Copy
Se email i din browser
Abildgaardkredsen nyhedsbrev nr. 41 2021

 

Nekrolog - Statens Veterinære Serumlaboratoriums sidste krampetrækning

DTU - Center for diagnostik meddelte i ugen, at al diagnostik ophører pr. 31. december 2021 - Læs her. Statens Veterinære Serum laboratorium (SVS) var den ældste veterinære forskningsinstitution med senere aflæggere til Aarhus, samt Statens Veterinære Virusforskning (M&K laboratoriet - læs historien gengivet af H.O Smit Jensen 1928 her og i Veterinærhistorisk årbog af Jørgen Lei her), som i 2002 blev sammenlagt i DVI (Dansk Veterinær Institut), i 2004 omdøbt DFVF (Danmarks Fødevare og Veterinærforskning) - i 2004 blot omtalt dansk Fødevareforskning glimrende beskrevet af tidligere direktør Knud Børge Pedersen her. Efter yderligere fusioner og navneændringer udførtes instituttets opgaver af DTU Veterinærinstituttet, der efter udflytning til DTU i Lyngby mistede myndighedsbetjeningen i 2017 i licitation. Den 1. januar 2020 overtog KU og SSI de sidste opgaver fra DTU - læs her. Nu er ringen sluttet med lukningen af de sidste stumper af veterinærdiagnostik. Historien viser desværre, at adskillelse af forskning og veterinær diagnostik (kommercielt som myndighedsbetjent) ikke er rentabelt i land som Danmark, trods stigende krav om diagnostisk støtte og dokumentation. Politikerne bør vide, hvor Veterinærvidenskaben befinder sig i dag. Coronapandemien afslørede, at den ikke blev brugt, da minkerhvervets skæbne blev beseglet primo november 2020. Vi må håbe, det bliver en enlig svale.

Abildgaardkredsen - Baggrund
Faglig baggrund

Afrikansk Svinepest (ASF)

Gen deletioner forbundet med nedsat virulens i ASF virus kan vise sig vigtige for vaccineudvikling. 2 gener synes at have indflydelse på viræmi perioden og sydommens kliniske manifestation. Læs mere her

110 svinebesætninger er år til dato ASF inficeret i Polen. Læs mere her

I Philipinerne indgår sentinel grise i kontrollen ved repopulation efter ASF. Udviklingen i nye tilfælde er stagnerende. Læs mere her.
 

Infektioner, zoonoser, COVID-19
 
Molekylærbiolog Kristian Andersen skifter holdning ifht teorien om, at COVID-19 skulle have udspring i naturligt værts species hop med en endnu ikke påvist mellemvært. Teorien om laboratorie oprindelse er styrket. Læs mere her i "The New Yorker".

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har lagt stor vægt på, at han ikke ville blande sig i spørgsmålet om aflivning af samtlige mink herhjemme i gransknings kommission høringerne. Det skyldtes, at mink ikke var en kernekompetence for Sundhedsstyrelsen, men at dyrene i stedet hørte under det veterinære område. Læs mere her fra TV2.

Spørgsmålet om håndtering af smitte i mink har været stærkt politiseret, afslører holdninger hos embedsmænd således. Tyra Krause - daværende SSI afslører i opsigtsvækkende sms, at hun og departementschef Per Okkels ville af med minkerhvervet. Læs her.

"Ifølge jurister blev grundloven brudt – nu skal en kommission finde ud af, hvem der har ansvaret", skriver Jyllandsposten her. Det stod hele tiden klart for embedsmændene i Miljø- og Fødevareministeriet, at man ikke kunne slå alle mink i Danmark ned uden først at ændre loven. Det sagde en ledende embedsmand, som  første vidne i Minkkommissionen dag 1 Læs mere hos Altinget her. Efter de første afhøringer i mink-kommissionen lader det til, at nogle i ministerierne vidste, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink. Men kom den viden godt nok videre til politikerne? Altingets forsideredaktør samler trådene og ser frem mod de næste afhøringer. Læs mere her.

Regnebrættet efter næsten et trekvart år med COVID-19 blev gjort op på FAS’ årsmøde. Nok spillede man hinanden bedre, nok var der snævert fokus på kerneopgaven, nok udviklede beslutninger sig ikke til debatoplæg, men: »Vi kommer ikke til at gøre det bedre i sundhedsvæsenet, fordi vi har haft COVID-19«. Læs mere i Ugeskriftet her.
 

Antibiotika og resistens, vacciner, mikrobiota

Kritisk vigtige antibiotika bruges ikke mere i produktionsdyr. Brugen af 3. og 4. generation cephalosporiner i den danske kvægbranche er ophørt. Dermed bliver stofferne ikke længere brugt i opdræt af danske produktionsdyr. Det viser årets DANMAP-rapport fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet. Læs mere her.
 
Antallet af invasive infektioner steg til 11.983 tilfælde i 2020. Stigningen ville sandsynligvis have været endnu større, hvis ikke det var for de mange restriktioner på grund af covid-19. Det viser DANMAP 2020-rapporten. Læs mere her.
 

Veterinært 

Fødevarestyrelsen er blevet kontaktet af 10 kommuner, som frygter, at de har dyr, der har indtaget giftige fluorstoffer.  Fluorstofferne er havnet i miljøet efter brandslukning, og er et særligt problem på øvelsesterræner. Læs mere fra JP her.

Reminder – Indsend materiale til gratis abortundersøgelser hos kvæg. Danmarks fri status for en række sygdomme beror på dokumentation heraf. Læs mere her.
 


Dyrevelfærd

Mennesker ved, at livets endeligt ligger og lurer ude i fremtiden, men forskere er uenige om, hvorvidt dyr har den samme bevidsthed om døden. Dybest er der 2 trosretninger.
Biocentrikere mener, at mennesket er en blandt mange arter, som er udviklet i mange retninger gennem evolution. Dyr er ikke væsensforskellige fra mennesker og er i stand til at føle og i mere eller mindre grad erkende ligesom mennesker. Derfor er mennesker ikke mere værd en dyr, og dyrs rettigheder er ligeledes vigtige.

Antropocentrikere mener, at mennesker adskiller sig fra dyr ved at være mere avancerede, herunder når det gælder vores følelser. Mennesket er væsensforskellig fra andre levende væsner og dermed mere værd.
Bevidsthed er svært at definere, selv for forskere inden for feltet. Men det handler om, at vi tænker over os selv, vores eksistens og vores plads i verden. Læs mere her i Videnskab.dk
 

Forskning og undervisning

Danske forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet har udviklet ny behandling mod COVID-19, som nu er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til de første kliniske forsøg på mennesker. En dyrlæge er ansat som en del af forskergruppen. Den lovende COVID-19-behandling er baseret på inhalation af en mild syreopløsning, der inaktiverer virus og dræber bakterier og svampe. Læs mere her.

Klima og miljø

Vi opdager ikke naturens nedgang, fordi vi har glemt, hvordan den engang så ud, skriver Videnskab.dk om naturen.
Læs her.

Ikke alle er enige i, grundlagte, der fremstilles som fakta - som f.eks rødlistede arter, da metoderne for opgørelse ikke er konsistente, og listen har fået 40 % udvidelse. En af kritikerneer Skovrider esben Møller Madsen, der rejser en række kritikpunkter i JP (betalingsmur) her - eller på facebook her.

Øvrigt

Flemming Nør-Pedersen konstitueres som administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, efter at den tidligere administrerende direktør, Anne Lawaetz Ahrnung, trak sig oven på en sexchikanesag hos Danbred - læs her.  Sagen har givet meget turbulens, og den seneste udvikling er en udløber af Danbreds forhenværende direktørs karakterbrist og usømmelig, krænkende adfærd. Formand for primærbestyrelsen Søren Søndergaard interviewes og forløbet diskuteres i DR Orientering her henholdsvis 41 minutter og 56 minutter inde i udsendelsen.
 


Husk de tidligere nyhedsbreve finder du på hjemmesiden her

 
Har du en bekendt, som gerne vil læse nyhedsbrevet, så videresend det til vedkommendes e-mail adresse. Modtageren trykker herefter på abonnér, og kan tilmelde sig - enkelt og i overensstemmelse med person dataforordningen.
 


 
Husk at de listede emner kan diskuteres på Abildgaardkredsens lukkede facebook side. Vi opfordrer samtidigt interesserede til at debattere emnerne på f.eks Twitter.
Har du spørgsmål, gode idéer eller indlæg så kontakt os
Kontakt os
Abildgaardkredsens nyhedsbrev er uden ideologisk ståsted, men bringer debatindlæg, analyser og kommentarer. Indlæggene er ikke nødvendigvis Abildgaardkredsens holdning, men alene udtryk for skribentens egne meninger.
 
Abonner på nyhedsbrevet
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2018 Abildgaardkredsen, All rights reserved.


Vores mailadresse er:
mail@abildgaardkredsen.dk

Ønsker du at ændre dine indstillinger?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde nyhedsbrevet.


This email was sent to <<Email Adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Abilgaardkredsen · Hallundbækvej · Ejstrupholm 7361 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp