Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

Saját ikon Macen

Aki unja a kék mappák látványát Macen, az pár perces melóval saját ikont adhat mappáinak. Mutatom, is hogyan!

Akármelyik alkalmazást használva készítsd el a mappa-ikont! Akár fényképből is kivághatod, nincs korlát. Amire érdemes figyelni: legyen az ikon négyzet alakú, ez adja majd a legnagyobb kitöltési felületet. És érdemes jóval nagyobban tervezni, mint amiben használni fogod, ám ne feledd, az ikon kicsiben lesz látható, tehát a nagyban szép apró részletek később nem nagyon fognak érvényesülni.
Én Keynote használatával készítettem el a képen is látható ikont. Letettem egy négyzetet bordó háttérrel. Az óra alakzatot választottam, amit a képen látható módon – jobb oldalsáv – kiszíneztem. És végül a command + shift + 4 paranccsal lefotóztam a négyzetet.

A képernyő fotót Megtekintőben nyitottam meg. A szerkesztés menüben (ikon soron képen kék ceruzahegy ikonra kattintva érhető el) az Intelligen maszkolással (második ikon sor második ikon, kék varázscerka) kijelölöm a bordó hátteret. Rákattintok egy pontjára, pár képpontnyit elmozdítom a lenyomott egeret, majd a hibátlanul kijelölődő bordó területet kitörlöm. Ha nem lennék lusta, és azt szeretném, hogy a mutatók és az óra rovátkák is átlátszóak legyenek, akkor azokat ugyanígy kijelölném, törölném. Mentek. Ha véletlenül nem .png lenne a képernyőkép formátuma, akkor azzá teszem. Amúgy a jpg is pont ugyanolyan jó, csak az kitöltött négyzet lesz.

Finderben kiválasztom azt a mappát (vagy fájlt), aminek ikonját le szeretném cserélni. Command + I paranccsal megnyitom a fájl infó ablakot. Vissza oda, ahol az új ikon található, azaz a Megtekintőbe (nálam)! Szerkesztés > Összes kijelölése parancs után Másolás (command + C).
A fájl infó ablakban rákattintok az ablak tetején látható ikonra, hogy az ki legyen választva. Majd Másolás (command + V). És kész.

Működik!

Ha nem sikerül a másolás, akkor bizonyára nincs jogunk hozzá. Például a Dropboxos mappáknak így nem tudunk ikont cserélni.

Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

Külföldön olcsóbb a Mac? (2019/10)
Animáció készítés iPaden Keynote-tal
Gyors kép-méretezés, -alakítás Facebookra
iMovie alaplépések
Másik 6 lépés az iClouddal
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2019 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp