Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

Mi dolgom a Letöltések mappával a Macen?

Az emailből, weblapról lementett fájlok Macen a Letöltések mappába kerülnek alapesetben. És a Letöltésekben – tisztelet a kivételnek – csak gyűlnek, gyűlnek a fájlok. A Mac használatát egyáltalán nem befolyásolja, ha életünket a Letöltések mappába zárva éljük le. Az Apple elgondolása ettől eltér, mutatom is, mi az ő elképzelésük.


Az Apple elgondolása az, hogy a Letöltésekbe kerülő fájlokat onnan vagy elmozgatjuk vagy kitöröljük. Elmozgatjuk, ha tényleg hasznos, ha tényleg kell. A legtöbben létrehozzuk a saját mappa rendszerük, általában a Dokumentumok könyvtár alá, néhány esetben pedig a házikó ikonnal jelzett Nevünk alá. (A mappa, könyvtár, directory és folder ugyan annak a megnevezése.) A számítógép előtt a titkárnő asztalán volt egy iratgyűjtő "Bejövő" felirattal. Aki arra járt, oda dobta be a feldolgozandó papírhalmazt, a titkárnő akkor végezte jól a melóját, ha az "Bejövő" irattartó üres volt.
A Letöltés mappa használata azért jó, mert automatikusan ide kerül minden. Persze semmi és senki sem gátol meg, hogy minden letöltésnél odafigyeljünk és módosítsuk a letöltés célmappáját.
Kezdjük az elején, hol is van a Letöltések mappa?
A1: A Finder legyen az aktív alkalmazás. A menüsoron a Finder menüből nyissuk meg a Beállításokat és válasszuk az Oldalsáv fület! (Finder > Beállítások > Oldalsáv)
A2: Jelöljük be a Letöltéseket!
A3: Az oldalsávon látható lesz a Letöltések, erre kattintva látjuk a mappa tartalmát. Sőt, bármely mentés, megnyitás ablakban, ahol látható az Oldalsáv, látható a Letöltések mappa is.
A4: Kezdetben a Letöltések mappa a Dockban is megtalálható. Ha ott van, akkor a legtöbb letöltés esetén látjuk – pár másodperces animáció –, ahogy a letöltött fájl bekerül a Letöltések mappába. Ha nem lenne itt a mappa, akkor a Finder ablakban keressük meg a Letöltések mappát, és húzzuk le a Dockba, a jobb oldalról első apró, nehezen felfedezhető, függőleges vonal baloldalára.


A Dockban a Letöltések mappára kattintva annak tartalmát három féle képpen láthatjuk: fun (B1), rácsos (B2) és listás (B3). Az alapbeállítás az Automatikus, ekkor ha csak pár fájl van a Letöltésekben, akkor B1, ha több, akkor B2 módra mutatkozik meg a Letöltések tartalma. Mind a három nézetben elérhető a "Mutasd Finderben" parancs, ezt kiadva egy Finder ablakot kapunk, amely a Letöltések mappa tartalmát mutatja.


És végül mutatom, én hogy szoktam rendet tenni, kiüríteni a Letöltések mappám. Megnyitok egy Finder ablakot. Majd nyitok (C1) még egy Finder ablakot. Az egyik Finder ablak zöld pöttyét lenyomva tartva kapott felpattanó menüből (C2) az "Ablak mozaikos elrendezése a képernyő bal oldalán"-t választom – ha a jobb a szimpatikusabb, akkor a jobbat, nem oszt, nem szoroz. A másik félképernyőre felkínált ablakok közül a másik Finder ablakot (C3) választom. Ennyi (C4 – kirobbanó siker, nemde?)
Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

Négy cég "garázsa"
Numbers kezdetek kezdő Numbers használók számára
Kezdő iPadesnek kezdő beállítás
Apple Store
Ha időben fekszem, időben kelek, egy házat nyerek!
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2020 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp