Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser.
2 juni 2019
De Raad van State heeft afgelopen woensdag beslist dat het PAS, Programma Aanpak Stikstof, niet door de beugel kan. En dat betekent dat Lelystad Airport geen beroep kan doen op die regeling en dat het vliegveld pas open mag als het beschikt over een vergunning onder de Wet Natuurbescherming.

Lelystad Airport heeft geen vergunning en moet die dus nu gaan aanvragen.

En dat wordt een lange procedure waarin we ons zullen laten horen. Want wij denken dat Lelystad Airport die vergunning niet krijgt. De Europese milieuregels staan in de weg. Kwetsbare natuurgebieden die onder de toekomstige vliegroutes liggen mogen namelijk niet worden belast met de uitstoot van nog meer stikstof dan nu al het geval is.
De minister zal het met onze conclusie niet eens zijn. Maar wij zien de toekomst zonnig in. Ook als er moet worden geprocedeerd.

De uitspraak van de Raad van State is een vrolijke duim voor het milieu, een tegenslag voor de minister en geeft nieuwe hoop voor de bewoners in Oost Nederland.
Op papier staat … maar in de praktijk zal…
Van ‘Brussel’ mogen nieuwe luchtvaartmaatschappijen niet geweigerd worden. Maar de Tweede Kamer wil deze vorm van luchtvaartgroei niet. Hoe moet Lelystad Airport dan toch open?

Wel, het Ministerie zet gewoon iets op papier wat Europa tevreden stelt en de Minister zal betogen dat het in de praktijk anders zal gaan. En dat het wel mee zal vallen. Dit is een truukje waar sommige Kamerleden iedere keer weer intrappen.


Bekijk de video
Hoe voorkom je dat Kamerleden toch akkoord gaan met een plan waar ze altijd tégen zijn geweest?

Nou, door hun uitspraken even op een rijtje te zetten in een video op Youtube:
Kijk de Video op YouTube (53 sec.)
Onze actie: 92 brieven gestuurd
In december 2018 heeft een meerderheid van de Tweede Kamerleden gestemd tegen autonome groei op Lelystad Airport. We hebben die Kamerleden een brief gestuurd.

“Lelystad Airport heeft economisch geen toegevoegde waarde meer”

Stichting Red de Veluwe heeft een artikel geschreven voor het Algemeen Dagblad. Het is geplaatst op zaterdag 1 juni. Wilt u het lezen? Lees het artikel gratis hier.

Uitstel onvermijdelijk

De Minister wilde in mei een besluit nemen. Luchtvaartmaatschappijen moesten voor de zomervakantie weten of ze konden landen op Lelystad Airport in 2020. Brussel zou een besluit nemen over de VVR. Op 5 juni zou er een debat zijn in de Tweede Kamer over die verkeersverdelingsregel. Het gaat niet volgens planning en uitstel lijkt onvermijdelijk….

Feit of fictie

In het MER staat dat de jumbojets minimaal op 1800 meter vliegen maar in de praktijk zullen ze door het hogere Schipholverkeer vliegen, zegt de Minister. De Luchtverkeersleiding (LVNL) zegt al sinds jaar en dag dat het luchtruim te vol is.

Dorpen Noord-Veluwe eensgezind tegen vliegrouteplan

Op de Noord-Veluwe willen gemeentes niet kiezen uit verschillende routeopties. Het Ministerie had varianten gepresenteerd maar kwam een dag later onverwachts met nieuwe veranderingen. Het vertrouwen is (opnieuw) geschaad en daarom weigeren de gemeenten nog een keuze te maken totdat het luchtruim opnieuw is ingedeeld. #samensterk
Krijgt u nooit genoeg van nieuws?
Weet dan dat u op onze website bijna dagelijks nieuw nieuws kunt lezen en dat we actief zijn op facebook en twitter.
Wat hebben we nog meer te melden?
Houd anderen ook op de hoogte... Stuur deze nieuwsbrief door
U ontvangt deze e-mail omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven via onze website.

U kunt zich uitschrijven van deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp