Copy

Abildgaardkredsen nyhedsbrev nr. 24 2019

Dialog

Den Danske Dyrlægeforening (DDD) har fået en ny hjemmeside, hvor de arbejder med begrebet "dialog" - se den her. Det er der måske god grund til på grundlag af en medlemsundersøgelse af tilfredsheden blandt medlemmerne. Abildgaardkredsen rummer mere end blot dyrlæger, og nogen vil måske mene, at som medlem er af Abildgaardkredsen, er man ikke særlig "tilfreds" nærmest pr. definition. Abildgaardkredsens rolle er ikke at være tilbageskuende, men fremadskuende med forankring i fortidens faglige ballast og institutioner - man kan opdatere sig på hjemmesiden her.

Styregruppen har haft møde med DDD, men må konstatere at DDD står for en accept af status præsens på Veterinærområdet, som vi i Abildgaardkredsen ser som en faglig deroute. I alle Jens Laurits første artikler beskrives den elendighed, der ramte vore institutioner qva deres placeringer ved KU og DTU. Dette kulminerede med AVMA's afvisning af at akkreditere veterinæruddannelsen ved KU. Det fulgtes af, at Fødevarestyrelsen i 2017 fratog DTU det veterinære beredskab.
Det er gået stort set, som påpeget i vore lange skrifter, som imidlertid er blevet historiske dokumenter på de mest eklatante fadæser og fiaskoer i den danske Veterinærmedicinske historie. At flakke rundt efter skiftende politiske flertal skaber en opportunistisk, populistisk tilgang til vort erhverv, som er uholdbart. Abildgaardkredsen kæmper fortsat for vort fags integritet, kvalitet og position i det danske samfund.
 
 
Abildgaardkredsen - baggrund
Faglig opdatering 

Afrikansk Svinepest

Pig Progress beskriver flot hvordan ind dæmningen og bekæmpelsen af ASF skete i Tjekkiet, so igen har opnået status som frit for ASF. Læs mere her.

I Belgien gør man klar til at følge den Tjekkiske opskrift, og nedskyde de resterende vildsvin i ind dæmningszonen pr. 1 juli - læs mere her.

I Polen er der rapporteret 3 udbrud i kommercielle svinebesætninger - det seneste i provinsen Podlaskie, hvor 8000 grise blev slået ned. Det er sket inden for 1 måned, og er urovækkende, at infektionen sandsynligvis er sprunget fra endemisk inficerede vildsvin til større tamsvinebesætninger. Læs mere her.

ASF vil påvirke handelsmønstre og produktion af animalsk protein på verdensplan - også udover svinekød - læs mere her, og heldigvis ser den danske fødevareindustri også ud til at drage fordel af andres ulykke - læs her og her. Den danske svinenotering er således på sit højeste i 5 år  skriver Landbrugsavisen her.
 
Infektioner og zoonoser

Multiresistent tuberkulose er en fortsat udfordring i store dele af verden. Review af resistens mekanismer og behandlingsmetoder gennemgås her.
 

Antibiotika og resistens

Den internationale medlemsorganisation World Farmers’ Organisation (WFO) opfordrer nu medlemmer og politikere til at samarbejde og gå aktivt ind i kampen mod antibiotikaresistens. Der er inspiration fra Danmark - Læs mere her

Potentiel ny antibiotikaklasse fundet ? Antikoagulationsmidlet Ticagrelor, udviser antibakteriel effekt  - muligvis igennem en ny virkningsmekanisme, som ikke er til stede i andre antikoagulantia - læs mere her

Eksponering af patogener til biocider og antibakterielle stoffer i f.eks maling er velkendt at kunne fremme resistens. Læs mere om multidrug efflux-pump over expression her.

Efflux pumper kan inhiberes - f.eks med non-antibiotika - efflux pumpe mekanismer gennemgås i review her.
 

Veterinært

Tilsætning af tang til kvægfoder kan reducere methan udslip fra køer med op til 60% - viser forskning fra Moss Landing laboratories, Californien - læs mere her

Tyrekalven Palle er født uden pels - læs mere her
 

Uddannelse og forskning

Det er Folkemødetid, og torsdag  13/6 debatteres, at stadig flere forskningspenge samler sig på færre hænder. Hvad betyder det for dansk forskning? læs oplægget her

Novo Nordisk Fonden har tildelt redaktør i DR Tine Rud Seerup og journalist på Altinget Kasper Kaasgaard fellowships til Constructive Institutes journalistiske uddannelsesforløb. De skal lære at lave konstruktive sundhedshistorier med udgangspunkt i faktabaseret, løsningsorienteret og fremadskuende journalistik. Læs mere her

Fødevarevidenskabens historie - Revolutionen fra Frederiksberg - læs artiklen og se udsendelsen om blandt andet Bernhard Bang´s kontrol af tuberkulose ved hjælp af  pasteurisering, grundstenene for mejeri- og syrner kulturer (Chr. Hansen), Insulin produktion som grundlag for Novo Nordisk og meget andet på TVLorry her
 

Husk de tidligere nyhedsbreve finder du på hjemmesiden her
 

Har du en bekendt, som gerne vil læse nyhedsbrevet, så videresend det til vedkommendes e-mail adresse. Modtageren trykker herefter på abonnér, og kan tilmelde sig - enkelt og i overensstemmelse med person dataforordningen.
Husk at de listede emner kan diskuteres på Abildgaardkredsens lukkede facebook side. Vi opfordrer samtidigt interesserede til at debattere emnerne på f.eks Twitter.

Har du spørgsmål, gode idéer eller indlæg så kontakt os

Kontakt
Abildgaardkredsens nyhedsbrev er uden ideologisk ståsted, men bringer debatindlæg, analyser og kommentarer. Indlæggene er ikke nødvendigvis Abildgaardkredsens holdning, men alene udtryk for skribentens egne meninger.
Abonner på nyhedsbrevet
Copyright © 2018 Abildgaardkredsen, All rights reserved.


Vores mailadresse er:
mail@abildgaardkredsen.dk

Ønsker du at ændre dine indstillinger?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde nyhedsbrevet.

 


This email was sent to <<Email Adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Abilgaardkredsen · Hallundbækvej · Ejstrupholm 7361 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp