Copy
Ook in mei zitten we nog 'in ons kot'. Maar dat houdt Scivil en haar partners niet tegen, allerminst! Zo kozen we een nieuwe datum voor de (uitgestelde) Netwerkdag Citizen Science, werd onze zusterorganisatie gelanceerd, werd het Scivilteam voor een keer zélf geïnterviewd en nog veel meer.
Groeten vanuit ons kot - Het Scivilteam

n i e u w s    o v e r    s c i v i l

Save the date: Netwerkdag 16/11/2020

Onze tweede 'Netwerkdag Citizen Science' werd noodgedwongen uitgesteld naar het najaar. Zet dus alvast 16 november 2020 in je agenda en verwacht je aan een goedgevuld programma!

De netwerkdag zal doorgaan in het Paleis der Academieën en wordt georganiseerd in samenwerking met Eos - Iedereen Wetenschapper, de Jonge Academie en FWO.

Naast onze eigen presentaties en workshops, staat er nog heel wat anders op het programma. De tweede Netwerkdag Citizen Science valt namelijk samen met de 'Kom naar buiten'-inspiratiedag voor wetenschapscommunicatie (door FWO) en de uitreiking van de onderscheidingen voor wetenschapscommunicatie (door Jonge Academie en KVAB).

Kortom: de Netwerkdag Citizen Science wordt een niet te missen dag! Stip 16 november alvast aan in je agenda. Het exacte programma en inschrijfformulier verschijnen later op onze website.
 

RVO-Society lanceert Brightlab!

RVO-Society, onze overkoepelende organisatie, vierde op 13 mei haar 20-jarig bestaan. En dat vierden ze met groot nieuws! Zij lanceren Brightlab, het STEM-onderwijslabo van RVO-Society.

Brightlab wordt zo de zusterorganisatie van Scivil. Samen hebben we één groot, gemeenschappelijk doel; jongeren, leerkrachten en burgers inspireren met educatieve en vrijetijdsactiviteiten rond techniek, technologie en wetenschap.

Scivil focust vooral op de brug leggen tussen burgers (van jong tot oud) en wetenschappers. Brightlab focust zich op jongeren en leerkrachten met stimulerend, krachtig en innoverend STEM-onderwijs.

In het filmpje hieronder stellen de werknemers van Brightlab onze zusterorganisatie voor. Ook de Scivilwerknemers maken een cameo!

Verslag van het eerste jaar 'Scivil'

Scivil publiceerde in mei haar allereerste jaarverslag. Dé perfecte samenvatting van het eerste Sciviljaar, met al onze activiteiten en verwezenlijkingen.

Ook benieuwd hoe ons jaar er in detail uitzag? Of wil je net inspiratie opdoen voor de toekomst, en zien hoe wij ook jouw project of idee zouden kunnen ondersteunen? Kijk het jaarverslag in op onze website!

Laatste oproep: Scivil onderzoekt!

We deden in onze vorige nieuwsbrief al een oproep om onze enquêtes in te vullen en ons zo te helpen om het Vlaamse burgerwetenschapslandschap beter in kaart te brengen. 
We sluiten deze enquêtes binnenkort af en gaan dan aan de slag met de resultaten. Daarom doen we nog een laatste, warme oproep; vul onze vragenlijst(en) in en vraag aan de deelnemers van je project om hetzelfde te doen.

n i e u w s    o v e r    l o p e n d e    p r o j e c t e n

EU-citizen science platform van start

Het EU-Citizen.Science project, een online platform voor kennisdeling, citizen-scienceprojecten, tools, opleidingen en hulpmiddelen rond citizen science, is online gegaan. 

Het platform is niet alleen handig om inspiratie op te doen, maar ook dé perfecte plaats om jouw expertise en jouw project met heel Europa te delen. Dus: voeg je eigen citizen-scienceproject toe aan het platform, verhoog het bereik van je initiatief, én zet Vlaanderen mee op de Europese citizen-sciencekaart!

Scivil gaf alvast het goede voorbeeld; onze communicatiegids vind je hier.
Ontdek EU-Citizen.Science!
Wil je jouw project ook in de kijker zetten? Laat het ons weten op info@scivil.be en we nemen je nieuws op in onze volgende nieuwsbrief.

Interview met Scivil

 

"Het fascinerende aan zo'n jonge organisatie als Scivil, is dat ik het professionalisme en de expertise van de wetenschappers, de burgers én van mijn eigen team zienderogen zie toenemen."

– Annelies Duerinckx, Coördinator van Scivil.
Scivil interviewt elke maand een medewerker van een citizen-scienceproject over wat hem of haar bezighoudt, hoe het project tot stand kwam, wat de drijfveren zijn...

Deze keer zijn de rollen omgedraaid; wij, de Scivilmedewerkers, lieten ons een keer interviewen! Benieuwd wie Scivil draaiende houdt en wat ons drijft? Je leest er alles over op onze website.

l i n k s

Interessante handleidingen en publicaties

  • De European Citizen Science Association bundelde haar visie over wat citizen science juist is in het document 'Characteristics of citizen science'. Kijk het document hier in.
  • Nature publiceerde het artikel 'Science by, with and for citizens: rethinking 'citizen science' after the 2011 Fukushima disaster'. Je leest het open access artikel hier.
  • PANELFIT (Participatory Approaches to a New Ethical and Legal Framework for ICT) houdt de MOOC of gratis online lessenreeks 'Ethical and Legal Issues Regarding ICT Data Protection'. Wie de reeks wil volgen, kan dat via hun Youtubekanaal.
  • Het JRC (Joint Research Center) publiceerde het technische rapport 'Citizen-generated data for public policy - A brief review of European citizen-generated data projects'. Lees het volledige rapport hier.
  • EOS brengt in juni de special 'Onze Natuur' uit. Vooral het artikel rond citizen science en biomonitoring in Vlaanderen is een aanrader voor iedereen die met burgerwetenschap bezig is.
Publiceerde je in 2019 jouw citizen science onderzoek in een wetenschappelijk journal? Laat het ons weten op info@scivil.be! Wij stellen een lijst op van al het Vlaamse citizen science onderzoek dat vorig jaar gepubliceerd werd.

t i p   v a n   d e   m a a n d

Online sessies veilig organiseren

Door de coronamaatregelen zagen heel wat citizen-scienceprojecten hun activiteiten en contacten met burgers in het water vallen.

Maar het contact met de citizen scientists hoeft niet volledig stil te vallen; je kan ook online activiteiten organiseren.

Scivil helpt je op weg met enkele tips om het online veilig te houden.

k a l e n d e r


#HOMEsafari

De BioBlitz (22-24/5) van de Plantentuin Meise is noodgedwongen geannuleerd. In de plaats komt er de #HOMEsafari! Neem op 23 en 24 mei deel aan de #HOMEsafari en leer bij over de biodiversiteit en natuur in en rondom jouw huis.
 

Webinar REINFORCE
REINFORCE host op 1 juni om 11u haar eerste webinar 'Bridging the gap between Science and Society through Citizen Science'.

Citizen Science: a scientific diamond?

Het slotevent van de COST Action over citizen science vindt plaats van 30 juni tot 2 juli in Antwerpen.
 

ECSA Conference

De derde internationale European Citizen Science Association Conference (ECSA) is uitgesteld. De conferentie gaat nu door van 6 t.e.m. 8 september in Trieste, Italië.
 

Conferentie Museum für Naturkunde

Op 14 en 15 oktober organiseert het Museum für Naturkunde uit Berlijn de conferentie 'A citizen science decade (2020-2030) in support to the Sustainable Development Goals.
 
Wil je jouw citizen-science-event ook in de kijker zetten in onze kalender? Laat het ons weten via info@scivil.be!
Copyright © 2020 Scivil, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de wijze waarop je deze mails ontvangt aanpassen? 
Je kan je voorkeuren updaten of jezelf uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp