Copy

Scivil tekent present op de Dag van de Wetenschap, u kan zelf deel uitmaken van het wetenschapsfestival Sound of Science, we verzamelden handige tips en tricks én we zetten enkele lees- en kijktips voor u op een rijtje. Dat en nog veel meer leest u in deze nieuwsbrief!
 

n i e u w s    o v e r    s c i v i l

Scivil tijdens Dag van de Wetenschap

Op 24 november is het weer de Dag van de Wetenschap! Je vindt Scivil op twee locaties:
  • bij imec (Heverlee)
 Je ontdekt bij imec, RVO-Society en Scivil hoe het dagelijks leven er in 2035 kan uitzien dankzij technologie. Scivil houdt er een heuse citizen science transcribathon! Meer info & inschrijven via https://www.rvo-society.be/events-en-beurzen/dag-van-de-wetenschap-2019.
  • bij De Krook (Gent)
De Krook is het toneel van Wetenschapsfestival WoooW. Ook hier staat een transcribathon op het programma. Je kan (de laatste dag!) onze expo 'Iedereen Onderzoeker' bezoeken, de lezing over citizen science bijwonen, een blind date met een onderzoeker van een burgerwetenschapsproject versieren, en nog veel meer. Meer info via http://www.wooowfestival.be/.

Oproep: Sound of Science

Vorig jaar was Scivil, samen met het project Oog voor Diabetes, met een stand aanwezig op het wetenschapsfestival Sound of Science. Ook dit jaar gaat er een editie door! Op 16 en 17 mei 2020 vindt de derde editie van Sound of Science door in Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. 

Wil jij er volgend jaar staan met een interactieve stand, leuk experiment of uitdagende workshop? Laat het ons weten, dan brengen wij je in contact met de organisatie.

Wil je met jouw citizen science project een stand op Sound of Science? Laat het ons weten op info@scivil.be.

Verslag workshop 'Best practices'

Op 27 augustus bracht Scivil medewerkers van de verschillende door EWI gefinancierde citizen science projecten samen om gemeenschappelijke uitdagingen en best practices uit te wisselen.

De projectmedewerken bedachten tips en oplossingen op vragen als 'Wat na afloop van het project?', 'Hoe zorg je voor digital engagement?' en 'Hoe houd je de burger betrokken?'. Wie ook benieuwd is, kon op onze website het verslag inkijken.
Naar het verslag!

n i e u w s    o v e r    g o e d g e k e u r d e    p r o j e c t e n

Projectennieuws!

INVRIVI, het HOGentproject dat bladluizenplagen onder de loep neemt, bundelt de eerste onderzoeksresultaten! Hou 14 november alvast vrij want dan worden de resultaten voorgesteld! Meer info via https://www.hogent.be/projecten/invrivi/.

De voorbije maand gaf VLINDER de eerste workshops voor leerkrachten en ondertussen zijn de eerste VLINDER-stations geïnstalleerd. Op 1 december zijn zo alle weerstations operationeel en komen alle resultaten op http://www.vlinder.ugent.be/.
Wil je jouw citizen science project ook in de kijker zetten? Laat het ons weten op info@scivil.be en we nemen je nieuws op in onze volgende nieuwsbrief.

Interview met Bram Vanthournout
(SPIN-CITY)

“Burgers kunnen met SPIN-CITY een volledig wetenschappelijk project doorlopen. Wie zowel foto's van spinnen en webben wil nemen als ze analyseren die kan dat, maar je mag ook één van beide doen. Je kan inpikken waar je wil."

– Bram Vanthournout, coördinator SPIN-CITY
Wij interviewden Bram Vanthournout over het project SPIN-CITY. Hij vertelt over de opzet van het project, legt uit hoe zowel burgers als scholieren kunnen meewerken, én geeft goede raad aan andere onderzoekers. Je leest het volledige interview op onze website.

l i n k s

Interessante handleidingen en publicaties

  • Op 7/11 op de Boekenbeurs in Antwerpen wordt het boek 'Citizen Science - Hoe burgers de wetenschap uitdagen' gelanceerd. Auteurs Liesbeth Gijsel (Iedereen Wetenschapper), Tine Huyse (Afrikamuseum) en Ine Van Hoyweghen (KU Leuven) stellen hun boek voor én nemen deel aan een boeiend panelgesprek rond citizen science. Meer info via de website van de Boekenbeurs.
  • Op 18/11 start een nieuwe MOOC (Massive Open Online Course) van FutureLearn; 'Citizen Science Projects: How to Make a Difference'. De cursus beantwoordt vragen over community building, datacollectie en -analyse, actieplanning en zoveel meer! Inschrijven kan via FutureLearn.
  • UN Environment geeft een unieke kijk op hoe citizen science kan helpen om de Sustainable Development Goals te behalen. Lees hun visie op de website van UN.
  • Scivil brengt binnenkort een eigen communicatiegids uit! We stellen onze gids voor op de Focusdag Citizen Science van FWO. Later meer nieuws!

k a l e n d e r


GDPR en de onderzoekscyclus

Event over de gevolgen van GDPR op wetenschappelijk onderzoek.


Building Bridges

Focusdag rond alles wat met wetenschapscommunicatie te maken heeft.


EUSEA Conference

De European Science Engagement Conference (EUSEA) gaat door op 15 en 16 april 2020 in Cork, Ierland.

ECSA Conference

De derde internationale European Citizen Science Association Conference (ECSA) gaat door van 24 t.e.m. 26 mei in Trieste, Italië.

PCST Conference

De Public Communication of Science and Technologie Conference (PCST) gaat door van 26 t.e.m. 28 mei 2020 in Aberdeen, Schotland.

Citizen Science: a scientific diamond?

Het slotevent van de COST Action over citizen science.
Wil je jouw Citizen Science event ook in de kijker zetten in onze kalender? Laat het ons weten via info@scivil.be!
Copyright © 2019 Scivil, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de wijze waarop je deze mails ontvangt aanpassen? 
Je kan je voorkeuren updaten of jezelf uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp