Copy
Bekijk deze email in uw browser

Nieuwsbrief nr. 6 2018.

Beste <<Voornaam>> <<Tussenvoegsel>> <<Achternaam>>,

Je krijgt deze "Planten dichterbij" nieuwsbrief omdat je e-mailadres bekend is bij Flora van Nederland of omdat je je hebt aangemeld via een van onze sites of de site van een van onze partners. Heb je vragen of suggesties naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Mail dan naar de redactie@planten-dichterbij.nl

INHOUD

Hondsroos: video
Noorse esdoorn: video


Juli, warme vakantiemaand

Juli staat sinds mensenheugenis bekend als de maand met de hoogste gemiddelde temperatuur van het jaar en het heeft er alles van dat na de warme en droge junimaand ook juli 2018 wel eens records gaat slaan. Het is desondanks toch een maand om buiten goed om je heen te kijken, maar het is daarbij aan te raden om te kiezen voor wandelingen in de schaduw van bossen, of om de steven richting plas en water of de kust te wenden.

Ga je op pad in onze bossen in het Rijk van Nijmegen of Zuid-Limburg of besluit je om bijvoorbeeld te wandelen in landgoederen zoals in de Achterhoek of de kuststrook, dan kun je daar diverse boomsoorten aantreffen. Niet alleen Beuken en Eiken, zoals de Zomereik, maar ook Gewone en Noorse esdoorns, Essen, Haagbeuk en Tamme kastanje, nog in bloei soms, vaak al behoorlijk oude bomen, tref je er aan. Ook Robinia en Zoete kers zijn soorten die je daar aantreft; probeer ze eens te herkennen aan de typische schorskenmerken, want de bloei ligt alweer een paar maanden achter ons.

De randen van die oude lustoorden bieden je de kans verschillende soorten struiken aan te treffen en te herkennen. Bosrank bloeit met witte bloemen en herken je ook aan de liaanvormige groeiwijze. Eenstijlige en Tweestijlige meidoorn herken je aan de ingesneden bladeren en ook Gelderse roos en Vlier hebben typische bladeren. Rode en Gele kornoelje hebben eveneens heel typische bladeren die je gemakkelijk herkent als je ze voorzichtig uit elkaar trekt. Vergeet niet te letten op Sleedoorn, Hondsroos, Gewone braam en mogelijk Framboos die met doorns bezet zijn. De meeste van genoemde struiken zijn in het stadium van vruchtvorming en ook dat is iets om eens goed naar te kijken. De diverse tinten rood je die aantreft maakt het herkennen van deze struiken soms ook goed mogelijk. Ruik je de Wilde kamperfoelie misschien nog?

In de haagranden langs de bosschages tref je de nodige zoomplanten aan. Ruig klokje is zo’n fraaie zoomplant, maar op kalkbodem kun je ook Beemdkroon of Blauwe knoop nog wel vinden. En is het Sint-Janskruid al overal uitgebloeid?

In de kuststrook kun je ook nog het nodige vinden. Zie je de Zeeraket, de Blauwe zeedistel, Stekend loogkruid en de Zeewolfsmelk tussen de uitgebloeide Helm? Of iets verder van de zeereep vind je wellicht Parnassia en Strandduizendguldenkruid op de wat vochtiger laagten tussen de duinen. In de natte duinvalleien zelf kun je Gewone waternavel en wellicht Oeverkruid aantreffen.

Waterkanten hebben ook het nodige te bieden en bovendien is het daar wat koeler. Waterzuring met zijn grote bladeren tref je bijna overal aan in de oever van plas en rivier, maar ook de Grote egelskop en al een tijd uitgebloeide Gele lis en Kalmoes. De laatste ruik je goed! Bloeit het Riet al? Ook zul je Zwart tandzaad kunnen vinden, vooral op de net droogvallende vlakke oever langs onze grote rivieren. Misschien bloeit deze al, nu het dit jaar toch wel erg warm is.

Geschreven door Maurice Martens

Menu


Subsidie Hugo de Vries-fonds.

Regelmatige bezoekers van de website Flora van Nederland hebben het waarschijnlijk al gemerkt. Er staat weer een serie nieuwe plantenpaspoorten op de site. Daarvoor gaat een woord van dank naar het Hugo de Vriesfonds. Dit fonds, dat kennisverbreiding van onze plantenwereld stimuleert, heeft Flora van Nederland voor twee maal 10 nieuwe plantenpaspoorten gesubsidieerd. De tranche voor 2018 heeft de plaatsing van 10 plantenpaspoorten mogelijk gemaakt en voor 2019 is eveneens een reeks van 10 nieuwe plantenpaspoorten gefinancierd.

De nieuwe reeks plantenpaspoorten zijn de volgende:

Waterzuring
Zwart tandzaad
Flora van Nederland blijft naarstig op zoek naar financiële continuïteit en ondersteuning bij het verder uitbreiden van de plantenpaspoorten. Ook die van de plantengemeenschappen willen we verder uitbreiden.
Alle gebruikers van Flora van Nederland kunnen daarbij daadwerkelijk helpen, want zoals een van onze donateurs onlangs opmerkte:

Daarom de hoop dat er voortgang mag zijn en dat gaat niet alleen met enthousiasme”.

Help ons bijvoorbeeld om het plantenpaspoort van Oeverkruid te realiseren. Bij voorbaat gaat onze dank en die van onze gebruikers naar onze donateurs. Op onze donatiepagina kun je lezen hoe je kunt helpen.

Menu


Basisgids composieten.

Onlangs verscheen een nieuw deel in de succesvolle KNNV-serie Basisgidsen: de Basisgids composieten.

Een handzame gids, boordevol foto’s, waarmee beginners en gevorderden snel composieten kunnen determineren. Veel kennis of ervaring is er niet voor nodig; de zoeksleutel gebruikt kenmerken als kleur, grootte van de bloem, de lengte van de stengel en de eerste bloeimaand.

Handig voor liefhebbers en professionals in onderwijs, onderzoek en natuurbeheer.
  • 140 soorten composieten: zelf herkennen op soortniveau
  • Per soort gemiddeld zes duidelijke foto’s en heldere beschrijvingen
  • Zoeksleutel op basis van goed zichtbare kenmerken
De auteur Arie van den Bremer schreef reeds diverse andere basisgidsen (grassen, korstmossen) en is beschikbaar voor lezingen of cursussen.
Klik hier voor meer informatie

Menu


Redactionele bijdragen.

Aan de nieuwsbrief Planten dichterbij wordt door de volgende organisaties redactioneel bijgedragen:


Stuur deze nieuwsbrief door naar een vriend. Ook kunt u wellicht uw gegevens aanvullen of wijzigen Let met name ook even erop of in de aanhef van deze nieuwsbrief uw naam goed wordt weergegeven.

Menu

Copyright © 2018 Flora van Nederland, Alle rechten zijn voorbehouden.
Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door uitgever Novio Design.

Postadres van de redactie is:
Flora van Nederland
Plein  1992 70f
6221 JP Maastricht
redactie@planten-dichterbij.nl

Wil u de gegevens van uzelf voor deze nieuwsbrief wijzigen?
U kunt uw gegevens updaten of U zelf uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp