Copy

Abildgaardkredsen nyhedsbrev nr. 31 2019

Skal det tage 48 timer at rette i en logbog ?

Fødevarestyrelsen har indeværende uge skærpet praksis omkring udformning af logbøger inden eksport af f.eks grise. Eksportører og Fødevarestyrelsen er uenige om tolkningen. Resultat er, at ændringer tager 48 timer at  indføre i logbogen. En ændring kan være ændret afgangstidspunkt p.g.a høje temperaturer eller indsættelse af en reservevogn. Flere grise har således måttet opholde sig i over 6 døgn i samle stalde. Det kan undre at den faglige vurdering omkring nedsat belægning, som følge af en højere skønnet gennemsnitsvægt af grise, kan foretages af embedsdyrlægen i eksportstalden, men at selv samme embedsdyrlæge ikke tiltros beføjelser til rette i logbogen på næste transport med plads eller, rette afgangstidspunkt f.eks til om aftenen, når temperaturen sænker sig. Det er fagligt utilfredsstillende, uholdbart - og grisene er de sikre tabere. Læs om sagerne i Viborgs  Stifts Folkeblad her ,Landbrugsavisen her - og Effektiv Landbrug her. Politisk er sagen sikkert varm, da Fødevarestyrelsen tidligere ikke har vist sig at have overblik over logbøger, men den nuværende administrationspraksis må betegnes som Kafkask.

Abildgaardkredsen - baggrund
Faglig opdatering

Infektioner og zoonoser 


Ornestationen  "Hatting KS" er blevet inficeret med PRRS-EU i Juli måned. D.v.s at der kan have været virus i Produktionssæd i perioden, der er brugt til løbning af søer med mulig smitte. SEGES svineproduktion informerer om forholdsregler her.

Slovakiet er blevet ramt af Afrikansk svinepest - læs her og her. Fødevarestyrelsen har udgivet ny trusselsvurdering - se her.

Rabobank estimerer at 40% af Kinas Svinepopulation er udryddet som følge af Afrikansk Svinepest, og forudser at halvdelen er forsvundet ved årets afslutning - se her. Det svarer til 4. gris på verdensplan.

Vietnamesisk kvinde forsøgte at smugle 10 kg svinekød inficeret med Afrikansk svinepest ind i Japan - læs mere her.
 

Antibiotika og resistens

Carbapenem resistente Klebisella pneumoniae spredes nosocomialt (indenfor hospitalet) i Europa. Som det er set med andre infektioner er frekvensen højere i det sydlige Europa.  Læs artiklen i Nature Microbiology her.

En lettere og hurtige gennemgang af problematikken med carbapenem resistente Klebisella pneumoniae findes hos BBC her.

 

Fodring og klima
 
Tilsætning af tang og alger i kvægfoder kan sænke udledningen af metan fra køer dramatisk, viser et australsk forskningsprojekt. Der forskes også på AU Foulum. potentialet angives afhængig af alge- / tang type mellem 50-98% på eksperimentielt niveau. Læs mere her.
 
"Kalk køerne til". Ny praksis om management vedr. mælkefeber hos malkekøer. Køerne "kalkes til" i goldperioden, og der er fokus på CAB-værdier. Et eksempel fra Effektiv landbrug. Læs mere her .

Danish Crown vil med på den vegetariske trend og arbejder i øjeblikket på at lancere et nyt plantebaseret produkt til de hurtigt voksende hyldemetre med vegetariske fødevarer.  Læs her.

Andet

Hvordan gik det med optaget til de videregående uddannelser - se det her.

Har karaktersystemet spillet fallit ? Regeringen og dens støttepartier vil se på optagelses kriterier til videregående uddannelser baseret på optagelses samtaler og -prøver. Læs mere her.

Vildsvin hærger i Europæiske storbyer. Er der en grænse for urbanisering ? Læs artklen i The Guardian her.

Sammenhængen mellem vores intestinale mikrobiota og mentale sundhed er diskuteret i følgende her.

Fik du læst svanesangen over Lindholm i Landbrugsavisen ? - ellers er chancen her. Abildgaardkredsen er og må være kritisk overfor Beredskabets kapacitet i transitionsfasen.


Husk de tidligere nyhedsbreve finder du på hjemmesiden her
 

Har du en bekendt, som gerne vil læse nyhedsbrevet, så videresend det til vedkommendes e-mail adresse. Modtageren trykker herefter på abonnér, og kan tilmelde sig - enkelt og i overensstemmelse med person dataforordningen.
Husk at de listede emner kan diskuteres på Abildgaardkredsens lukkede facebook side. Vi opfordrer samtidigt interesserede til at debattere emnerne på f.eks Twitter.

Har du spørgsmål, gode idéer eller indlæg så kontakt os

Kontakt
Abildgaardkredsens nyhedsbrev er uden ideologisk ståsted, men bringer debatindlæg, analyser og kommentarer. Indlæggene er ikke nødvendigvis Abildgaardkredsens holdning, men alene udtryk for skribentens egne meninger.
Abonner på nyhedsbrevet
Copyright © 2018 Abildgaardkredsen, All rights reserved.


Vores mailadresse er:
mail@abildgaardkredsen.dk

Ønsker du at ændre dine indstillinger?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde nyhedsbrevet.

 


This email was sent to <<Email Adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Abilgaardkredsen · Hallundbækvej · Ejstrupholm 7361 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp