Copy
De wereld begint weer te draaien en het gewone leven wordt hervat. Toch kan en mag nog niet alles, maar geen nood: de citizen-sciencewereld staat niet stil. Er valt - vooral online - weer heel wat bij te leren, te ervaren en te delen. Wij geven je alvast enkele tips!

n i e u w s    o v e r    s c i v i l

Analyse: Ingediende projecten 2019

In 2019 lanceerde de Vlaamse overheid een tweede oproep voor citizen-scienceprojecten. Daarop werden 53 dossiers ingezonden, waarvan er na beoordeling door een onafhankelijke jury zeven werden goedgekeurd.

Scivil was zelf niet betrokken bij deze beoordeling, maar we maakten wel een analyse van de ingediende dossiers. We ook benieuwd is naar deze analyse, kan deze inkijken op onze website.
Naar de analyse!

n i e u w s    o v e r    l o p e n d e    p r o j e c t e n

MamaMito en ECSA-conferentie gaan online

Op 10 juni houdt burgerwetenschapsproject MamaMito een webinar die je op weg zet om je eigen stamboomonderzoek en een moederlijke stamreeks uit te werken. Wie de sessie wil volgen, kan zich via hun website inschrijven.

Nieuws uit het buitenland: de ECSA-conferentie werd eerder al uitgesteld naar het najaar (6 tot 10 september). De organisatie besliste recent om het volledige event online te laten doorgaan. Info en updates op ecsa-conference.eu.
Wil je jouw project ook in de kijker zetten? Laat het ons weten op info@scivil.be en we nemen je nieuws op in onze volgende nieuwsbrief.

Interview met Liesbeth Gijsel (EOS - Iedereen Wetenschapper)

 

"Dat de Vlaamse overheid investeert in citizen-scienceprojecten heeft ervoor gezorgd dat zowel wetenschappers als burgers de slagkracht ervan zijn gaan inzien. Wetenschappers reageren niet meer schamper op de inschakeling van het brede publiek en burgers blijven niet langer aan de zijlijn."

– Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van EOS Psyche&Brein en coördinator van 'Iedereen Wetenschapper'
Scivil interviewt elke maand iemand met een hart voor citizen science. Deze maand voelen we Liesbeth Gijsel aan de tand. Liesbeth is niet alleen hoofdredacteur van EOS Psyche&Brein, maar ook initiator van 'Iedereen Wetenschapper' en co-auteur van onze communicatiegids en van het boek 'Citizen Science - hoe burgers de wetenschap uitdagen'. Je leest het volledige interview op onze website.

l i n k s

Interessante handleidingen en publicaties

  • In Italië werd onlangs 'Citizen Science Italia' opgericht, een nieuw citizen-sciencenetwerk dat de uitwisseling van bestaande initiatieven wil bevorderen. Meer info hier.
  • ENoLL (European Network of Living Labs) verzamelde tools en software voor interactieve sessies en webinars. De lijst consulteren en aanvullen kan hier.
  • De European Citizen Science Association hield een webinar over 'Characteristics of citizen science'. Je kan hier de webinar herbekijken.
  • Het Citizen Science Center Zurich ontwikkelde de Project Builder, een tool waarme je eigen citizen-scienceprojecten kan opzetten of eraan kan deelnemen. Ontdek de Project Builder hier.
  • In Sustainability, een open access wetenschappelijk tijdschrift van MDPI, verscheen het artikel 'Citizen Science for Scientific Literacy and the Attainment of Sustainable Development Goals in Formal Education'. Je leest het open access artikel hier.

c a l l s   e n   f u n d i n g

Europlanet Public Engagement Funding Scheme

Europlanet kent funding toe aan projecten die het publiek engageren met planetaire wetenschap. Zo wil Europlanet nieuwe manieren om deze wetenschapstak bij het brede publiek bekend te maken, promoten. De call loopt tot 24 juni 2020. Meer info hier.

WeObserve Open Data Challenge

WeObserve houdt een Open Data Challenge. Wil jij met je team of als individu actie ondernemen in de klimaatcrisis? Neem dan met je idee deel aan de challenge. Registreren kan t.e.m. 15 juni 2020. Meer info hier.

Sustainability: oproep voor publicaties

Het wetenschappelijk tijdschrift Sustainability brengt binnenkort een speciale uitgave 'Citizen Science and the Role in Sustainable Development' uit. Zij roepen op om artikels rond het thema in te zenden. Indienen kan hier tot 30 juli 2020.
Kan Scivil je bijstaan bij het opstellen van je fundingaanvraag? Laat het ons weten op info@scivil.be, we helpen je graag verder.

t i p   v a n   d e   m a a n d

Doelgericht en efficiënt communiceren

Zonder communicatie, geen burgerwetenschapsproject. Wat alle burgerwetenschapsprojecten gemeen hebben, is een nood aan goede communicatie.

Communicatie om burgers te rekruteren en behouden, te informeren, op te leiden of om hen na afloop van het project te bedanken. En dat in alle fases van het project.

Scivil helpt je op weg met enkele tips om het communiceren te vergemakkelijken. Je vindt nog meer tips rond communicatie op de Scivilwebsite.

k a l e n d e r


Stickydot: Moving Dialogue Online
Stickydot host een reeks sessies rond 'Moving Dialogue Online'. Aansluiten kan per sessie, meer info en inschrijven via de Stickydotwebsite.

ECSA Conference

De derde internationale European Citizen Science Association Conference (ECSA) is gaat door van 6 t.e.m. 10 september. Deze conferentie gaat volledig online door.
 

Conferentie Museum für Naturkunde

Op 14 en 15 oktober organiseert het Museum für Naturkunde uit Berlijn de conferentie 'A citizen science decade (2020-2030) in support to the Sustainable Development Goals'.
 

CSA CitSci2021

De Citizen Science Association organiseert van 25 tot 29 mei 2021 in Phoenix, Arizona CitSci2021, een internationale conferentie rond citizen science.
 
Wil je jouw citizen-science-event ook in de kijker zetten in onze kalender? Laat het ons weten via info@scivil.be!
Copyright © 2020 Scivil, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de wijze waarop je deze mails ontvangt aanpassen? 
Je kan je voorkeuren updaten of jezelf uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp