Copy

Utveckling

Efter några utskick om företagsmiddagen och uppdaterad e-postlista kommer här ett vanligt Näringslivsnytt. Det är i vanlig ordning blandad kompott och kanske har du noterat de olikfärgade avsnitten? Här försöker vi sortera upp det vi vill förmedla, både för att du lätt ska hitta rätt men också för att vi inte ska missa några perspektiv. Nu har vi dessutom med ett nytt avsnitt.

Vi vill hjälpa dig som företagare att stärka dig själv, därför kommer vi strax under inledningen börja med enkla övningar för att bygga din mentala styrka. Hos oss på Näringslivskontoret kallar vi dem "Stig-övningar" då vi haft förmånen att jobba med mental styrka och coachande förhållningssätt tillsammans med Stig Wiklund som är mental tränare och personlig coach. En stor del i det arbetet är att tänka framåt och positivt. Hoppas du vill vara med och göra övningarna - de kommer göra skillnad både för dig och din omgivning.

Karin och Mona kommer under kommande vecka börja ringa runt till er företagare, till en början med fokus på bygg- och maskinentreprenörer, för att få lite koll på hur läget är för er just nu. Vill du ha ett samtal så hör av dig till oss - antingen via e-post eller ring själv så hörs vi snart!

Avslutningsvis vill vi rekommendera ett besök på våra kyrkogårdar nu i helgen. Oavsett trosuppfattning så är det en fantastisk atmosfär denna allhelgonahelg med alla tända ljus.

Övning 🌞

Tacksamhet kan tränas med hjälp av att uppskatta nuet och notera vad man är tacksam över, stanna upp och uppleva det i både kropp och sinne.

🌞 Vad är du tacksam för just nu?

Tacksamhet kan skapa fler relationer, förbättra din fysiska och psykiska hälsa, öka empati och minska aggression, förbättra din självkänsla och öka din mentala styrka. Tacksamma chefer får hängiven personal. Tacksamma människor kan sova bättre. Källa: YOGOBE  Vill du öva mer på tacksamhet finns det en fin beskrivning vad tacksamhet är här samt ett A4 att skriva ut där du varje dag kan fylla i något du är tacksam över.
 

Digital informationsträff för företagare


Inbjudan till digital informationsträff om kommande byggfas av vindkraftsprojekten Norrbäck, Pauträsk och Vargträsk

Torsdag 24 november 2022 kl 18.00-19.00
Digitalt via Teams

Vattenfall tillsammans med Vilhelmina kommun bjuder dig som är företagare i trakten av Vilhelmina, Lycksele, Storuman, Åsele eller andra delar av regionen till en information om möjligheterna för ditt företag när byggnation av vindkraftsprojekten startar. Värt att tänka på inför mötet är att de inte enbart söker kontakt med företag inom anläggning och byggnation utan även många andra lokala företag.

Läs mer i inbjudan här

Sista anmälningsdag 21 november 
Anmäl dig till Bogge Bolstad på Vilhelmina kommun, bogge.bolstad@vilhelmina.se eller 0940-140 62. Efter anmälan skickas det ut en länk till Teams.

Har företaget kompetensbehov framöver?

Har ditt företag kompetensbehov på lite längre sikt? Ta kontakt med Storumans Lärcentrum, kanske kan de hjälpa till att ordna med utbildning eller på annat sätt marknadsföra den yrkeskompetens företaget kommer vara i behov av.

Följ gärna Storumans Lärcentrum på Facebook. Där gör de bland annat reportage där de berättar mer vad olika yrken innebär. Kanske passar ditt företags yrkesroller att berätta mer om där?

 

Nya LAS-regler

Är ditt företag arbetsgivare? Har du koll på de nya reglerna i Lagen om anställningsskydd som trädde i kraft från 1 oktober 2022? Ledarna har bra information på sin hemsida och även ett test du kan göra för att se vad du behöver läsa mer om.

Arbetslöshetsinfo

Nulägesbild september i Storumans kommun

118 st anmälda som arbetslösa, 45 öppet arbetslösa, 70 lediga jobb på Arbetsförmedlingen (då är inte jobben som företagen inte lagt ut med). 4.3% arbetslöshet, -1,7 % förändring senaste 12 mån. Lägre ungdomsarbetslöshet i Storuman än i Västerbotten som helhet, 4,7 % mot 6.4 %.

Nu har ditt företag och Storumans näringsliv chansen att öka era kunskaper inom digital teknik – svara på enkäten idag!

Syfte: hitta nya metoder för att hjälpa småföretag att bättre kunna nyttja digital teknik. Mål: ta fram nya yrkeshögskoleutbildningar som svarar mot arbetslivets behov inom data/it samt skapa nya former av mikrokurser anpassade för småföretags förutsättningar till kompetensutveckling inom digitala verktyg.

Klicka här för att läsa mer och besvara enkäten
Småföretagare – välkommen att delta i en studie om Arbetsplatsdialogen

Nu kan du som chef få stöd att upptäcka tidiga tecken på ohälsa, samtala med medarbetare om arbetsmiljö och anpassa arbetet för att förhindra sjukskrivning eller underlätta återgång till arbetet.

Umeå Universitet vill nu undersöka småföretagare (chefer med 10-49 anställda) och om de kan få stöd av Arbetsplatsdialogen. Att delta i projektet är gratis och småföretagare kan få stöd av forskare under ett helt år i sitt arbetsmiljöarbete. Mer information och anmälan görs på projektsidan.

Producerar du livsmedel?Välkommen att delta på Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten kostnadsfria workshop om förpackningar, presentation och prissättning.

Tisdag 29 november kl 09.00-15.00
På plats i Umeå eller via länk

🍏 Nils Arvidsson från kommunikationsbyrån Henson leder denna workshop om attraktiva och hållbara livsmedelsförpackningar.
🍏 Håkan Landström och Pelle Johansson från Hushållningssällskapet delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper kring vikten av att prissätta rätt och presentera sina produkter på ett sätt som lockar köparen.

👉 Läs mer och anmäl dig via denna länkDet satsas mycket på livsmedelsproducenter och gröna näringar nu
. Hör av dig till vår Näringslivsutvecklare Karin Lundberg på 073-060 21 37 eller karin.lundberg@storuman.se om du vill få information som kan vara till nytta för dig framöver.

Företagsmiddag

Har du glömt att anmäla dig? Kontakta Helene Lindqvist så försöker hon ordna med en plats till dig. Ring 072-539 57 05 eller skicka e-post till helene.lindqvist@storuman.se

Så rustar du företaget inför en lågkonjunktur


Mycket talar för att vi i Sverige närmar oss en lågkonjunktur. Hur ska man tänka som småföretagare? Vilka är de viktigaste åtgärderna inför en osäker tid? Sara Thorgren, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, ger sina bästa råd.


1. Håll koll på ekonomin
2. Analysera kassaflödet
3. Dra ner på kostnader
4. Håll koll på företagets fordringar
5. Minimera utdelningar
6. Skapa vinn vinn-situationer

Läs mer här - eller kontakta oss på Näringslivskontoret om du vill bolla ditt företags utmaningar, hitta vägar framåt eller bara prata med någon om det ni står inför. Vi har alltid tid för dig.
Hos Region Västerbotten kan du som företagare söka stöd för utveckling av verksamheten. Storumans kommun tillhör stödområde A.

Läs mer om stöden som kan sökas hos Region Västerbotten

Karin och Mona hjälper dig komma igång med stödprocessen för olika ansökningar.
Vi på Näringslivskontoret förmedlar gärna kontakt till våra kollegor på Almi för att du som företagare ska få bästa möjliga förutsättningar för att utveckla ditt företag.

Nyhetsbrevstips
Vi tipsar om Almis nyhetsbrev. Förutom tips från deras digra kalendarium finner du också energispartips samt info om hur Almi kan hjälpa ditt företag med hållbarhetsarbetet. Anmälningslänken hittar du längst ner på denna sida.

Aktuella upphandlingar

Storumans kommun gör varje år inköp för cirka 170 miljoner kronor. Våra inköp innefattar varor, tjänster och entreprenader inom en mängd branscher i små och stora volymer. Just nu finns inga aktuella upphandlingar. Läs mer om aktuella upphandlingar på vår hemsida

Lediga lokaler

AB Domptören
Kontors- och butikslokaler i Sparbankshuset, Storuman
(anpassas efter hyresgästens verksamhet)
Kontakt: Kent Grahn, 070-632 40 49, grahn7@gmail.com

Hantverkshuset i Storuman, Robin Fredriksson
Lokal 224 m2
Kontor på ca 50 m² med biyta på 164 m²
Kontakt: Robin Fredriksson, 070-385 80 33

Fastighets AB Umluspen (FABU)
5 kontor, Granåsvägen 1, Tärnaby (7, 19, 20, 25 och 34 m²)
Utöver det finns ett antal lokaler att hyra för föreningsverksamhet, samt varmförråd.
Kontorsfastighet, 298 m², Röbrostigen 9, Storuman
Kontakt: Susanne Falck 0951-141 73 (vardagar 09:00 – 12:00)
076-130 37 64 (vardagar 13:00 - 16:00)
E-post: susanne.falck@umluspen.se

Industri- och Logistikcenter (ILC)
Lokal 376 m², ledig från 2023-02-28
Förråd 70 m², ledig från 2023-02-28
2 kontor á 10 m²/st, källarlokal 87 m², Terminalkontoret, Terminalvägen 4, Storuman
Industrilokal 194 m² och 196 m², ledig från 2023-11-30, Blåvägen 209, Storuman
Kontakt: Robert Lundberg, 076-134 76 12
E-post: robert.lundberg@storuman.se
Har du en lokal att hyra ut som du vill att vi ska berätta om? Hör av dig.

Välkommen att kontakta oss på Näringslivskontoret

Karin Lundberg, Näringslivsutvecklare  tel: 073-060 21 37
Mona Olofsson, Näringslivsstrateg  tel: 0951-141 05
Helene Lindqvist, Näringslivsstrateg  tel: 072-539 57 05
Katti Lundström, Turismkoordinator  tel: 072-217 80 43
Tina Kerro, Inflyttarservice  tel: 0951-140 38
Johan Duvdahl, Näringslivschef  tel: 0951-142 60
Copyright © 2022 Storumans kommun, All rights reserved.


Vill du inte längre ta emot Näringslivsnytt kan du avregistrera dig här.


This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Storumans kommun · Järnvägsgatan 30 A · Storuman 923 31 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp