Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

Négy cég "garázsa"

Céges legendák kezdődnek garázzsal. Mi persze egyáltalán nem azért írunk most, 2020 elején garázsokról, mert várnánk Godot a csodát.

Ebben a – felújított – garázsban született az Amazon. Jeff Bezos és felesége 1995-ben itt, Bellevue, Washington lakott, az ingatlan bérleti díj akkor 890 dollár volt (mai árfolyamon: 265eFt). Amúgy az ingatlan épp eladó.

[Ezt ügyesen megírni, mert nagyon vidám!]
Susan Wojcicki nevére kevesen vágják rá, hogy tudom ki az. Pedig! Az anyja, Esther a Palo Alto-i fősulin tanára volt Lisa Brenan-Jobsnak – igen, ő Steve első lánya, akinek most jelent meg életrajza, de ennyire nem kanyarodjunk el! Susan húga, Anne Sergey Brin, a Google egyik alapítójának a felesége volt, elváltak. Na de ki Susan? Susan Wojcicki a YouTube CEO-ja.
És a a ház? Nos azt Susan és férje vásárolta meg hatszázezer dollárért – jó részt hitelből. Hogy könnyebb legyen a törlesztés, a garázst bérbe adták két diáknak havi 1700 dollárért. Történetesen Larry Page-nek és Sergey Brinnek. A garázs (wow!) a Google születésének helye. A többi – ahogy mondani szokták – történelem. Susan lett a Google 16. alkalmazottja.
A ház a Google tulajdona, az épületet visszarepítették a Google alapítási idejébe.

Az első. Ahonnan maga, a garázs-legenda származik. Közel nyolcvan évvel ezelőtt Bill Hewlett és David Packard valóban itt alapította meg a HP-t, a Hewlett-Packard céget. A cég elektromos árammal működő eszközöket fejlesztett, gyártott és forgalmazott. A számítógépgyártásba bekapcsolódva az egyik cég lett, akinek gépei minőséget jelentenek máig a pécés világban. Steve Jobs egyik nyáron pont a HP-nál dolgozott diákként, miután kikereste a telefonkönyvben(!) Hewlett nyilvános számát(!). A HP 2000-ben 1,7 millió dollárért vette meg "szülőhelyét".

Igen, ez Steve Jobs szüleinek a háza és a garázs. A két Steve – Jobs és Wozniak – a legenda szerint itt fejlesztette, építette, ötölte ki... az Apple I-t és a távolsági hívásokat ingyenessé tevő teljesen illegális kütyüjét. Ám Wozniek emlékei szerint nem a garázsban, hanem inkább a konyhában beszélgettek, a garázs messze nem játszott akkora szerepet az Apple történetében, mint amekkora legenda. A Los Altos-i városi tanács mindenesetre történelmi hellyé nyilvánította az azóta felújított házat. Az 1952-ben épített ház is 2,5 millió dollárért eladó, ha hinni lehet a netnek (mondom: hinni), akkor a tulajdonos Patricia Jobs, akit Steve-hez hasonlóan szintén örökbe fogadtak Jobsék.
Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

Numbers kezdetek kezdő Numbers használók számára
Kezdő iPadesnek kezdő beállítás
Apple Store
Ha időben fekszem, időben kelek, egy házat nyerek!
Kiadványszerkesztők összevetése
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2020 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp