Faglig Baggrund
COVID-19 og mink (Visse link kan være bag betalingsmur)
Hvordan er bekendtgørelsen, hvilke pligter og rettigheder skal iagttages ved smittede farme og farme under offentligt tilsyn. I Effektivt Landbrug redegør advokat Søren Nørgaard Sørensen, advokat (L), ejerpartner, fagchef Landbrug, HjulmandKaptain, Hjørring for situationen. Læs her.
Vi bliver simpelthen nødt til at trække vejret i sagen om COVID-19 på danske minkfarme. Konklusionerne er forhastede, løsningerne er ubegrundede, og konsekvenserne er bundløse, skriver Fødevareordfører Lise Bech, Dansk Folkeparti i debat indlægi Effektiv Landbrug her. Der er klar politisk splittelse om den store aflivningsaktion af de jyske minkfarme. Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, har nu indkaldt fødevareministeren og regeringen til forespørgsel i folketingssalen for netop at forsvare aktionen i Jylland - læs mere i Effektivt Landbrug her. Fødevareordfører Orla Østerbye, Konservative, udtaler i Jyske Vestkysten: "Jeg tror på, at fornuften vil sejre, og man vil opgive at aflive millioner af mink" Læs her.
Op mod 5 mio. mink skal aflives, selv om eksperterne erkender, at man ikke aner, hvordan coronasmitten spreder sig mellem farmene. Man ved heller ikke, om aflivningerne vil standse spredningen. Skriver Jyllandsposten Finans her.
Aflivning af mink går for langsomt - muligvis så langsomt, at der ikke er en effekt, skriver TV2 her. Det bekymrer veterinærchefen i Fødevarestyrelsen, at myndighederne ikke kan følge med. "Det er da selvfølgelig bekymrende, at der kommer smittede ind i en højere takt, end vi når at aflive", siger Flemming Kure Marker. Flemming Kure Marker siger, at Fødevarestyrelsen har spurgt det konsortie mellem Københavns Universitet og SSI, der undersøger corona- og antistoftest af mink, hvordan man skal forholde sig til besætninger med antistoffer - også selvom de måtte ligge inden for 7,8 kilometer af en besætning, der er smittet. Han afventer svar. "Vi afliver ikke en besætning, der har testet negativ, før vi får svar på, hvordan vi skal håndtere dem", siger Flemming Kure Marker til TV2.
Danske Mink avlere har i Jyllandsposten (her - betalingsmur) skitseret en plan for COVID-19 håndtering:
- Danske Minkavlere definerer nysmittede områder, som lokaliteter, der er ramt efter 1. oktober, hvor regeringens aflivningsstrategi trådte i kraft.
- Det vil sige, at ramte farme syd for Limfjorden og lige nord for Limfjorden - herunder i Gjøl - klassificeres som nysmittede. Her skal alle mink på de ramte farme og farme nær disse fortsat aflives.
- Det nordligste Jylland - dvs. primært Hjørring og Frederikshavn kommuner - klassificeres som hårdt ramt område.
- Her har smitten efterhånden raset ud på farmene, og det er er ifølge Danske Minkavlere forsvarligt at lade avlerne beholde avlsdyrene, mens resten af minkene skal aflives.
- En forudsætning for Danske Minkavleres forslag er, at der kan indgås en aftale om sikkerhedsforhold og afliønning af de avlere og medarbejder, der skal aflive minkene.
Den plan, Danske Minkavlere har udarbejdet, indeholder et alternativt forslag til, hvordan aflivningerne kan foregå omkring nysmittede farme.
- I dette forslag aflives alle mink på de ramte farme samt i en radius af to kilometer herfra.
- I en zone to-tre kilometer fra udbruddet aflives alle mink på nær avlsdyrene.
- I en zone på 3,0-7,8 kilometer fra udbruddet får avlerne lov at pelse minkene, sælge skindene og beholde avlsdyrene. I denne zone indføres intensiveret testning.
På TV2 News kl. 22 15. oktober redegjorde Kenneth Krogh, LVK minkdyrlægerne for deres indspil til strategi (kan ikke linkes), men indholdet er skitseret på hjemmesiden her.
På TVMidtVest havde dyrlæge Mette Gade et indslag om håndteringen af en smittet farm. Se det her. Opfordringen er at beholde antistof positive dyr, når smitten er raset ud i løbet af 1 uge - 14 dage.
Hvordan smitter COVID-19 mink. TV2 Nord har fulgt op på spørgsmålet. Men man ved, at noget af det, der kan få smitten til at sprede sig hurtigt i staldene, er støv. Det er påvist, at smitte kan ske via støv, og derfor kan smitte hurtigere spredes i en stald, hvor støv bliver hvirvlet op i luften og kan sætte sig på ansatte og dyr. Smitten kan ske fra mennesker til mink, og det formodes, at smitten også kan ske fra mink til mennesker. Virus kan overleve i op til otte dage på plastik- og ståloverflader. Læs her.
DDD arrangerer webinar om COVID-19 og mink tirsdag 20/10-20. Der er åbent for alle mod betaling. Se mere og tilmeld her.
Mediebilledet er polariseret. Læs lederne fra Information her og Jyllandposten her.
Husk de tidligere nyhedsbreve finder du på hjemmesiden her
Har du en bekendt, som gerne vil læse nyhedsbrevet, så videresend det til vedkommendes e-mail adresse. Modtageren trykker herefter på abonnér, og kan tilmelde sig - enkelt og i overensstemmelse med person dataforordningen.
|
|
Husk at de listede emner kan diskuteres på Abildgaardkredsens lukkede facebook side. Vi opfordrer samtidigt interesserede til at debattere emnerne på f.eks Twitter.
|
|
Har du spørgsmål, gode idéer eller indlæg så kontakt os
|
|
Abildgaardkredsens nyhedsbrev er uden ideologisk ståsted, men bringer debatindlæg, analyser og kommentarer. Indlæggene er ikke nødvendigvis Abildgaardkredsens holdning, men alene udtryk for skribentens egne meninger.
|
|
|
|