Copy

Abildgaardkredsen nyhedsbrev nr. 23 2020


Når det er lavvande afsløres det, hvem som bader nøgne


Med Pinse kom sommeren - og en minder "shitstorm" inden badesæsonen tager fart. Øresund var ved at kvalificere sig til sit gamle navn "Pløresund". Fokus er nu rettet med kommunernes spildevands anlæg, som ved overløb lukker kloakkens indhold direkte ud i  nærmeste vandopland. Et er udledning af næringsstoffer og organisk materiale, men det hygiejniske aspekt med smitstoffer og og rester af kemikalier med mere har haft ringe bevågenhed. Selv en af Landbrugets fremmeste vandmiljø kritikere, professor Stig Markager, kæder iltsvind og dyredød i Øresund sammen med de Københavnske udledninger. Læs temaet hos TV2Lorry her. Hos Oeresundsvand.dk kan man se andelen af historiske udledninger af næringssalte i perioden 1990-2005 i Øresundsregionen - her.

 

Abildgaardkredsen - baggrund
Faglig Baggrund
 

Afrikansk Svinepest

Afrikanske vortesvin får ikke Afrikansk svinepest. ved Genmodificering har man ledt efter at overføre denne beskyttelse til domesticerede grise. Grise har et RELA protein, som er en del af grisens immunforsvar. RELA er en subunit af NF-κB transcription factor, som er nødvendig for infektion med f.eks Afrikansk svinepest. Substitution af 3 aminosyrer i dette funktionelle protein, er imidlertid ikke nok til at gøre domesticerede grise immune, men kun protrahere klinisk sygdom- Læs mere her.

The Guardian skriver i en artikel at "Afrikansk svinepest er ustoppelig". Vinklen er at Kina har lært at leve med infektionen, som tackles bedre af store bedrift - i artiklen også benævnt "Factory farms". Læs mere her.

Pig Progress rapporterer ligeledes om Afrikansk svinepest som ustoppelig - dog kun i Polen - og hovedsageligt p.g.a den store Vildsvinepopulation, der bidrager med rigtigt mange positive fund. Læs her.
 
 
Infektioner, zoonoser 

Antibiotika resistens kan komme fra andet end strikt betegnede antimikrobielle midler. F.eks Biociderne Pyrethrin, atrazin og kobberammoniium acetat. Læs mere her.

24 svineproducenter stævner i disse dage Hatting-AS som følge af sidste års udbrud af PRRS-smitte - læs i Landbrugsavisen her. Hatting afviser stævningerne med, at sygdom er en erhvervsrisiko - -læs her.

Et opklaringsarbejde af sædsmitte på Ornestation mors er færdig gjort, og sekvensanalyse frikender ornestationen for sædsmitte, skriver SEGES i sit Nyhedsbrev her..
 

Forskning og Undervisning

Freds- og konflikt forskeren Ole Wævers teorier har været angrebet for at være racistisk. Disputsen har taget fart. Ole Wæver har taget til genmæle mod sine kritikere, der nu betegner sig som mobbeofre. Læs mere i UNI avisen her og her. For da først Ole Wævers svar-artikel var udgivet, og han havde trykket send på en kavalkade af tweets, tiltog SoMe-stormen til en akademisk orkan. På under en uge havde debatten fået sine egne memes, en podcastepisode i Whiskey and International Relations Theory og, mest alvorligt, tre underskriftindsamlinger mod Ole Wæver og hans samarbejdspartner Barry Buzan. Hundredvis af anerkendte forskere har skrevet under på, at han mobber og krænker to yngre, kvindelige forskere og underminerer hele kampen mod strukturel racisme.
 


Veterinært

Professor emeritus Jens Laurits Larsen debatterer i Dansk Veterinærtidsskrift nr. 5, 2020, side 47 emnet Kronisk botulisme, klinik og erfaringer samt den manglende tilgængelighed af en vaccine - Læs her - muligvis bag betalingsmur. Eller se den her.

I samme nummer af DVT kan læses en spændende faglig disput omkring behandling og diagnostik af Klinisk mastitis hos køer mellem Jørgen Katholm og Øyvind Runge Jepsen samt Lærke Boye Astrup s.43-46. Læs her. Det er en skam at disse opbyggelige diskussioner ikke forefindes i et online arkiv - men det er et DDD anliggende.
 

Diverse

Vi nævnte transport af svin i sidste nyhedsbrev. Både dansk og europæisk lovgivning kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også når de transporteres. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne under transport. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjden betyder for grisene, eller hvad højden skal være for at tilgodese dyrevelfærden. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om. Desværre lovgiver man tilsyneladende, inden man har viden. Læs mere fra AU her.

Den første burger lavet af laboratorie baseret kød kostede 280.000$. Boullion til kulturen er dyr - læs mere her. Men forskningen er optimistisk - fra Penn State University her.
 

Husk de tidligere nyhedsbreve finder du på hjemmesiden her
 

Har du en bekendt, som gerne vil læse nyhedsbrevet, så videresend det til vedkommendes e-mail adresse. Modtageren trykker herefter på abonnér, og kan tilmelde sig - enkelt og i overensstemmelse med person dataforordningen.
Husk at de listede emner kan diskuteres på Abildgaardkredsens lukkede facebook side. Vi opfordrer samtidigt interesserede til at debattere emnerne på f.eks Twitter.

Har du spørgsmål, gode idéer eller indlæg så kontakt os

Kontakt
Abildgaardkredsens nyhedsbrev er uden ideologisk ståsted, men bringer debatindlæg, analyser og kommentarer. Indlæggene er ikke nødvendigvis Abildgaardkredsens holdning, men alene udtryk for skribentens egne meninger.
Abonner på nyhedsbrevet
Copyright © 2018 Abildgaardkredsen, All rights reserved.


Vores mailadresse er:
mail@abildgaardkredsen.dk

Ønsker du at ændre dine indstillinger?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde nyhedsbrevet.

 


This email was sent to <<Email Adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Abilgaardkredsen · Hallundbækvej · Ejstrupholm 7361 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp