Copy
Bekijk deze email in uw browser

Nieuwsbrief nr. 2 2018.

Beste <<Voornaam>> <<Tussenvoegsel>> <<Achternaam>>,

Je krijgt deze "Planten dichterbij" nieuwsbrief omdat je e-mailadres bekend is bij Flora van Nederland of omdat je je hebt aangemeld via een van onze sites of de site van een van onze partners. Heb je vragen of suggesties naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Mail dan naar de redactie@planten-dichterbij.nl

INHOUD

Madeliefje: video
Gewoon speenkruid: video

Afl 2. Bermen in de stad

In de wat ruimer opgezette buitenwijken van onze steden en dorpen zijn vaak bermen aangebracht tussen de straten en de stoepen. In die bermen staat een aantal planten die ook in de herfst en winterperiode vaak nog bloeien al is het minder overdadig dan in de lente en zomer. Het geliefde Madeliefje hoort tot deze ‘jaar door’ bloeiers. De lieflijke bloemen sieren deze bermen en fleuren ze op. Aan de randen van de bermen komen al heel snel bij de eerste verwarmende zonnestralen allerlei kleine planten tot ontwikkeling en bloei. Een opmerkelijke soort is de Vroegeling, die met zijn kleine witte kruisbloemen soms hele randen wit kan kleuren. Naast het alomtegenwoordige Straatgras en Vogelmuur die je ook vaak in tuinen en langs stoepranden aantreft is Reigersbek met zijn rode bloemen ook zo’n typische bermplant. Net als de wit met gele bloemen van het Madeliefje accentueren de rode bloemen de rijkdom aan plantensoorten in ogenschijnlijk saaie grasbermen.

Regelmatig zie je de gele bloemen van Gewoon speenkruid opduiken in stadsbermen en beschaduwde hoekjes. Dat zijn echte lenteboodschappers die ons laten weten dat we betere tijden wat het weer betreft kunnen verwachten. Het is inmiddels een jaarlijkse wedstrijd geworden wie het eerste bloeiende Gewoon speenkruid weet te melden bij Vroege Vogels. En wat dacht je van Gewone ereprijs, met zijn zachte blauwe tinten die je tussen het nog lage gras kunt zien staan.

Een andere witbloeiende plant die je ook in dergelijke bermen in dorp of stad kunt vinden is de Kleine veldkers. Net als de Vroegeling hoort de Kleine veldkers tot de Kruisbloemenfamilie. Deze familie kent veel soorten met bloemen met vier kroonbladen en opvallende vruchten. Zijn het vruchten die lang en smal zijn, dan noemen we die vruchten hauwen; zijn ze echter ongeveer even lang als breed, dan heten die vruchten hauwtjes. Hauw of hauwtje zegt dus niets over de grootte van de vruchten maar enkel iets over de vorm. Een veel in de stad voorkomende soort met hauwtjes is het Herderstasje, dat mooie driehoekige vruchten heeft, die lijken op een ouderwetse tas, zoals herders die vroeger gebruikten, en verder nogal verschillend van aanzien kan zijn.
Als grassoort in dergelijke bermen komt naast Straatgras ook Engels raaigras voor, een grassoort die je ook in gazons, op voetbalvelden en op weilanden aantreft. Later in het jaar, zo rond de maanden mei en juni zie je bij slecht onderhouden, niet gemaaide grasbermen pas echt goed hoeveel verschillende soorten gras daarin staan. De diversiteit aan pluimen en aren valt dan pas op. Gladde witbol kun je dan bijvoorbeeld op wat drogere bermen aantreffen naast Geknikte vossenstaart.

Geschreven door Maurice Martens

Menu

Doneer aan Flora van Nederland.

In bovenstaande Aflevering 2 Bermen in de Stad zijn de dikgedrukte (blauw) planten door erop te klikken te bekijken op Flora van Nederland. We zouden graag ook de Gladde witbol willen toevoegen als een volledig plantenpaspoort. De kosten om de videodeterminatie samen te stellen uit de teksten en het beeldmateriaal, dat op vrijwillige basis kosteloos door de experts van Flora van Nederland is verzameld, en het plantenpaspoort op de website te plaatsen bedragen Euro 450,-.

Door een donatie te spenderen help je Flora van Nederland om dit nieuwe plantenpaspoort te realiseren en daarmee de website verder uit te bouwen. Op onze donatiepagina kun je lezen hoe je kunt helpen.

Menu

Westhoff lezing

Op 30 mei 2018 wordt de jaarlijkse Victor Westhoff lezing aan de Radboud Universiteit Nijmegen voor de 20ste keer gehouden. Ter gelegenheid van dit jubileum zijn er twee hoofdsprekers. Beide directeuren van de twee grootste terreinbeherende organisaties in ons land hebben de handschoen opgenomen om hun visie met eenieder te delen.
Het zijn Marc van den Tweel (directeur Natuurmonumenten) en Sylvo Thijsen (directeur Staatsbosbeheer). Het thema van de 20ste Westhofflezing is: Twee routes, één bestemming: zo maken we Nederland samen mooier.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op www.ru.nl/Westhofflezing of door een e-mail te sturen naar secrwesthoff@science.ru.nl.

Menu

Week van de Biologie 2018

Vorig jaar heeft NIBI, het Nederlands instituut voor de Biologie, de eerste keer de Week van de Biologie georganiseerd. Flora van Nederland heeft daaraan meegewerkt door 4 maal de wandeling te organiseren, die beschreven is in het herziene boek van Jac P. Thijsse ‘Onbekommerd, in de voetsporen van Jac P. Thijsse’. Er waren maar liefst 100 deelnemers aan deze wandeling door Maastricht.
Dit jaar organiseert NIBI opnieuw een Week van de Biologie en wel in de eerste week van oktober. Flora van Nederland zal ook aan deze tweede week deelnemen. Houdt de nieuwsbrief en de nieuwsberichten van Flora van Nederland in de gaten.

Menu

Redactionele bijdragen.

Aan de nieuwsbrief Planten dichterbij wordt door de volgende organisaties redactioneel bijgedragen:


Stuur deze nieuwsbrief door naar een vriend. Ook kunt u wellicht uw gegevens aanvullen of wijzigen

Menu

Copyright © 2018 Flora van Nederland, Alle rechten zijn voorbehouden.
Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door uitgever Novio Design.

Postadres van de redactie is:
Flora van Nederland
Plein  1992 70f
6221 JP Maastricht
redactie@planten-dichterbij.nl

Wil u de gegevens van uzelf voor deze nieuwsbrief wijzigen?
U kunt uw gegevens updaten of U zelf uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp