Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

Gyors kép-méretezés, -alakítás Facebookra

Ontjuk a képeket a netre. Sokan egyből a megfelelő méretben készítik a fényképet, mások utólag méreteznek, váltanak formátumot. Utóbbiak – like me – számára mutatok egy folyamat-gyorsító megoldást Macen. Automator, mi más. Ha még soha sem indítottad el az Automatort, akkor is bátran tarts velünk. Negyedóra alatt csodára leszel képes!

Elmélet és programozás, max. 10 perc

Az Automator indítása után válasszuk a Gyorsműveletet! A végeredmény szempontjából fontos, hogy melyiket választjuk, az Automator az összes esetben ugyanúgy használandó.

A munkafolyamatunk Képfájlokat fog fogadni, feldolgozni, ez az első, amit állítani kell. A Kép mellé csak azért keresünk egy Képernyőfotó ikont, mert baromi rendszeretőek vagyunk. Ami fontosabb, a Hely mellé a Findert kell választani. Magyarul: az alkalmazásunk(!) a Finderben akkor lesz elérhető, ha képet választunk ki.

A fájlt (vagy fájlokat), amelyre majd hat az alkalmazásunk, áthelyezzük az Íróasztalra. Miért? Nem kötelező, de ott könnyebb lesz megtalálni a Facebokra való feltöltésnél. De ez nem kötelező elem, más is kerülhet ide. Ha például az eredeti képet szeretnénk megőrizni, azt is itt kell megoldani (Finder elemek megkettőzése...)

Bármi is volt a kép formátuma, .jpg lesz belőle. Hahó! Ha animált gif volt, akkor az animáció ugrik! Ha "lyukasztott" png volt, akkor a lyukasztás megy a lecsóba. Szóval: ésszel (és ezért is jó, ha másolattal dolgozunk).

A kép hosszabb(!) oldala 1200 képpont lesz. Megoldható, hogy rákérdezzen az alkalmazásunk, hogy mekkora is legyen a hosszabb oldal, akár úgy is, hogy felkínálja alapértelmezetten az 1200 képpontot, de ez már haladó kurzus, várunk egyéni konzultáción!

Végül megmutattatjuk a Finderrel a méretre szabott jpg fájlunkat.

Puding próbája a kép módosítás

Mentsük el az Automator rutint valami találó néven, kényelem miatt ne túl hosszú névvel. Hagyjuk nyitva az Automatort, ha módosítani kell az alkalmazáson, akkor az gyorsan menjen.
Keressük egy képet Finderben!

Osztályfényképem mérete fölöslegesen nagy a Facebookra, ezért lefuttatom rajta a Facebook szolgáltatást (alkalmazást).
És tádámm! A munka elvégezve.

Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

iMovie alaplépések
Másik 6 lépés az iClouddal
iCloud Fotók, alapok
Biztonságos Apple ID használat
GarageBand iPaden
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2019 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp