Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

Mac Jegyzetek nézetei, megosztása és nagyon megosztása

A Jegyzetek (Notes) az egyik ritka Maces alkalmazás, amelyet az Apple folyamatosan fejleszti. És a fejlesztésben nem rég volt, de azóta elveszett képességeit adja vissza, hanem valódi új szolgáltatásokat kapunk. Azért ne gondoljunk rettenetesen nagy dolgokra, de. Mutatom is!

Jegyzetek alapfokon
A Notes a képen látható jegyzetek készítésére alkalmas, ha Pinterestet használsz, akkor ez ahhoz nagyon hasonló. Apró jegyzetcetlik, amelyeket csoportosíthatunk is – a bal oldalon láthatók az én csoportjaim: Blog, Kaja, Utazás... A Jegyzetekhez szinte bármelyik alkalmazásból adhatunk új cetlit az adott alkalmazás Megosztás menüjét használva (kis négyzetből felfele mutató nyíl az ikon, amire kattintani kell). Ha több Apple ID-s eszközünk van, akkor a szinkronizáció esetén egy helyre gyűlhetnek az iPhone-on, iPaden vagy Macen talált gyöngyszemek, cetlik.

Jegyzetek galéria nézet
Az újdonság, hogy ezeket nem csak listaként, hanem "galériásan" is nézhetjük – ilyenkor jobban áttekinthetők a képet is tartalmazó bejegyzések. A fenti képen amúgy a Safariból Jegyzetelt linkek képei láthatók, amikor Safariból osztom meg a nézett oldalt a Jegyzetekbe, akkor nem a teljes weblapot, hanem a linket és egy előnézeti képét menti el a Jegyzetek.

Jegyzetek megosztása
Egy jegyzetet, cetlit megosztani nem feladat, ott a megosztás ikon az ikonsoron. Ám másokkal – Apple ID-sekkel – egész jegyzet-mappát oszthatunk meg. A mappa a fentebb említett csoportosítás, új csoportot (mappát) a Fáj > Új mappa paranccsal hozhatunk létre.
Megosztáshoz kövessük a fenti képen mutatott módot! Az adott csoport neve melletti három pöttyre kattintva kapjuk azt a menüt, ahol a Hozzáadás parancsot kiadva kapjuk a kép közepén látható ablakot. Döntsük el, hogy akinek hozzáférést adunk, az csak nézheti vagy módosíthatja is az adott cetliket, jegyzeteket. Természetesen ez a megosztás csak akkor működik, ha a jegyzeteinket az iCloudon tároljuk.
Figyeljünk oda, egy jegyzet-cetli megosztására a Jegyzetek ikonsorán levő ikont használjuk. Az egy csoportba tartozó cetlik folyamatos megosztására való a most bemutatott módszer.

És még
A Jegyzetek > Beállítások az a hely (az egyik), ahol sok minden más mellett megadhatjuk, hogy amikor új cetlit hozunk létre, akkor az hova kerüljön: Alapértelmezett fiók. Ez legyen az iCloud, ha nem akarunk IT-sé válni. Ha a saját Macet választjuk, akkor a cetli csak a Macen lesz, és nem kerül fel a felhőbe, és át a többi eszközünkre.
Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

Csillag, félig kitöltve :: Mac, Numbers
Jelszótároló alkalmazások összehasonlítása Macre és azon túl
Külföldön olcsóbb a Mac? (2020/03)
Bolygó-járvány-védekező játék program (nehogy már mi ne korona-vírusozzunk)
Keresés Numbers táblázatban, avagy az fkeres függvény barátkozna veled
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2020 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp