Copy

Bidraget

Bästa biodlarvänner!

Så lider även denna sommar mot sitt slut, en sommar med extrem värme från början av maj till en bit in i augusti. Värmen kom efter en ovanligt kall vår. Starka samhällen verkar inte ha påverkats så mycket och fick rejäl fart när värmen kom.
På de flesta håll var det bra drag till slutet av juni men sedan tog torkan över och draget tog slut ovanligt tidigt. Skörden verkar ändå har blivit hyfsad, kanske något under snittet men variationen verkar ha varit stor. Värmen har också gjort att det har varit svårt för många att få honungen att kristallisera.
Honungsskörden i bigården har blivit bättre än de senaste åren men även här lite under genomsnittet. Större delen av skörden är redan såld i samband med Stadsskogens dag och Botans dag.

Jan Rosenfeld
Ordförande

Aktuellt i föreningen: se hemsidan

Strax vaxsmältningsdags!

Vaxsmältning sker i år under två helger. Se kalendariet på hemsidan.
Anmäl dig till vaxsmältning till Åke Jansson, tel 070 639 81 02. Kostnad 3 kr/ram för ursmältning och tvätt, halva priset för enbart tvätt.

Gemensam vaxinlämning

Vi prövar i år en gemensam vaxinlämning. De som vill vara med lämnar sitt vax på Jälla i samband med vaxsmältningsdagarna 21/10 och 26-28/10 och får senare tillbaka sitt eget vax som mellanväggar i rätt ramformat. Bromans bigårdar hjälper oss med hanteringen.
Lämna intresseanmälan till info@uppsalabiodlare.se senast 1/10. Vi återkommer med information i separat medlemsutskick.
Anmäl ditt intresse

Fortsättningskurs

Fortsättningskursen i biodling är en utmärkt möjlighet att fräscha upp sina kunskaper. Kursen riktar sig till dig som varit biodlare några eller många år. Första kurstillfället är 29 oktober.
Mer info och anmälan

Fortsatt stort intresse för kurser

Årets kursverksamhet är avslutad med fulla nybörjarkurser och en nästan full ”Min andra sommar”. Trenden med ett stort intresse att bli biodlare fortsätter alltså. Många vill sannolikt köpa bisamhällen i vår. Har du samhällen eller utrustning att sälja så hör av dig till Jan redan efter rensningsflygningen i vår.

Spara dina Biforhinkar

Den gemensamma beställningen av Bifor fungerade bra. Vi fick dock inte tillräckligt många beställningar för att köpa Bifor i tank. Spara därför gärna hinkar till nästa år så kan hinkarna fyllas igen från tanken. Det skulle bli lite billigare men framför göra att hinkar kan återanvändas. 

Årets honungsbedömning

Öppen honungsbedömning den 18 september
Var med och lär dig mer om hur vi bedömer honungskvalitet. Du är välkommen med och utan honung. Honung för bedömning ska lämnas in senast en vecka i förväg. Anmäl dig senast 14 september.
Mer information på hemsidan.

Inlämning av honung på årsmötet
Vid årsmötet blir det en till chans att lämna in honung för bedömning.

Regler för honungsbedömning
Godkänt resultat vid honungsbedömning är ett krav för få köpa Biodlarnas etikett. Reglemente och annan information hittar du på hemsidan.

Kom med synpunkter
Inför nästa år behöver vi utvärdera om vi ska ha en eller två bedömningar och när det är lämpligt att de äger rum. Styrelsen tar gärna emot synpunkter och förslag på hur vi kan utveckla honungsbedömningen i enlighet med syftet, som bland annat är att förse marknaden med den naturliga kvalitetsprodukt som kunderna förväntar sig.
Honungsbedömningskommittén består av Katarina Fehler, Jan Alsins, Håkan Mörngård och Ann-Katrin Johansson. Anna Jansson, ledamot i styrelsen, sköter bland annat märkning av burkar och för protokoll. Vi nås enklast via info@uppsalabiodlare.se

Köp, sälj och skänk bigrejer

Som medlem kan du annonsera kostnadsfritt på hemsidan.
Se annonserna
  • Våra sponsorer