Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser.
22 februari 2021
Weet u nog? In mei 2019 ging ons land 'op slot' door de stikstofcrisis. Er mocht sindsdien geen stal verbouwd worden, de maximumsnelheid moest direct omlaag en Lelystad Airport kwam piepend tot stilstand want: geen vergunning. Echter, de luchtvaart moet dóór en daarom heeft de Minister van Landbouw deze week voorgesteld om Lelystad Airport toch een vergunning te geven voor 10.000 vluchten.

Toch een natuurvergunning? We vechten het aan

De vergunning voor 10.000 vluchten is een nieuwe list. Een vergunning voor 45.000 zit er namelijk vooralsnog niet in vanwege de stikstofuitstoot. Het 'opknippen' van de vergunning is een nieuw voorbeeld van de salamitactiek en een truc om Lelystad Airport koste wat het kost over de rug van de burger en de natuur te openen. De benodigde 'stikstofruimte' zou notabene van Schiphol afkomstig zijn.

Het is een raadsel hoe Schiphol nog meer stikstof zou kunnen uitstoten boven de Veluwse natuur waar de stikstofwaardes al ruimschoots worden overschreden. Wij werken nu met een team van advocaten aan het opstellen van een reactie en houden u op de hoogte.

Van Nieuwenhuizen bluft: laagvliegroutes voorbij

Het Nederlandse luchtruim is te vol. De vliegtuigen van Lelystad Airport passen er niet in. Daarom werkt de overheid aan een luchtruimherziening met andere routes. Er is nu een concept plan klaar. In dat plan gaat de overheid er vanuit dat Lelystad Airport open gaat voor vakantievliegtuigen.

Wat de minister ook roept in de krant, er is geen enkele aanwijzing dat de vliegroutes van Lelystad Airport wijzigen. Sterker nog, alles wijst er op dat vliegtuigen kris kras over de Veluwe gaan vliegen en doorstijgen boven Natura 2000- en stiltegebieden. Nieuw is namelijk dat vertrekkende vliegtuigen vanaf 1800 meter hun eigen route mogen kiezen.
Help! Dien uiterlijk donderdag een zienswijze in
Wilt u reageren op de plannen voor de luchtruimherziening? Uw stem laten horen? Dat kan tot en met donderdag 25 februari. U kunt onze zienswijze gebruiken en zelf indienen of natuurlijk zelf uw eigen zienswijze maken. 
Stap 1:
Bestand downloaden
Stap 2: Zienswijze indienen


Kost u maar 'n minuutje. En het is weer een signaal!

Bedankt voor uw steun

Door corona vliegen er nauwelijks vliegtuigen. Bedrijven zullen ook in de toekomst hun mensen thuis laten werken. De burger is anders gaan kijken naar vliegen. Wij zien daarom geen enkele noodzaak meer om het vliegveld uit te breiden.

Toch gaat het ministerie maar door. Bijvoorbeeld door een natuurvergunning af te gegeven door een demissionair minister terwijl het onderwerp Lelystad Airport 'controversieel' is verklaard en er geen besluiten meer genomen mogen worden. Dat vinden niet juist. Dag in dag uit zetten wij ons in om te voorkomen dat er vakantievliegtuigen laag over de Veluwe gaan vliegen. We voelen ons gesterkt door alle steunbetuigingen en donaties. Bedankt daarvoor!
Verkiezingen 17 maart
Het nieuwe kabinet gaat beslissen hoe het verder gaat met Lelystad Airport. Kiezen we voor krimp of groei? Voor klimaat of meer uitstoot? Aan u de keus! Nederland kiest op 17 maart over wie mag regeren en beslist dus ook over de toekomst van u, ons en de leefbaarheid van de Veluwe. 

Onze voorouders hebben ervoor gezorgd dat wij er nu van kunnen genieten, laten wij er voor zorgen dat er voor onze kinderen ook nog wat te genieten valt.

Vanuit alle actiegroepen worden er voorbereidingen getroffen om te zorgen dat iedereen in Nederland de juiste keuze kan maken op 17 maart. Houd de website in de gaten!
Al honderden inwoners van de Veluwe hebben een bedrag gedoneerd om onze juridische strijd te steunen. 
Ja! Ik wil ook steunen
Krijgt u nooit genoeg van nieuws?
Weet dan dat u op onze website regelmatig nieuw nieuws kunt lezen en dat we actief zijn op facebook en twitter.
Wat hebben we nog meer te melden?
  • De directeur van Schiphol, Dick Benschop, heeft in een interview met een journalist van het Parool gezegd dat actiegroepen hebben gevraagd om Lelystad Airport langzaam te laten groeien, eerst met 10.000 vluchten. Dat is echter pertinente onzin.
Stichting Red de Veluwe is 1 van de 21 deelnemers van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL). 
U ontvangt deze e-mail omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven via onze website. U kunt zich uitschrijven van deze nieuwsbrief