Copy
Inkább a böngészőmben olvasom el!

Macademia Blog

Bejegyzések mailben. Apple, Macintosh, iPad és iOS - róluk szól ez a blog. Nevét a 15 éven át megjelent  Almalap  magazintól kapta. Bejegyez Ferenczy Gábor,Macademia oktatója.
Szomorúan vettem észre, hogy a hírlevélre válaszolt üzenetek valahol eltűnnek a neten. Tesztelem, hogy hol a hiba. Ha írnál, kérlek, erre a mail címre írj: gaborferenczy@me.com

Mint a filmeken :: Mac iMovie trükk

Az autóban utazó elréved és megjelenik előtte a múlt egy jelenete – ismerős (és elcsépelt) kép ez annak, aki elég sok filmet látott már. Tudunk-e ilyen áttűnős, átlátszós filmet készíteni Macen iMovie-val? Igen! (Különben nem írnánk erről a blogon – sóhajtott fel sajnálkozva a Gonosz Almalap.)


1: a szokott módon betesszük az idősávra az egyik klipet (az autóvezetőset, bár a képen nem ez látható, mert nem találtam ilyet).
2: fölé behúzzuk azt a klipet, amiről álmodik a vezető (szemet az útra, kezet a kormányra, nem Tesla ez!)
3: a klip-szerkesztőablak feletti ikonsoron új ikon (videó-átfedések beállításai) jelenik meg, erre kattintunk!
4: "levágás" módban az átlátszatlanság csúszkát mozgatva hozzuk létre a kívánt hatást. A Halványulás módosításával érjük el, hogy az álom ne egyik képkockáról a másikra törjön ránk, hanem szépen belemerüljünk.
5: a halványulást állíthatjuk úgy is, hogy a kis kék pöttyöt mozgatjuk a klip elején vagy végén.

Montázzsá fokozás
Itt hagyjuk abba, a művészi hatást már elértük.
De ha az a vágyunk, hogy kettőnél több klipet tegyünk egymásra, átlátszóan, akkor a következőt tegyük! A fentiek szerint összehozzuk az álom filmet, amely csak ebből a két klipből áll. Sőt, a klipek is egyforma hosszúak – az egyszerűség kedvéért. Mentsük el ezt a mozit, mintha kész film lenne:


Majd "digitalizáljuk be" [7], mint új forrásanyagot. És ismételjük a bejegyzés elejétől tanultakat. Ha nyolc-tíz klipet akarunk ily módon össze-átlászó-másolni, az bizony kísérletezést igényel. El kell találnunk a megfelelő átlátszatlansági arányokat. Arra figyeljünk, hogy a halványulás értéke azonos legyen, ezért azt érdemesebb az ikon sor alatt számjegyekkel megadni, mint csúszkák mozgatásával.


Böngészőben olvasom el!

Korábbi írásaink

Külföldön olcsóbb a Mac? (2020/02)
Automatikus tartalomjegyzék Pagesben Macen
macOS és iOS: ki melyik verziót használja?
Mac aksi állapot
Könyvtár lista Macen szövegfájlba
Megosztom
Tweetelem
Elküldöm
Megosztom

Csoportos képzéseink:

Mac OS :: iMovie :: Pages :: Numbers :: Keynote :: Adobe

Copyright © 2020 Macademia, Minden jog fenntartva.


Adataid módosításához kattints ide! :: Leiratkozáshoz kattints ide!

Email Marketing Powered by Mailchimp