Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

PDF űrlap kitöltése, aláírása Macen

A Megtekintő a Mac svájci bicska alkalmazása. Sok minden más mellett remek eszköz számos PDF feladat ellátására. Sokan megszokásból töltik le az Acrobatot [Acrobat Readert] (az Adobe ingyenes PDF-olvasóját, amit megkülönböztetünk az Acrobattól, ami fizetős és sokat tudó), pedig érdemes volna egy pillantást vetni a Megtekintőre. Ma egy űrlappal küzdünk meg. Amelyet a szépreményű fél kitöltve, aláírva vár vissza tőlünk. Nekünk pedig sem nyomtatónk, sem szkennerünk. De van Megtekintőnk!

A PDF fájlt Megtekintővel nyitjuk meg, bár milyen módon is sikerült rá szert tennünk. Ha a készítő rendes volt – és szeretné automatizáltan feldolgozni az adatokat –, akkor a kitöltendő rubrikák, cellák, mezők, területek önkijelölődnek és csak gépelnünk kell. Ha a készítő imádja a kézi feldolgozást, akkor nekünk is több feladatunk van!
A "Korrektúra eszköz sor megjelenítése" parancs – ikonsoron a ceruzahegy, képen kék, vagy a Nézet menüből – kiadása után a Szöveg eszközt (T betűs ikon) választva szövegdobozt dob a Megtekintő a PDF-be. Ezt vigyük a helyére fogd-és-vidd módszerrel. Jelöljük ki a "Szöveg" szöveget, majd az eszközsor Szövegstílus eszközével (A betű, az utolsó) módosítsuk olyanra, ami nekünk kedves és a fogadó fél számára is értelmezhető lesz.
Gépeljük be a megfelelő szöveget, választ az űrlap kérdésére.
Majd duplikáljuk a szövegdobozt, vagy újat kérünk és végig megyünk a teljes űrlapon.

Eljutottunk az aláírásig. Ezt is megússzuk nyomtatás és szkennelés nélkül, ha csak nem eszméletlen fontos, NAV-nak vagy hasonlónak küldendő irattal van dolgunk – mi cégként az összes ajánlatot a következőkben bemutatott módon írjuk alá, de a nem állami szolgáltatók is befogadják a megrendeléseket, visszaigazolásokat ezzel az aláírással. (Nem, a cégnek nincs bélyegzője, törvény szerint nem kötelező, hogy legyen.)
Az aláírást az Aláírás eszközre kattintva érjük el. Két eset van, vagy már van aláírásunk – ekkor kiválasztjuk, helyére vonszoljuk és méretezzük (kép alján) – vagy nincs.
Ez utóbbi esetben két módon hozhatunk létre. Az egyszerűbb és gyorsabb, ha a trackpaden írunk alá, olvassunk(!) és kövessük a Mac utasításait. A nehezebb a kamerás megoldás, ekkor is követni kell a Mac utasításait, saját tapasztalat, hogy az utóbbival "szebb" aláírást lehet létrehozni. A képen alul láthatót postairónnal írtam és kameráztam be, onnan a vastagsága. (Igen, megpróbáltam bélyegzőképet is beolvastatni, de nagyon nem ment.)
Fontos! Ez az aláírás nem valódi digitális aláírás. Ez hivatalosan nem aláírás.
Fontos! Az aláírást a Mac titkosítva tárolja, tehát nem fogod képként megtalálni.

Bár PDF-et szeretnénk visszaküldeni, de nem bírom ki, hogy nem mutassam meg, akár jpg formátummá is alakíthatnám a doksit. Vagy ha a kis vicces cég .jpg letölthetőt adott – igen, van ilyen –, akkor nem ügy PDF-fé alakítanom. Nem, a Megtekintőben nincs karakter felismerés (OCR).

Előfordul, hogy sok oldalas valamit kell kezelnünk. Az oldalak a megszokott fogd-és-vidd módszerrel felcserélhetők, a kijelölt oldal(ak) törölhető(k). Több PDF fájlt legegyszerűbben az Automatorral fűzhetünk össze, de az egy másik történet.

És végül, de nem utolsó sorban akár jelszóval védetté is tehetjük a PDF állományt. Evidens, hogy a nyitó jelszót nem ugyanabban a emailben adjuk meg, amelyikben a PDF-t küldjük, sőt! Ha lehet, akkor más csatornán küldjük, ha a PDF levélben megy, akkor a jelszó menjen SMS-ben!
Tudjuk, ha egyszer kiadtuk a jelszót, akkor azt már ketten ismerjük, és amit ketten tudunk, az ... hát ... nem feltétlenül titok.

Hogy egy vicces történetet is fűzzek a jelszavas védelemhez, egyszer, régebben megtalált minket egy cég, hogy ezervalahányszáz embert kellene oktatni – évente nem fordul meg nálunk ennyi hallgató. Gyanús is volt, hihetetlen is, ezért a PDF-ben küldött ajánlatot jelszóval levédtem, de a jelszót "elfelejtettem" elküldeni. Kaptunk egy köszönő levelet, amelynek az volt a lényege, hogy jók az árak, de engedjünk. Újra elment a változatlan jelszóval védett PDF, megírták, hogy így már oké. Majd kiderült, hogy sajnos nem mi nyertünk.
Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

iOS lokátor
iCloud alapozó
De hová tűnt Damon Hill és a többi ember? :: játék iPadre
Azok a jobbról beúszó üzenetek avagy az Értesítési központ
Mac Mail, Mail Drop meg pár apróság
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2019 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp