl
 


Copyright © 2020 wmo radar, All rights reserved.

Als je deze e-mails van wmo radar niet langer wilt ontvangen, kun je je voorkeuren bewerken of uitschrijven.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Wmo radar · Kipstraat 37 · Rotterdam, ZH 3011 RS · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp