Copy

Rettet udgave Abildgaardkredsen nyhedsbrev nr. 2 2020

Kan antibiotikaresistens bekæmpes i landbruget?

Debatten er arrangeret af foreningerne Verdens Bedste Fødevarer, Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister og Abildgaardkredsen i samarbejde med studenterrepræsentanter for VMF Event og Husdyrbrugsgruppen på Københavns Universitet.

Afholdes klokken 17-19 på Thorvaldsensvej 40, 1871 Frederiksberg. Lokaleinformation følger ved tilmelding.
Tilmelding til debatten: "Kan antibiotikaresistens bekæmpes i landbruget?" skal ske senest d. 12.02.2020.

Link til tilmelding findes her
 
Mød blandt andre:
Jette Kristiansen, læge og professor i klinisk mikrobiologi, Abildgaardkredsen, har forsket i MRSA og påviser, at moderne nervemedicin kan gøre højresistente bakterier følsomme overfor antibiotika igen.

Jan Dahl, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer med ansvar for fødevaresikkerhed, veterinære forhold & risikoanalyse fortæller om udviklingen i danske svineproducenters brug af antiobiotika og status på bekæmpelse af CC398.

Michael Nielsen producerer grise i Nordsjælland. Han fortæller om sine erfaringer med sænket antibiotikaforbrug.

Desuden kommer en repræsentant fra Statens Serum Institut og giver en status på omfanget af MRSA-problemer og behovet for indsats til bekæmpelse af problemet. Samt en repræsentant fra ingrediensvirksomheden Chr. Hansen, der ved hjælp af probiotika mener at kunne sænke forbruget af antibiotika til både mennesker og dyr.
Se mindre
Abildgaardkredsen - baggrund
Faglig Baggrund

Afrikansk svinepest


Udbrud af ASF i Bulgarien. 24.000 svin aflivet. Læs her fra Pig Progress.

 

To smittede polske vildsvin er fundet henholdsvis 32 og 21 kilometer fra den tysk-polske grænse, skriver ISN. Det tyske landbrugsministerium har annoncerede yderligere to tilfælde af afrikansk svinepest i vildsvin i Polen. De to vildsvin blev fundet den 19. december 2019, kun 32 og 21 km bag den tysk-polske grænse i Zarski-distriktet i Lebus. Læs mere her fra maskinbladet. 
 Infektioner, zoonoser

Forskere: Et sars-lignende virus er skyld i mystisk sygdomsudbrud i Kina. I Kina er man i alarmberedskab over et udbrud af noget, der ligner lungebetændelse. Læs her fra Jyllandsposten.dk.

Udbrud af højpatogen aviær influenza i Polen i relation til truslen for Danmark pr. 7. januar 2020. Læs FVSTs trusselsvurdering her
 

Antibiotika, non-antibiotika, resistens

Kan man være pavestolt i en grisestald? For nylig bragte The New York Times en større artikel om det lave antibiotikaforbrug i dansk griseproduktion. Journalisten havde talt med landmænd, forskere, myndigheder og internationale eksperter, og resultatet er en artikel, der beskriver, hvordan det er lykkedes griseproducenterne i samarbejde med dygtige dyrlæger og forskere at øge sundheden, forebygge sygdomme, præcisere behandlinger og alt i alt sænke antibiotikaforbruget igen og igen uden at mindske produktionen.

I Danmark har vi altså bevist, at man sagtens kan have en betydningsfuld griseproduktion og samtidig være en aktiv del af kampen mod antibiotikaresistens. Læs hele artiklen far Jyllandsposten her

Whitepaper om polyphamakologisk profil for phenothiaziner Læs mere her.

PADs: drugs with antimicrobial activity. Artikel om nonantibiotika. Læs mere her fra hospitalpharmacyeurope.com.
 Veterinært

Slagtning på bedriften - DDD bidrager til løsning. Læs her fra ddd.dk.

Moderne ifolings teknik - intracytoplasmatisk sædcelle injektion. Indenfor de senere år er en ny teknik taget i anvendelse i hesteavlen: ICSI(Intra Cytopasmisk Sædcelle Injektion) er i praksis en reagensglasbefrugtning under mikroskop. 2 danske dyrlæger er med helt i front i praksis. Læs mere her fra ridehesten.com.

Dansk forskning fra AU Foulum viser at grise som tildeles halm i intervallet 10 - 500 g dagligt, har øget daglig tilvækst uden forøgelse af foderforbruget. Effekten tilskrives bedre mave-tarm sundhed. Læs her 
 

Diverse

Ulve sætter stopper for kødkvæg. Fra årsskiftet er det slut for Caspar og Marianne Rostbøll med at holde græssende kødkvæg på en mark ved Stråsø Plantage ved Ulfborg i det midt- og vestjyske. Læs her fra maskinbladet.

Dansk landbrug strammes til, mens udlandet tonser billigere varer ind over Danmark. Der er kun én ting at sige om efterafgrødekravet og så mange andre vedtagne love og regler på landbrugsområdet: Det er en ommer. Læs debatindlægget fra Jyllandsposten her.

Sådan skabte ilt til nethinden grundlaget for et skarpt syn. Danske dyrefysiologer har ved studier af fisk, padder og pattedyr fastslået, at forbedret iltforsyning til nethinden har boostet øjets evolution gennem 425 millioner år. Læs her fra videnskab.dk.

Hæderspris for sit utrættelige arbejde for dyrlægestanden. Hæder Tirsdag den 19. november modtog Jens Laurits Larsen en flot anerkendelse fra Danske Dyrlægers Forsikringsforening under Danica Pension i form af en hæderspris og et kontant beløb på 50.000 kroner, for hans ihærdige og vedvarende kamp for at profilere dyrlægestanden.
Ja, nyhedsbrevet har bragt historien før, men denne gang er indlægget fra DVT, hvor man kan læse resten af indlægget her
 

Husk de tidligere nyhedsbreve finder du på hjemmesiden her
 

Har du en bekendt, som gerne vil læse nyhedsbrevet, så videresend det til vedkommendes e-mail adresse. Modtageren trykker herefter på abonnér, og kan tilmelde sig - enkelt og i overensstemmelse med person dataforordningen.
Husk at de listede emner kan diskuteres på Abildgaardkredsens lukkede facebook side. Vi opfordrer samtidigt interesserede til at debattere emnerne på f.eks Twitter.

Har du spørgsmål, gode idéer eller indlæg så kontakt os

Kontakt
Abildgaardkredsens nyhedsbrev er uden ideologisk ståsted, men bringer debatindlæg, analyser og kommentarer. Indlæggene er ikke nødvendigvis Abildgaardkredsens holdning, men alene udtryk for skribentens egne meninger.
Abonner på nyhedsbrevet
Copyright © 2018 Abildgaardkredsen, All rights reserved.


Vores mailadresse er:
mail@abildgaardkredsen.dk

Ønsker du at ændre dine indstillinger?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde nyhedsbrevet.

 


This email was sent to <<Email Adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Abilgaardkredsen · Hallundbækvej · Ejstrupholm 7361 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp