Copy

Bidraget

Bästa biodlarvänner!

I år har det varit ovanligt många utbrott av amerikanska yngelröta både i vår närhet och i övriga delar av södra och mellersta Sverige. Några bigårdar i Sigtuna och Bålsta har bränts.
I vårt område är en stor del av Knivsta kommun övervakningsområde och det har bildats ett stort sammanhängande övervakningsområde från Knivsta och västerut. Större delen av Enköping och Bålsta är drabbade. Några områden är dessutom klassade som skyddsområden. Du hittar kartor på Jordbruksverkets  hemsida.

Var uppmärksam
Var alltså extra uppmärksam. Titta speciellt på områden på yngelkakorna där de flesta bin krupit och  leta efter puppor som har små hål i täckvaxet. Du hittar bra beskrivningar både i nya och äldre kursböcker. 
Kontakta din bitillsynsman om du misstänker något.

Förbered invintringen
Än så länge återstår rimligtvis någon eller kanske ett par veckor. Hittills ser säsongen ut att ha varit nästan normal.
Det börjar dock bli dags att göra de första förberedelserna inför invintringen. Flytta upp yngelramar som ska tas ur produktionen redan nu så du inte har kvar gamla yngelramar vid invintringen. Kolla i slutet av månaden att drottningen lägger tillräckligt med ägg – om inte drivfodra under den första halvan av augusti.
Det har varit en ovanligt lång säsong så det finns en risk att det är mer varroa än vanligt. Det kan vara en bra idé att myrsyrabehandla dina samhällen så snart du har slutskattat.

Jan Rosenfeld
Ordförande

Aktuellt i föreningen: se hemsidan

I höst kan du göra din egen pollenanalys

Föreningen har köpt ett mikroskop och en centrifug som medlemmarna skall kunna boka för att göra egna pollenanalyser. Styrelsen håller just nu på att skapa ett referensbibliotek med bilder på pollen från de vanligaste dragväxterna.
Målet är att prover, materiel och mikroskop skall finnas tillgängligt under hösten.
Läs mer

Gemensam Biforbeställning

Även i år kommer det att vara möjligt att beställa Bifor via föreningen och hämta den vid bigården vid Jälla, eventuellt på lösvikt i egen hink. Mer information och möjlighet att beställa kommer senare i ett separat medlemsutskick.

Medlemsinformation kontra Bidraget

Vem som helst kan prenumerera på Bidraget. Det finns ingen koppling till medlemskap i SBR/Uppsala biodlareförening.
Rena medlemsutskick skickas via medlemsregistret. Det är därför extra viktigt att du som är medlem lämnar din mejladress till medlemsregistret.
Läs mer

Honungsbedömning i september

I år finns två tillfällen att lämna in honung för bedömning. Honung som ska bedömas vid det första tillfället lämnas in den 3 september klockan 17-19 på Jälla och är med och tävlar om titeln Distriktets bästa honung.
Läs reglementet innan du lämnar in din honung för bedömning. Tänk på att det finns regler även när det gäller förpackningen.
Mer information om honungsbedömning

Köp, sälj och skänk bigrejer

Som medlem kan du annonsera kostnadsfritt på hemsidan.
Skapa annons
Titta på annonser
Hemsida
Mejla oss
  • Våra sponsorer