Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

PDF tartalomjegyzék Pagesből

Minden Macen ott az előre telepített Pages, ami az Apple szövegszerkesztője, a legtöbb esetben képes a Word kiváltására is, csupán azt kell megtanulni, hogy miként mentsünk, hogy szegény, szerencsétlen Microsofthoz kötött kollégáink (ez nem komoly, csak kötelező csipkelődés) is meg tudják nyitni a doksinkat. A Pages sokkal egyszerűbb, mint a Word, kevesebbet is tud, de általában a hiányzó tudás senkinek sem hiányzik. Az Apple-ös integráció miatt viszont Maceseknek számos előnyt is kínál. Ilyen a ma mutatandó is.


Balra a Pages, a bal oldalsávon a Tartalmat választottam ki. Itt stílusok alapján tudom felépíteni a tartalomjegyzéket, ami majd PDF-ben (jobbra) elérhető lesz.

A Pages, ahogy más szövegszerkesztő is, stílusok kezelésére is képes. Ez egy oldalas valaminél nem feltétlenül létszükséglet, bár hasznos lehet. Több oldalas doksinál viszont igen. Számos előnye mellett a tartalomjegyzés készítés sem megy stílus nélkül. (Igen, lehet, de olyan, mint Trabanttal levillogni egy Ferrarit, lehet, de nem érdemes.)
Pagesben a jobb oldalsávon a tartalomjegyzék megjelenítését választjuk, bejelöljük azokat a stílusokat, amelyekkel formázott szövegekből szeretnénk felépíteni a tartalomjegyzéket. A tagoltságon a stílusok melletti két ikonnal módosíthatunk.
A képen látható, hogy a Pages Title, Heading 3 és a Pages ikonnal kitakart stílusokból raktam össze a tartalomjegyzéket, a kép bal szélén látható Pagesben. A Pages doksiból PDF-et készítettem (nyomtatás, balra lent PDF, megnyitás Megtekintőben), amit Megtekintőben meg is nyitottam. Az Megtekintő oldalsávjában ott a kattintható tartalomjegyzék. A PDF, tudjuk, bármelyik platformon megnyitható.

PS: Az éjszaka bemutatott új iPadek és Apple Watchok ezt a blogot hidegen hagyják. Apple, my name is sorry.
Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

Laza bejegyzés, avagy rendrakás során találtam
Fortnite az Almáskertben
Mac Mission Control, ujj-varászlat
Steve Jobs fekete garbó nélkül
YouTube videó önálló ablakban Macen
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2020 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp