Copy

Abildgaardkredsen nyhedsbrev nr. 5 2020

Ytringsfriheden - noget vi ikke kan tage for givet

Det er åbenbart blevet Coronavirusets mission, at minde os om at ytringsfriheden ikke er givet. Meningerne om Jyllandspostens tegning - som sitúationsbeskrivelse eller karikatur - er delte i befolkningen, men lang de fleste politikere bakker op om ytingsfriheden. Sitautionen er penibel for virksomheder med milliard eksport af svinekød, mink skind og mælkeprodukter til Kina, men erfaringen fra Muhammedkrisen er, at effekten trods alt er forbigående. Vi må stå vagt om ytringsfriheden - også på det faglige overfor myndigheder og universiteter, hvor den faglige ledelse har været under pres i mange år og totalitære tenmdenser stikker hovedet frem i meningstyrani og krænkelsesparathed. Emnet er senest behandlet af Jens Laurits Larsen i Infomation her, Eske Willerslev i Magisterbladet og BT - her, og blandt de studerende diskuteres emnet også overordnet - i Uniavisen her og her. Så alt håb er måske ikke ude.  
Abildgaardkredsen - baggrund
Faglig Baggrund

Afrikansk svinepest


Tican (Tönnies) kritiserer den tysk-polske indsats mod vildsvin for ikke at være tilstrækkelig og rettidig. se maskinbladet her.

Pig Progress har spurgt i Pirbright (Bristisk virusforsknings institution), hvor langt vi kan forvente udviklingen med en vaccine mod Afrikansk svinepest er. Læs mere her.

En container fuld af ASF smittet kød er beslaglagt i Philipinerne. Kødet var afsendt fra Kina i form af dumplings og lign færdigretter. Læs mere her.

Hvad sker der efter Afrikansk svinepest har ramt en gård ? Mediet Swine web fortæller om nedslagningen, rengøring , desinfektion og indsættelse af sentinel grise, og tilbagevenden til produktion inden for 1 år på russisk landbrug. Læs mere her.
 

Infektioner, zoonoser

Status for Corona virus rent visuelt kan ses i realtid hos Videnskab.dk her.

Hvad er status for udvikling af vaccine imod Corona virusset ? Læs mere her. Fra New York Times. På dansk behandles emnet af Videnskab.dk - her.

Når ubehageligt smitsomme virus pludselig opstår, er det ofte forbundet med et spring imellem species. Virulensen trigges af en anderledes vært - læs om emnet i Videnskab.dk her.

Læs om International Centre for Antimicrobial Resistance Solutions (ICARS) i seneste APUA newsletter. Der er indlæg af Robert Skov og Kaare Mælbak. Læs her.
 

Antibiotika, non-antibiotika, vacciner, resistens

SSI over tager distribution og salg af ikke registrerede- og autovacciner pr. 1/2-2020. Læs mere her. Det er forventningen, at SSI er klar til at modtage ordrer på ikke-registrerede vacciner og sera fra den 3. februar. Bestilling af autovacciner vil formentlig kunne lade sig gøre fra omkring 1. marts. Dette tidspunkt er dog betinget af, at SSI kan godkendes til at varetage området.
 

Forskning og undervisning

Unibio projektet har modtaget 9,5 millioner til udvikling af single cell protein fra methan .Partnere i projekt med Uniprotein manufacturer Unibio erDanish Agro, Aarhus University/AU Foulum, DTU Aqua, og BioMar. Læs mere her.
 

Dyrevelfærd

Brokgrise heler meget bedre i stier med halm eller savsmuld. Læs mere her.

Dødeligheden er signifikant lavere, når søerne er opstaldet i æde-hvilebokse, sammenlignet med alle andre opstaldningstyper viser undersøgelse hos Danvets kunder. Danvet konkluderer, at man i Danmark helt teoretisk ville kunne reducere antallet af døde søer årligt med svimlende godt og vel 44.000 søer, såfremt alle danske søer var opbokset optimalt (stabile grupper) set ud fra sodødelighed alene. Læs mere her.

Øget fokus på dyrevelfærd hos produktionsdyr har også givet øget travlhed hos patologerne hos Københavns Universitet, der i perioden fra 2004 til 2016 har undersøgt dyr i 1.516 sager. Læs mere her.
 

Veterinært

Antallet af svineslagtninger er igen gået tilbage. En opgørelse fra Markedsnyt for grisekød taler sit tydelige spor: Slagtningerne er på et år faldet med hele 7,3 procent. Slagtningerne er for 2019 opgjort til 18.033.027 svin, og det er 1.320.215 svin færre end i 2018. Læs mere her.

4 måder at reducere methan udledningen fra Malkekøer fra mediet Dairygold. Læs mere her.

Er du interesseret i overvågningen af smitsomme sygdomme i USA. Så kig på Iowa states hjemmeside her - for at se status på f.eks PRRS isolater.
 

Diverse

En astronaut på den internationale rumstation, blev ramt af en blodprop i kredsløb - læs om hvordan det blev behandlet og patienten overlevede. Læs her.
 

Husk de tidligere nyhedsbreve finder du på hjemmesiden her
 

Har du en bekendt, som gerne vil læse nyhedsbrevet, så videresend det til vedkommendes e-mail adresse. Modtageren trykker herefter på abonnér, og kan tilmelde sig - enkelt og i overensstemmelse med person dataforordningen.
Husk at de listede emner kan diskuteres på Abildgaardkredsens lukkede facebook side. Vi opfordrer samtidigt interesserede til at debattere emnerne på f.eks Twitter.

Har du spørgsmål, gode idéer eller indlæg så kontakt os

Kontakt
Abildgaardkredsens nyhedsbrev er uden ideologisk ståsted, men bringer debatindlæg, analyser og kommentarer. Indlæggene er ikke nødvendigvis Abildgaardkredsens holdning, men alene udtryk for skribentens egne meninger.
Abonner på nyhedsbrevet
Copyright © 2018 Abildgaardkredsen, All rights reserved.


Vores mailadresse er:
mail@abildgaardkredsen.dk

Ønsker du at ændre dine indstillinger?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde nyhedsbrevet.

 


This email was sent to <<Email Adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Abilgaardkredsen · Hallundbækvej · Ejstrupholm 7361 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp