Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

Hivatkozás (link, URL) helyes megosztása

Láttál már a képen látható szörnyedvényt? Sokan estek rá az internetre, ahogy mindennek, ennek is vannak illemszabályai, az egyik az, hogy ilyen akármit nem osztunk meg sem nyilvánosan, sem emailben. Nyomtatásban különösen nem. "Na de azt másoltam ki!" – hallom a választ. Lehet, hogy ezt másoltad ki, csak épp megosztani nem illene. "Akkor?" Magyarázom, mutatom.


Magyarázom
Egy netes hivatkozás = link = URL általában úgy kezdődik, hogy "http://", de még inkább úgy, hogy "https://". Akárhogy is kezdődjön, ha a képen láthatóhoz hasonlóan iszonyatos, akkor előbb-utóbb elérünk egy kérdőjelig. A kérdőjel előtt van a hasznos rész, utána már az adatgyűjtéshez szolgáltatunk infót. Ez utóbbira nincs szükségünk, le is vághatjuk a kérdőjellel együtt.
Az adatgyűjtés rész olyasmiket tartalmaz, hogy mikor, milyen eszközről, milyen böngészővel, milyen Facebook, milyen Google azonosítóval a melyik honlap melyik oldalán a hol a mire kattintottál ... és így tovább. Ezek nem kellenek, ha csak a linket, az oldalt szeretnéd megosztani.

Mutatom
Ez volt:
https://www.facebook.com/macacademia/?__tn__=kC-R&eid=ARDWLvXSrDAAXqJXCpbrRYk0JbKRQ5nZ-C6y625j-buMRFAG8UVXd9qA4pTDNbPGy_aE70yU1B6PO9-w&hc_ref=ARRpKMXFSkXcUsTe6_gJ_g17hb2db5L3m7OF9VK1Up1fPeig-2qzVknHi4mj9GkU7DA&fref=nf
bátran kattints rá, a Facebookon a Macademia oldala fog megnyílni.
Ha levágom az első kérdőjeltől, akkor ez marad:
https://www.facebook.com/macacademia/
erre is bátran kattinthatsz! (kipróbáltam, természetesen meg persze)

Bit.ly meg a QR
Léteznek url-rövidítők is, ezekkel lehet a nagyon hosszú linket rövidre faragni.
A bit.ly például a hosszút így lerövidíti: https://bit.ly/3bMT6rL Ebben az összes létező kérdőjel utáni izé is benne van, bár, mint írtam, ezek nem lényegesek.
A QR kód elkészítése sem feladat, számtalan weboldalon található ingyenes QR kód készítőt, mint például itt. Megadjuk a hivatkozást, és megkapjuk a QR kódot. Amit a legtöbb mobil kamerája felismer és elvisz a megfelelő oldalra.


Ez az értelmetlenül hosszú link QR kódja. Látható, hogy sokkal összetettebb, mint a lentié.


Ez a QR kód csak a szükséges hivatkozást tartalmazza.

Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

Warren Buffet pénzt ad avagy a mesterséges fordító és a Büfé alapítvány
Az akkumulátor
Böngészés titokban Macan (Safari, Chrome és Firefox)
Olvastass hangosan külföldiül a Mac-kel!
heic-ből jpeg :: Mac, részben Fotók
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2020 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp