Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

Kirajzolódó spirál Mac Keynote-ban

Tegnapi feladatom volt egy spirál rajzolása Keynote-ban, a Maces prezentáció készítő alkalmazásban. És a spirált animálni is kellett – ettől tartottam igazán. De okos vagyok és ügyes, a Keynote-tal nincs lehetetlen. Ötletadóként meg is mutatom, hogyan.


Spirál
Nem esküszöm, hogy a spirál minden tekintetben kiállja a spirál minősítést, ránézésre biztos nincs vele semmi gond.
Első lépésként az Alakzatokból egy kört hívtam elő, az oldalsávon a Formátum > Elrendezésben rögzítettem az szélesség-magasság arányt, hogy a kör a módosítások során kör maradjon. A könnyebb munka érdekében a körnek körvonalat adtam, és a kitöltést 33 százalékban áttetszővé tettem. Legyártottam nyolc kört, ezek arányosak, én 50px növekedéssel dolgoztam. A köröket "centralizáltam": Elrendezés > Igazítás > Középen és Középső, majd zároltam, hogy ne mozdítsam el őket akaratlanul.
Beemeltem egy nyilat, pirossá, vastagabbá tettem. És itt jön az első trükk, amit talán nem mindenki ismer. Az alakzatra jobb egérrel kattintva megjelenik a helyzetérzékeny menü, amelyből a "Szerkeszthetővé tétel" parancsot választom. Ekkor a nyíl közepén egy kis fehér pont jelenik meg, ezt vonszolva tudjuk a nyilat hajlítani. Minden két általunk mozgatott pont között újabb és újabb felező pontok jelennek meg, ezeket használva görbítem a nyilat spirálba.


Kirajzolás
A kirajzolás természetesen animációval történik. Pár hónapja (vagy én voltam vak) még nem volt Vonalrajzolás belépő és kilépő animáció. Ezekkel nem feladat a spirál kirajzolása vagy felszámolása. Ha nem lenne Vonalrajzolás, akkor lehetne gondolkodni a hogyanon, ezért is tartottam ettől a feladattól.


Bézier vagy nem Bézier
Ha nem akarna úgy görbülni a vonal, ahogy írtam, annak oka az lehet, hogy már Bézier módon is lehet hajlítani. Ezt az Illustrator vagy más vektoros rajzoló programban jártasak imádják, én nem. És nem is nehéz Bézierteleníteni a Keynote-ot.


Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

(iPad) Pages + videó + hangalámondás > Books
Öt iOS beállítás, ha mind ismerted, akkor nagyon okos vagy
3+1 tipp iPad, iPhone használathoz
Medvét a medencébe! :: Kép Instára, FB-re Keynote-tal
Térképen a család :: Family Tree
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2020 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp