Copy
View this email in your browser

#4, Winterbrief 2019

De winter gaat beginnen! Tijd voor rust, bezinning en reflectie. Even terugblikken op wat je hebt gedaan en waar je trots op bent. En ook op wat je misschien hebt laten liggen, al dan niet bewust. In deze nieuwsbrief gaat het over de vraag hoe jij invulling geeft aan verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid als hefboom voor je professioneel handelen. En hoe?! Anders kijken, denken, werken en anders zijn. In de zorg, het onderwijs, wonen en werken. Al het goede komt in vieren.

Verantwoordelijkheid – is de hefboom

In 2019 staan de vier V’s centraal die in een combinatie van ‘harde en zachte factoren’ in de praktijk het verschil maken voor je werkresultaat én het werkklimaat. In de vorige nieuwsbrief stond Vertrouwen centraal: vertrouw op teams die het werk doen en daarbij de juiste keuzes maken en oplossingen vinden. Heb je al ervaren dat je meer ruimte hebt en meer kunt dan je dacht? En dat je je team en leidinggevende daarmee kunt verrassen? 

Verantwoordelijkheid hebben en krijgen. Twee kanten van dezelfde medaille, die van taakstelling en van taakopvatting. Je professionele verantwoordelijkheid nemen is een kwestie van taakopvatting, van mentaliteit om het beste te doen. Verantwoordelijkheid kun je nemen voor je eigen vak, je expertise, jouw bijdrage. Dat is je eerste professionaliteit en daarin kun je schitteren en het verschil maken.  

Je merkt waarschijnlijk vaak dat om dit effectief te maken meer nodig is. Er komt meer bij kijken. Je leeft en werkt in een community met anderen binnen en buiten de organisatie, waarbij je ook andere competenties en vaardigheden nodig hebt. Hoe werkt de organisatie, in welk team opereer ik, wat vraagt mijn manager, wat wil de klant? Dan komt het op je tweede professionaliteit aan. Dat doen wat nodig is en past op dat moment. En dat heeft regelmatig niets met je vak te maken. Het is niet voor niets dat in verantwoordelijkheid ook het woord -antwoord- is besloten.

Wat heb jij allemaal in huis om je professionele verantwoordelijkheid te nemen én daarin succesvol te zijn? Waar richt jij je op? Wat is jouw kracht en komt die voldoende tot uiting?

Stel jezelf en je team bijvoorbeeld de volgende vragen – over je verantwoordelijkheid nemen, voor wat jij doet, voor wat jullie samen doen als team –  met steeds het klantbelang in gedachten:
 • Waar voel ik mij verantwoordelijk voor? Welke vrijheid geef ik mezelf? Wat roept dit op bij anderen? En weet ik dat?
 • Wat is mijn (voorkeurs)stijl als het spannend wordt? Hoe zit het dan met mijn eerste en tweede professionaliteit? En trek ik me terug of ga ik erop af? Alleen of samen met mijn team?
 • Hoe reageren klanten en opdrachtgevers op wat ik voor en met hen doe? Wat is hun reactie op mijn werk?
 • Hoe verhoudt mijn verantwoordelijkheidsgevoel en mijn gedrag zich tot het team waarin ik functioneer?  Wat gaat goed, wat kan beter en wat moet beter? Praten we daarover?

Ons motto is: verantwoordelijkheid nemen is jezelf serieus nemen

Je bent niet voor niets onderdeel van de organisatie en van je team, op welke plek je ook zit. Jouw bijdrage is belangrijk. Daar mag je van uitgaan en het is aan jou en je team om daar serieus werk van te maken en dit goed in te vullen. We helpen jou om jouw professionaliteit te laten zien en tegelijkertijd samen met je team tot een goede mix te komen die het team- en organisatiesucces vergroot. Wij geloven in de kracht van de professional en bouwen aan professionele teams. Deze combinatie is op een natuurlijke manier ingebouwd in onze aanpak en zie je in de dialoog over allerlei thema’s die we begeleiden terug. De praktijk laat dit zien.


Niet de gedachtes, maar de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen
is de oorsprong van de daad.

Dietrich Bonhoeffer, Duits kerkleider en verzetsstrijder 1906-1945

Van vrijheid naar verantwoordelijkheid – een kwestie van doen

In de praktijk komen we, in relatie tot de mate waarin verantwoordelijkheid gegeven en genomen wordt, vaak de volgende vragen tegen:

 • Hoe kunnen teams meer verantwoordelijkheid nemen voor hun resultaten? 
 • Hoe ver kan én durf ik los te laten als leidinggevende? 
 • Hoe krijgen we als organisatie overal een gedragen kwaliteitscultuur?
 • Hoe ervaren stakeholders ons als het gaat om onze verantwoordelijkheid voor hun vragen? 
Hoe kun je binnen de gegeven vrijheid en ruimte goed omgaan met de verantwoordelijkheid voor het creëren van impact en waarde voor de klanten en de organisatie? We ondersteunen organisaties, leidinggevenden en teams bij het effectief benutten van die vrijheid en verantwoordelijkheid als het gaat om gezamenlijke ambities en resultaten. Onze aanpak laat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en creëert de juiste mind set daarvoor. Heel concreet en praktisch.

In dat kader bieden we handvatten voor:
 • Reflectie  – kijk eens in de spiegel: wat kan ik, wat wil ik, wat is mijn en onze rol? 
 • Helderheid – formuleer de centrale thema’s met elkaar: in de beperking toont zich de meester
 • Overzicht – maak een overzichtelijke jaarcyclus: van rennen naar realiseren door slimmer plannen en beter benutten van bronnen die je toch al hebt
 • Scherpte – wees je bewust van je verantwoordelijkheid voor verantwoording: neem je collega’s mee naar de hoofdzaken. 
   

Wij helpen je even stil te staan!

Hoe kun je al meer reflectie inbouwen binnen je team of organisatie? Wij pakken dat heel praktisch samen met je op, stap voor stap. Stuur een mail naar info@quatrospect.nl of neem contact met ons op via 070-2201940, 06-10983933.

Maak je ambities waar – en laat het zien

Dit jaar belichten we elk kwartaal een manier om samen anders aan je ambities te werken. De vorige keer hebben we het ‘directieplan in een kort jasje’ gepresenteerd. We hebben inmiddels weer een aantal (onderwijs)organisaties mogen begeleiden bij het samenwerken aan een helder en compact jaarplan. Dus die hebben zich al voorbereid op volgend jaar. En ze zijn zich bewust dat bij verantwoordelijkheid nemen ook verantwoording hoort. We zetten daarom samen de volgende stap naar een overzichtelijke jaarcyclus. Dit betekent dat we de voortgang van de ambities overzichtelijk in kaart brengen.

Wil je een overzicht én gemak?  
We helpen je om je plan slim te volgen en het goede gesprek te voeren met je team of leidinggevende over wat het meest belangrijk is. Laat het ons weten via info@quatrospect.nl. Wij kunnen je voorbeelden laten zien of in contact brengen met anderen.

Leren is ontmoeten – het goede gesprek tussen staf en lijn 

In onze ontmoetingen met organisaties krijgen we veel te maken met vragen hoe de staf en de lijn goed kunnen samenwerken. Ieder wil graag zijn verantwoordelijkheid nemen. En daar geven ze vanuit de goede bedoeling invulling aan. Toch zit er regelmatig ruis op de lijn in wat ze van elkaar verwachten, wat ze wensen en wat ze nodig hebben. Daarom wordt het hoog tijd om het goede gesprek daarover te voeren. We houden jullie een spiegel voor en helpen jullie om een aantal afspraken te maken. En het mooie is: in onze aanpak is de samenwerking vanuit de diverse rollen gewoon ingebakken in de SPRINT. Handig toch?!

Meer weten of kennismaken?
Neem contact met ons op via info@quatrospect.nl of bezoek de volgende webpagina’s:
 

Onze eigen ‘verantwoordelijkheid’ voor 2020

Het nieuwe jaar staat in het teken van verder uitbouwen van onze missie in de semi publieke sector.

Wij helpen onderwijsorganisaties, corporaties en zorginstellingen met strategieontwikkeling en -executie naar meer waardecreatie en minder bureaucratie. 

We doen dit volgens de formule ‘Voordoen – mee doen – zelf doen’. Zodat onze klanten hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Onze ervaren adviseurs geven jouw organisatie een zetje in combinatie met ons bewezen cloudplatform waarin samenwerking en medezeggenschap van alle betrokkenen in en rond de organisatie slim worden georganiseerd en in een gezamenlijke dialoog wordt gebracht.  We zijn trots op onze klanten die onze andere aanpak ondersteunen.

Wij danken jou en al onze klanten voor hun vertrouwen in QuatroSpect en we zien uit naar een nieuw jaar vol mooie ontmoetingen. Neem alvast in januari een kijkje op onze vernieuwde website www.quatrospect.nl !
 QuatroSpect
Laan van Nieuw Oost Indië 131
2593 BM Den Haag

E info@quatrospect.nl
T 070 220 19 40 | 06 10 98 39 33
LinkedIn
Website
Copyright © 2019 Quatrospect, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp