Copy

Scivil heeft weer heel wat nieuws voor u in petto!
Teamuitbreiding, een boeiende expo, heel wat projectnieuws én een goedgevulde kalender. Dat en nog veel meer leest u in deze nieuwsbrief.

 

n i e u w s    o v e r    s c i v i l

Teamuitbreiding!

Scivil is een entiteit binnen RVO-Society. RVO-Society wil jongeren interesseren en engageren voor STEM en focust op educatieve projecten. Het departement EWI gaf RVO-Society in 2018 de opdracht om een kenniscentrum Citizen Science op te richten. Op 30 januari 2019 werd Scivil aan het publiek voorgesteld. Het kenniscentrum werd gerund door twee medewerkers; Annelies (Coördinator) en Sanne (Communicatiemedewerker).

Intussen groeit Scivil verder. In september verwelkomden we Jef als projectleider, vanaf oktober werkt Mieke mee aan de kennisopbouw over datamanagement, ethiek en privacy binnen Scivil. Welkom bij het team!

Expo 'Iedereen Onderzoeker'

Van 1 oktober tot en met 24 november staat bibliotheek De Krook in Gent helemaal in het teken van citizen science. Het brede publiek kan er dankzij onze boeiende expo kennismaken met 13 burgerwetenschapsprojecten in Vlaanderen die in 2018 financiële ondersteuning kregen van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie, en zelf deelnemen aan het onderzoek via interactieve workshops.

Kijk op de website dekrook.be/iedereenonderzoeker voor een overzicht van de projecten en de inschrijflinks voor de workshops. 
Naar de website 'Iedereen Onderzoeker'!

Resultaten bevraging

In juni 2019 lanceerde de Scivilwerkgroep Communicatie en Participatie een bevraging bij initiatiefnemers van citizen science projecten. De vragen peilden naar hun ervaring met verschillende communicatietactieken binnen een burgerwetenschapsproject en over welke aspecten ze meer zouden willen leren. Scivil gaat nu aan de slag met deze resultaten in de vorm van een communicatiegids die binnenkort gelanceerd wordt. Wie ook benieuwd is, kan op onze website de bevindingen inkijken.
Naar de resultaten!

n i e u w s    o v e r    g o e d g e k e u r d e    p r o j e c t e n

Projectennieuws!

Het project SPIN-CITY lanceerde in september 'Spinnenspotter', een app waarmee iedereen foto's van spinnen kan indienen. Zo krijgen de biologen van Universiteit Gent hulp in hun onderzoek naar verschillen tussen stads- en plattelandsspinnen. Meer info via spinnenspotter.be.

HASSELair, het project van UCLL dat de luchtkwaliteit in Hasselt en omstreken wil meten, biedt in oktober opnieuw workshops aan! Kruis alvast 10 en 22 oktober om 19u aan in je agenda. 't Scheep in Hasselt is the place to be. Info en inschrijven via hasselair.ucll.be.

INVRIVI, het HOGentproject dat bladluizenplagen onder de loep neemt, bundelt de eerste onderzoeksresultaten! Hou 14 november alvast vrij want dan worden de resultaten voorgesteld! Meer info via https://www.hogent.be/projecten/invrivi/.

VLINDER organiseert dit najaar workshops voor leerkrachten, zodat zij op hun school een weerstation in elkaar kunnen steken. Op 1 december zijn zo alle weerstations operationeel en komen alle resultaten op http://www.vlinder.ugent.be/.
Wil je jouw citizen science project ook in de kijker zetten? Laat het ons weten op info@scivil.be en we nemen je nieuws op in onze volgende nieuwsbrief.

Interview met Tom Storme
(FietsSTEM voor Scholen)

“We richten ons met FietsSTEM voor Scholen op oudere kinderen. We maken gebruik van hun expertise en geven hen meteen een instrument om hun verplaatsingsgedrag te analyseren en op basis daarvan aanbevelingen uit te werken."

– Tom Storme, projectcoördinator FietsSTEM voor Scholen
Wij interviewden Tom Storme over het project FietsSTEM voor Scholen. Hij vertelt over de aanpak van het project, welke doelen het project voor ogen heeft en wat er met de resultaten kan bereikt worden. Je leest het volledige interview op onze website.

i n t e r n a t i o n a l e    c a l l s


 

ECSA 2020 conference proposals

De European Citizen Science Association (ECSA) organiseert van 24 t.e.m. 26 mei 2020 in Trieste haar derde internationale ECSA conference. Heb jij een topidee voor een lezing over je citizen science project? Of wil jij een interactieve sessie loslaten op de aanwezigen? Je kan je voorstel indienen tot 1 november. Meer info via https://www.ecsa-conference.eu/infos/call.

SWAFS funding calls 2020

In het SWAFS-programma van Horizon2020 voor volgend jaar zijn er twee calls rond het thema Citizen Science:
  • SWAFS-23-2020: Grounding RRI in society with a focus on citizen science (Coördination and Support Action). Meer info hier.
  • SWAFS-27-2020: Hands-on citizen science and frugal innovation (Research and Innovation Action). Meer info hier.
Deze calls lopen van 10 december 2019 tot 15 april 2020.
 
Kan Scivil je bijstaan bij het opstellen van je fundingaanvraag? Laat het ons weten op info@scivil.be, we helpen je graag verder.

l i n k s


 

Interessante handleidingen en publicaties

  • Meer weten over aanbevolen formats om participatieve, dialooggeoriënteerde wetenschap aan te moedigen? Lees er alles over op https://eusea.info/platform/.
  • Volg je graag een online cursus en ben je geïnteresseerd in citizen science en globale biodiversiteit? Dan is deze cursus een aanrader!

k a l e n d e r


 

Observing the Environment

Challenges and Opportunities in Citizen Science. Vier Citizen Observatory projecten tonen hun resultaten en bespreken de toekomst.


GDPR en de onderzoekscyclus

Event over de gevolgen van GDPR op wetenschappelijk onderzoek.


Building Bridges

Focusdag rond alles wat met wetenschapscommunicatie te maken heeft.


EUSEA Conference

De European Science Engagement Conference (EUSEA) gaat door op 15 en 16 april 2020 in Cork, Ierland.

ECSA Conference

De derde internationale European Citizen Science Association Conference (ECSA) gaat door van 24 t.e.m. 26 mei in Trieste, Italië.

PCST Conference

De Public Communication of Science and Technologie Conference (PCST) gaat door van 26 t.e.m. 28 mei 2020 in Aberdeen, Schotland.

Citizen Science: a scientific diamond?

Het slotevent van de COST Action over citizen science.
Wil je jouw Citizen Science event ook in de kijker zetten in onze kalender? Laat het ons weten via info@scivil.be!
Copyright © 2019 Scivil, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de wijze waarop je deze mails ontvangt aanpassen? 
Je kan je voorkeuren updaten of jezelf uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp