Copy
Bekijk deze email in uw browser

Nieuwsbrief nr. 5 2018.

Beste <<Voornaam>> <<Tussenvoegsel>> <<Achternaam>>,

Je krijgt deze "Planten dichterbij" nieuwsbrief omdat je e-mailadres bekend is bij Flora van Nederland of omdat je je hebt aangemeld via een van onze sites of de site van een van onze partners. Heb je vragen of suggesties naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Mail dan naar de redactie@planten-dichterbij.nl

INHOUD

Spoorbloem: video
Bleke klaproos: video

Juni als wandelmaand

Wanneer je in juni gaat wandelen, en dat is echt aan te raden, is het aantal plantensoorten dat in bloei komt werkelijk overweldigend. Laten we eerst even naar een paar bomen kijken die met hun bloei beginnen. Daar is de Hollandse linde en ook de andere Lindes, die je altijd wel in de bebouwde omgeving kunt vinden. Ze bloeien met trossen met gele bloemen, waar veel bijen en hommels op afkomen. Die worden trouwens ook door de sterke weeïge geur aangetrokken. Ook de Tamme kastanje bloeit in de tweede helft van de maand en kun je zowel in de stedelijke omgeving en parken als in rijkere bossen, bijvoorbeeld rond Nijmegen en in Zuid-Limburg, aantreffen. Opmerkelijk is natuurlijk de vrucht, de eetbare kastanje, van deze laatste boom, die wel wat lijkt op de kastanje van de Witte paardenkastanje die we al in mei hebben kunnen zien bloeien.

Op oude stadsmuren gaat het Stengelomvattend havikskruid bloeien met zijn felle gele composietenbloemen. Spoorbloem is daar ook van de partij en daar zie je nu ook de Muurpeper bloeien, die je ook wel direct langs het asfalt van menige weg in de berm kunt zien. Over bermen gesproken; een gras dat veelvuldig in bermen, grasland en op dijkhellingen te zien is, is Glanshaver, zo genoemd omdat het in de zon prachtig blinkt en glanst. Het is een van de grootste grassen en als je een grasbloem zou willen bekijken is dit gras heel erg geschikt om de simpele reden dat de twee bloemen in een aartje behoorlijk groot zijn. Je hebt zelfs geen loep nodig om de bloemdelen goed te kunnen bekijken. Juni is trouwens een echte grassenmaand; er gaan behoorlijk veel grassoorten in bloei en mensen met last van Graspollenallergie kunnen je er alles over vertellen.

In bermen zie je nu ook de nodige kruiden bloeiend. Groot streepzaad, Knoopkruid, Bleke klaproos, Glad walstro om er een paar te noemen. Opvallend is ook de Scherpe boterbloem in grasland, bermen en op dijken. Kom je langs bosranden op plekken waar kalk in de bodem zit, dan kun je de eerste bloeiende Bosranken vinden; het is de enige echte liaan die we in onze streken kennen. Ook Wilde kamperfoelie vind je mede door de geur van de bloemen van deze slingerplant.
Ook genieten aan het strand is aan te bevelen, waar je dan de Blauwe zeedistel kunt vinden. Een heel opmerkelijke plant uit de Schermbloemenfamilie die in de loop van de evolutie is aangepast aan een droog en eigenlijk toch wel guur en winderig klimaat, waardoor de plant een distelachtig uiterlijk of habitus heeft ontwikkeld.

Kortom neem de kuierlatten, want juni leent zich er alleszins voor om in de natuur de mooiste juweeltjes te vinden, zoals de Zwanenbloem in sloten, en als je ontdekt dat er in de uiterwaarden hele grote oppervlakken met geel bloeiende composieten staan, dan is dat vaak Jakobskruiskruid, een soort die door grote grazers gemeden wordt vanwege zijn giftigheid.

Geschreven door Maurice Martens

Menu

Bloeiende en zoemende bermen

hoe krijgen we ze terug?

‘Zet de berm in bloei voor de bij!’ is een praktische handleiding voor iedereen die wilde bijen, hommels en de honingbij een handje wil helpen. Dit boek biedt volop inspiratie met informatie over het belang van bijen, het succesverhaal van een geslaagd bijenproject en nuttige tips om zelf aan de slag te gaan met bijenvriendelijk bermbeheer.

Praktische handleiding voor organisatie & uitvoering van bijvriendelijk bermbeheer. Auteur: IVN Westerveld. Prijs: € 17,95
Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

Een vriend(in) doorverwijzen

Kan ik een vriend(in) doorverwijzen?
Ja! Stuur via de onderstaande link een bericht naar je vrienden zodat ze ook de nieuwsbrief "Planten dichterbij" kunnen ontvangen.

Wanneer krijgt mijn vriend(in) de nieuwsbrief doorgestuurd?
Zodra je vrienden jouw bericht hebben ontvangen en ze reageren op dit bericht dan ontvangen ze vanaf dat moment ook elke nieuwsbrief die we versturen. Het is vanwege de privacywetgeving wel van belang dat zij nadat zij jouw mail hebben ontvangen hun gegevens zelf invullen.

Menu

Stuur mijn vriend(in) de nieuwsbrief
Zwanenbloem

Florakompas

Naast de website Flora van Nederland is er ook de website Florakompas. Het herkennen van wilde Flora om ons heen is vaak niet gemakkelijk, soms zelfs niet voor een ervaren plantenkenner. Maak een foto van de plant, vooral bloeiwijze en blad, om thuis de juiste naam van je vondst vast te stellen.
Florakompas wijst de weg naar meer dan 500 paspoorten van plantensoorten met unieke determinatievideo’s en foto's. 

Menu

Redactionele bijdragen.

Aan de nieuwsbrief Planten dichterbij wordt door de volgende organisaties redactioneel bijgedragen:


Stuur deze nieuwsbrief door naar een vriend. Ook kunt u wellicht uw gegevens aanvullen of wijzigen

Menu

Copyright © 2018 Flora van Nederland, Alle rechten zijn voorbehouden.
Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door uitgever Novio Design.

Postadres van de redactie is:
Flora van Nederland
Plein  1992 70f
6221 JP Maastricht
redactie@planten-dichterbij.nl

Wil u de gegevens van uzelf voor deze nieuwsbrief wijzigen?
U kunt uw gegevens updaten of U zelf uitschrijven.
Privacybeleid volgens de wet AVG

Email Marketing Powered by Mailchimp