Copy
Het is al november! Nog even en de bomen hebben hun laatste bladeren verloren. Toeval of niet, deze maand gebeurt er heel wat rond biodiversiteit in de citizen science wereld.
We hebben er enkele drukke weken op zitten bij Scivil. Zo presenteerden we (voor de webcam) over citizen science op een seminarie van Statistiek Vlaanderen, een Get Smart livesessie van WVI  en een Data Date van het Kenniscentrum Data en Maatschappij. 

n i e u w s    o v e r    s c i v i l

Citizen Science & Science Communication

Ben jij al ingeschreven voor het online event  'Citizen Science & Science Communication' op 16 november 2020? Je kan je verwachten aan twee reeksen boeiende praatjes en een online netwerkmoment. Het (volledig Engelstalige) programma vind je op onze website.

Het gratis online event gaat door via Hopin. Registreer je hier.

Aansluitend kan je deelnemen aan de uitreiking van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie (in het Nederlands). We organiseren dit event samen met onze partners bij FWO, de Jonge Academie, de KVAB en Eos.
Ik schrijf me in!

Citizen science en onderzoekers

Scivil houdt samen met de Jonge Academie en EOS - Iedereen Wetenschapper een enquête onder Vlaamse academici om te onderzoeken hoe citizen science bij hen leeft. In 2014 werd een gelijkaardige vragenlijst rondgestuurd. Door deze nu te herhalen kunnen we ook de evolutie van citizen science in Vlaamse onderzoeksmilieus volgen.

Werk jij bij een hogeschool, unniversiteit of onderzoeksinstelling? Neem dan 10 minuutjes tijd om onze bevraging in te vullen!  
Voor de (burger-)wetenschap!

n i e u w s    o v e r    l o p e n d e    p r o j e c t e n

Antwerpenaren, sterrenluisteraars, tuinwetenschap

Op 30 oktober werd S.O.S. Antwerpen gelanceerd! Vrijwilligers op het VeleHanden platform digitaliseren het Antwerpse doodsoorzakenregister, een unieke historische bron die registreerde waaraan de mensen in Antwerpen tussen 1820 en 1945 stierven. Snuister op de projectwebsite, neem een kijkje bij de instructievideo's en ga aan de slag.

Nog een nieuw project! Tijdens de Dag van de Wetenschap op 22 november wordt Astrosounds voorgesteld. Door de trillingen van sterren om te zetten in geluid, kan je ook naar sterren luisteren in plaats van er alleen naar te kijken. Astrosounds wil burgerwetenschappers opleiden tot sterrenluisteraars, zodat ze sterrentypes van elkaar kunnen onderscheiden op basis van het 'geluid' dat ze voortbrengen!  Neem deel aan de twee Astrosounds activiteiten tijdens de Dag van de Wetenschap.
 
Over de Dag van de Wetenschap gesproken, deze gaat dit jaar helemaal digitaal door! En er zijn verschillende citizen science activiteiten waar je aan kan deelnemen! Die van Astrosounds, natuurlijk, maar ook een lezing over het Radio Meteor Zoo project, waarin je meespeurt naar vallende sterren en onze eigen citizen science 'proeverij', waarin we je kennis willen laten maken met allerhande vormen van burgerwetenschap. Voor sommige activiteiten zijn de plaatsen beperkt, dus schrijf je snel in via dagvandewetenschap.be.

Op 3 december organiseert Mijn Tuinlab een online symposium over citizen science in de tuin. Mijn Tuinlab wist op enkele maanden tijd meer dan 36.000 deelnemers aan te trekken. Mijn Tuinlab verzamelt niet alleen data voor eigen onderzoek, het staat ook open voor andere onderzoeksprojecten. Leer er alles over tijdens het online symposium op 3 december. Schrijf je in via deze link.
 
Wil je jouw project ook in de kijker zetten? Laat het ons weten op info@scivil.be en we nemen je nieuws op in onze volgende nieuwsbrief.

l i n k s

Interessante handleidingen en publicaties

Oproepen en financiering

Citizen science zoekertjes

Het COST project 'Increasing understanding of alien species through citizen science' wil samen met (burger)wetenschappers richtlijnen opstellen om observaties van exoten te voorzien van de nodige metadata. Ben jij als burgerwetenschapper, onderzoeker of coördinator betrokken bij het monitoren van exoten, laat jouw stem horen op het forum of in de werkgroep!
 
Beheer jij een citizen science project? Dit onderzoek naar communicatie in citizen science projecten heeft jouw input nodig! De online bevraging duurt slechts 10 tot 15 minuten om in te vullen. 
Citizen science: theory & practice verzamelt artikels voor een speciaal nummer over citizen science in het hoger onderwijs. Je kan jouw bijdrage nog tot 2 december inzenden. Meer informatie.
In de calls van het Horizon2020-programma ter ondersteuning van de Green Deal zitten heel wat opportuniteiten voor citizen-scienceprojecten. Hier vind je een overzicht van de oproepen.
Copyright © 2020 Scivil, Alle rechten voorbehouden.

 
Ons adres is:
Scivil
Kapeldreef 75
3001 Heverlee
Belgium
Voeg ons toe aan je adresboek.

Wil je de wijze waarop je deze mails ontvangt aanpassen? 
Je kan je voorkeuren updaten of jezelf uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp