Copy
Deze oktobernieuwsbrief zit weer boordevol citizen-sciencenieuws! We nodigen je uit voor ons online event, hebben weer een boeiend interview voor je in petto, geven je datamanagementtips en meer!

n i e u w s    o v e r    s c i v i l

Citizen Science & Science Communication

De Scivil netwerkdag werd in het voorjaar door corona uitgesteld. Maar niet getreurd, van uitstel komt bij Scivil geen afstel!

In de plaats organiseren we op 16 november 2020, samen met de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, de Jonge Academie en FWO 'Citizen Science & Science Communication', een online event over citizen science en wetenschapscommunicatie.

Je kan je verwachten aan twee reeksen boeiende praatjes en een online netwerkmoment. Het (volledig Engelstalige) programma vind je op onze website. Het gratis online event gaat door via Hopin. Registreer je hier.
Ik schrijf me in!

Scivil tijdens Brightlab STEM-Dag

Op 1 oktober organiseerde onze zusterorganisatie Brightlab een online STEM-Dag voor leerkrachten. Tijdens de sessie 'Burgerwetenschap en Onderwijs' stelde Scivil mogelijkheden voor om citizen science in de klas te brengen.

Heb je de presentatie gemist of wil je ze herbekijken? Dat kan! Bekijk de Scivilpresentatie hieronder of ontdek alle presentaties van de STEM-Dag op de website van Brightlab.
'Burgerwetenschappen en Onderwijs'

n i e u w s    o v e r    l o p e n d e    p r o j e c t e n

Over bloemetjes, bijtjes, Antwerpenaars, kunstenaars en dataverzamelaars

Registreer je voor AskBee en doe mee aan onderzoek naar de gastvrijheid van onze tuinen voor verschillende bijensoorten. Deelnemers ontvangen een bijenhotel voor in de tuin en zullen gevraagd worden in het voorjaar van 2021 enkele metingen uit te voeren. Stel je kandidaat via hun website.

S.O.S. Antwerpen - Waar gingen de Antwerpenaren aan dood? lanceert dit najaar op velehanden.nl. Neem in afwachting een kijkje op de website en registreer je voor de nieuwsbrief!

Doe mee aan Kunst kijken voor de wetenschap, een kunstig citizen-scienceproject. Lees er alles over op de website van Iedereen Wetenschapper.

Building Trustworthy Data Practices onderzoekt de ethische omgang met data in citizen-scienceprojectenen organiseert daarvoor focusgroepsgesprekken met deelnemers over de hele wereld. Lees hier meer over het project en stel je hier kandidaat voor de focusgroepen.
Wil je jouw project ook in de kijker zetten? Laat het ons weten op info@scivil.be en we nemen je nieuws op in onze volgende nieuwsbrief.

Interview met Pallieter De Smedt
(Spinicornis)

 

"Landpissebedden zijn een kleine soortgroep, maar ze zijn een indicatie van de kwaliteit van hun en ons leefgebied. Zo kan je aan de hand van de pissebeddenfauna inschatten hoe oud en waardevol een bos is."

– Pallieter De Smedt, Spinicornis
Scivil interviewt elke maand iemand met een hart voor citizen science. In deze editie laten we Pallieter De Smedt (Spinicornis) aan het woord.

Wat begon met jeugdvrienden die samen een pissebeddensoort ontdekten die nog nooit in België gevonden was, heeft geleid tot 100 excursies, een overzichtsboek én burgers die nog meer pissebedden onderzoeken.

Lees het interview hier.

l i n k s

Interessante handleidingen en publicaties

  • Katie Cohen schreef een boeiend artikel bij het Centre for Research in the Arts, Societal Sciences and Humanities (University of Cambridge) over citizen science en Covid-19. Lees het artikel hier.
  • De Europese Commissie publiceerde 'Best practices in citizen science for environmental monitoring'. Kijk het document hier in.
  • De Europese Commissie publiceerde ook het rapport 'Citizen science and citizen engagement: Achievements in Horizon 2020 and recommendations on the way forward'. Lees het rapport hier.
  • In Sustainability Science verscheen onlangs het artikel 'Mapping citizen science contributions to the UN sustainable development goals. Lees het artikel hier.

c a l l s   e n   f u n d i n g

Call voor funding

Het ACTION project is voor een nieuwe call op zoek naar lopende citizen-scienceprojecten rond vervuiling in Europa en wereldwijd. Geselecteerde projecten maken kans op een budget van 20.000EUR voor een looptijd van 6 maanden. De call loopt nog tot 1 november 2020 om 12u. Meer info hier.
 
In de calls van het Horizon2020-programma ter ondersteuning van de Green Deal zitten heel wat opportuniteiten voor citizen-scienceprojecten. Meer info hier en tijdens de infosessie door EWI op 14/10.

Call voor sessies

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen doet - in vervolg op de infosessie Iedereen Wetenschapper op 3 november - een oproep voor citizen-science-initiatoren. Projecten die graag een workshop, presentatie of proefsessie samen met Vormingplus willen organiseren nemen best contact op met kurt.declercq@vormingplus.be 
 

De Ecsite Conference (10-12 juni 2021, Noorwegen) houdt een call voor sessies. Voorstellen kunnen ingediend worden tot 23 oktober. Meer info hier.
Kan Scivil je bijstaan bij het opstellen van je fundingaanvraag? Laat het ons weten op info@scivil.be, we helpen je graag verder.

t i p   v a n   d e   m a a n d

Datamanagement in citizen science

Datamanagement - het verzamelen, beheren, verwerken en ontsluiten van gegevens - is bij citizen science nóg complexer dan bij gebruikelijk wetenschappelijk onderzoek. 

Scivil lijst daarom enkele tips op die je op weg kunnen helpen. Op onze webpagina rond data vind je nog meer tips. Toch nog vragen? Stuur ons een bericht via info@scivil.be en wij helpen je verder op weg!

k a l e n d e r


Infosessie EWI Vlaanderen

Op 14 oktober organiseert EWI Vlaanderen een online infosessie over het negende kaderprpgramma voor onderzoek en innovatie van Horizon Europa.

Conferentie Museum für Naturkunde

Op 14 en 15 oktober organiseert het Museum für Naturkunde uit Berlijn de conferentie 'A citizen science decade (2020-2030) in support to the Sustainable Development Goals'.

Webinar REINFORCE project

Het REINFORCE project houdt op 16 oktober de webinar 'How to help scientists in the Gravitational Wave noise hunt'.

EUSEA Conferentie

Op 29 en 30 oktober gaat de European Science Engagement Conference 2020 online door.

Citizen Science & Science Communication

Op 16 november organiseren Scivil, Iedereen Wetenschapper (EOS), de Jonge Academie en FWO 'Citizen Science & Science Communication', een online event over citizen science en wetenschapscommunicatie.

Winter School

Confluences organiseert van 3 tot 8 januari 2021 de themaweek 'Kennis cocreëren voor de maatschappij van morgen.'

CitSci Helvetia 2021

Op 14 en 15 januari 2021 organiseert het Citizen Science Center Zurich 'CitSci Helvetia 2021', de eerste Zwitserse online citizen-scienceconferentie.

CSA CitSci2021

De Citizen Science Association organiseert van 25 tot 29 mei 2021 in Phoenix, Arizona CitSci2021, een internationale conferentie rond citizen science.

2021 Ecsite Conference

De 2021 Ecsite Conference zal van 10 tot 12 juni 2021 doorgaan in Stavanger, Noorwegen.
Wil je jouw citizen-science-event ook in de kijker zetten in onze kalender? Laat het ons weten via info@scivil.be!
Copyright © 2020 Scivil, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de wijze waarop je deze mails ontvangt aanpassen? 
Je kan je voorkeuren updaten of jezelf uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp