Copy

Scivil heeft weer heel wat nieuws! De communicatiegids bij burgerwetenschap is gelanceerd, de nieuwste Scivilwerkgroep Datamanagement schiet uit de startblokken, we strikten Iris Paulus (INVRIVI) voor een interview én er zijn nieuwe financieringsmogelijkheden. Dat en nog veel meer leest u in deze nieuwsbrief!
 

n i e u w s    o v e r    s c i v i l

Communicatiegids bij burgerwetenschap

Zonder communicatie, geen burgerwetenschapsproject. Wat alle citizen science projecten gemeen hebben, is een nood aan goede communicatie. Maar hoe begin je daar juist aan?

De Scivilwerkgroep Communicatie en Participatie schreef als praktisch hulpmiddel een communicatiegids. Download hieronder de gids 'Communicatie bij burgerwetenschap. Een praktische handleiding voor communicatie en betrokkenheid bij citizen science', of ontdek hem via onze website.
 
Download de gids

Werkgroep Datamanagement
schiet uit de startblokken

De nieuwe Scivilwerkgroep Datamanagement buigt zich sinds kort over vraagstukken rond het thema 'datamanagement in citizen science'. Tijdens een eerste vruchtbare workshop werden ervaringen uitgewisseld, prioriteiten gesteld en noden in kaart gebracht.

Deze werkgroep wil op termijn een Datacharter oprichten. Via een enquête op onze website willen we verdere vragen en noden opsporen. Was je zelf al eens betrokken bij de organisatie van een citizen science project, dan hebben we jouw input nodig!
Naar de enquête

Feedback gevraagd!

Scivil wil binnenkort ook een bevraging uitsturen naar de burgerwetenschappers die al deelnamen aan een citizen science project.

Zo kunnen we een beeld vormen van wie de burgerwetenschapper juist is (bv. leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, waarom en wanneer doen ze aan burgerwetenschap...).

We stelden een voorlopige vragenlijst op. Omdat we willen dat  anderen ook nuttige info uit de resultaten kunnen halen, vragen we jullie suggesties en feedback over deze enquête (vooraleer die naar het grote publiek verspreid wordt). Bekijk de vragen hier en mail je input naar jef@scivil.be voor 15 december 2019.
Naar de voorlopige enquête

Scivil tijdens Dag van de Wetenschap

Op 24 november was het Dag van de Wetenschap. Scivil mocht zowel in De Krook (WoooW, Wetenschapsfestival - Gent) als bij imec (Heverlee) heel wat enthousiaste burgerwetenschappers ontvangen voor een heuse citizen science transcribathon.
Deze dag betekende ook meteen het einde van onze expo 'Iedereen Onderzoeker', die van 1 oktober tot 24 november in De Krook opgesteld stond. Wil jij de expo ook in jouw bedrijf, instelling, bibliotheek of ergens anders laten opstellen? Laat het ons weten via info@scivil.be.

n i e u w s    o v e r    l o p e n d e    p r o j e c t e n

Projectennieuws!

Oog voor Diabetes werd op 2 oktober gelanceerd als een officieel project op Zooniverse, 's werelds grootste en populairste burgerwetenschapsplatform. Daarnaast ontwikkelden zij een Oog voor Diabeteslespakket, dat gratis aangeboden wordt op het online leerplatform KlasCement.

Bij het project VLINDER (VLaanderen IN DE weeR) zijn de eerste scholen in actie geschoten en zijn alle weerstations geïnstalleerd. Sinds 1 december zijn ze allemaal operationeel. Op heel wat locaties was de pers aanwezig, bv. in Londerzeel en in De Haan.

FietsSTEM voor Scholen trapte ook haar project op gang. Het Sint-Lodewijkscollege in Brugge brengt als eerste school de fietsroutes van thuis naar school in kaart. In de komende maanden zullen nog meer scholieren routes analyseren.
Wil je jouw citizen science project ook in de kijker zetten? Laat het ons weten op info@scivil.be en we nemen je nieuws op in onze volgende nieuwsbrief.

Interview met Iris Paulus (INVRIVI)

"Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is in eigen tuin niet nodig. De natuur houdt zichzelf in evenwicht. De voor ons minder nuttige insecten of plaaginsecten zijn het voedsel van onze nuttige insecten. Dus ingrijpen is eigenlijk uit den boze."

– Iris Paulus, expert bij INVRIVI
Wij interviewden Iris Paulus over het project 'Insecten: Vriend of Vijand?' (INVRIVI). Zij vertelt over de opzet van het project, verklaart de zin en onzin van insectenbestrijding en licht toe hoe zowel burgers als scholieren kunnen meewerken. Je leest het volledige interview op onze website.

i n t e r n a t i o n a l e    c a l l s

SWAFS funding calls 2020

In het SwafS-programma van Horizon2020 voor volgend jaar zijn er twee calls rond het thema Citizen Science:
  • SWAFS-23-2020: Grounding RRI in society with a focus on citizen science (Coordination and Support Action). Meer info hier.
  • SWAFS-27-2020: Hands-on citizen science and frugal innovation (Research and Innovation Action). Meer info hier.
Deze calls worden op 10 december 2019 geopend en lopen tot 15 april 2020.

Er is ook een brokerage event voor deze SwafS-calls in Brussel op 16 januari 2020. Op dit netwerkevent kan je partners voor je project zoeken indien je een voorstel wil indienen op de calls. Meer info hier.

Bovendien zijn er ook andere mogelijkheden voor Citizen Science in H2020. Het e-book 'Compilation of topics with relevance for Science with and for Society (SwafS) in 2020 beyond the SwafS programme' vermeldt citizen science op pagina 6. Meer info hier.
Kan Scivil je bijstaan bij het opstellen van je fundingaanvraag? Laat het ons weten op info@scivil.be, we helpen je graag verder.

l i n k s

Interessante handleidingen en publicaties

  • Je las het hierboven al; Scivil pakt uit met de gids 'Communicatie bij burgerwetenschap. Een praktische handleiding voor communicatie en betrokkenheid bij citizen science'. Meer info via onze website.
  • Het journal 'Citizen Science: Theory and Practice' brengt een speciale uitgave uit over 'Policy Perspectives on Citizen Science and Crowdsourcing'. Lees het issue hier.

k a l e n d e r


EUSEA Conference

De European Science Engagement Conference (EUSEA) gaat door op 15 en 16 april 2020 in Cork, Ierland.

ECSA Conference

De derde internationale European Citizen Science Association Conference (ECSA) gaat door van 24 t.e.m. 26 mei in Trieste, Italië.

PCST Conference

De Public Communication of Science and Technologie Conference (PCST) gaat door van 26 t.e.m. 28 mei 2020 in Aberdeen, Schotland.

Citizen Science: a scientific diamond?

Het slotevent van de COST Action over citizen science.
Wil je jouw Citizen Science event ook in de kijker zetten in onze kalender? Laat het ons weten via info@scivil.be!
Copyright © 2019 Scivil, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de wijze waarop je deze mails ontvangt aanpassen? 
Je kan je voorkeuren updaten of jezelf uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp