Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

Keresés Macen II. (Spotlight)

Rendrakás során ráleltem egy márciusi bejegyzés második részére, ami – ki tudja, miért – vázlatban maradt. Most osztom, némi ismétléssel. Az első részt itt találod.

Keresni sok féle képpen lehet, a Finder ablakból indított keresésnél van a legtöbb lehetőségünk a keresés finomítására, pontosítására. A Macesek néha "szpotlájtoznak", a Spotlight az Apple szabadalmaztatott kereső eljárásának a márkaneve. Nem árt tudni, hogy számos alkalmazás ablakban van kereső mező, az ott végzett keresés az adott alkalmazásra szűkíti a keresést. A Finder ablak – ahogy a megnyitás, mentés ablakok – a Macen keres.

Számos esetben az általunk megadott szó elé kerül egy legördülő menü, amivel befolyásolhatjuk – szűkíthetjük – a keresést.

Tudtad, hogy több szót is beírhatsz a keresőbe? (Igen? Örülünk!) Ez akkor nagyon hasznos, ha a doksinak, amit keresünk, nincs jellemző szava, kulcs-kifejezése, amivel csak a keresettet dobná ki a Mac, vagy aránylag rövid lenne a találati lista.

Ha a kereső ablak kevés lenne, vagy ha még finomabb keresést szeretnél, akkor további keresési opciókat nyersz a bal oldali "+" jelre kattintva. Ilyenkor olyan jellemzőkben is kereshetsz, mint a "Az EXIF-ben levő GPSInfoIFD, mely a metaadat létrehozásához lett használva". Ez utóbbi persze egy hülye példa volt (a Gonosz Almalap helyeslő fejmozgást végez), de amikor adott szélességnél nagyobb képeket keresel, akkor csupa öröm.

Ha nagyon nem bírunk magunkkal, akkor bevethetjük az igazi csodafegyvert! Ha az alt billentyű nyomva tartása mellett kattintunk az említett keresés bővítést kínáló "+" jelre, akkor módunk van még összetettebb keresés megtételére.
A képen olyan PDF fájlt (1) keresek, aminek a neve "macademia" (2) és vagy megnyitottam az utolsó 90 napban (3), vagy szerepel a fájlban a "szerződés" szó (4) vagy kisebb 11 MB-nál (5).
Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

Saját ikon Macen
Külföldön olcsóbb a Mac? (2019/10)
Animáció készítés iPaden Keynote-tal
Gyors kép-méretezés, -alakítás Facebookra
iMovie alaplépések
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2019 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp