Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

Mennyivel tud többet a frissített Pages, Numbers és Keynote?

Némi újdonság mellett inkább a Zene – Podcastok – TV alkalmazásokhoz hasonló dizájnt kapott a címben jelzet három alkalmazás sablonválasztója. Új sablon sincs túl sok, az Apple dizájnerei "önzőznek". Arról nem beszélek, hogy a bedobott objektumok matt feketék az eddigi újbkvkékhez képest a tök üres doksi kezdésnél, szerintem ronda, de tudja az Apple. Tudja?


A fenti gif-en az új animáció. Több felhasználónál a frissítést követő első megnyitáskor a Keynote font/betű hiányra panaszkodik – hibásan. Mind a három font – Graphik, Graphic Kompakt és Helvetica Neue(!) – a Catalinát még nem frissítettek gépén is ott van. A hiányt jelző ablakban rendre össze kell őket párosítani, utána már nincs gond.

Még iCloudabb
A leírás szerint, ha egy már megosztott iCloud mappába mentjük a prezi, doksit vagy táblázatot, akkor az automatikusan szerkeszthető a többiek számára is – öhm, hát ez sem csoda. Ám bármelyik off-line, azaz internet nélkül is szerkeszthetjük, az az internet visszatérése után automatikusan frissíti az iCloudban tárolt verziót is. Ez eddig is így volt, ha volt elég hely a lokális háttértáron. Amíg nem teszteltem le, hogy ha ketten egyszerre szerkesztik mondjuk ugyanazt a diát off-line, akkor mi történik, amikor visszatérnek a netre? Megmarad? Szól az iCloud, hogy most mi legyen? Vagy aki gyorsabb, lassabb, az nyer?

És még...
Angolszász öröm, hogy a szöveget lehet már úgy címesíteni, hogy nem az összes szó lesz nagy kezdőbetűs, de a kötőszavak* nem: End of the World | End Of The World.
A profi felhasználóknak lehet olyan érzésük, hogy egyes funkciók "eltűntek" az egyik vagy másik alkalmazásból, az összes ismerősöm frissített, így nem tudtam leellenőrizni, hogy az érzéseim csalnak-e, de.
A Pages és Keynote táblázatokból eltűntek a speciális cella-formátumok, mint a legördülő menü**, a checkbox, a csillag-jelölés, a léptető... Ismét egy olyan Apple specifikus fejlesztés, amikor kevesebbet tud az új verzió. LoL. A régi doksikkal gond lehet. Megnyitottam néhány régebbi doksimat az egyes alkalmazásokban, amelyekben használtam az említett cella-formátumokat. Van, amelyikben működik és van, amelyikben nem. Dehogy vagyok tanácstalan.
A szerkeszthetővé tett objektumokat nagyon kevesen használták. Eddig csak azt dönthettük el, hogy egy pontot egyenes vagy íves vonallal köti össze a Keynote a szomszéd pontokkal. Ezt egyszerű volt használni. Most megkaptuk a talán Adobe Illustratorból vagy bármelyik másik vektoros szerkesztő alkalmazásból ismert Bezier-görbe szerkesztő eszközt.

* biztos nem így hívják
** felpattanó
Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

Frissítés után kikapcsolhatatlan helyesírás ellenőrző kikapcsolása Macen
25 millió iCloud felhasználó érintett – na még ez is...
Alkalmazás telepítése Macen úgy, hogy ne legyen vele gond később
Túlzott eszközhasználat avagy ne tedd azt, amit én
Többen egy Macen, de hogyan?
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2020 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp