Copy
PLANTEN dichterbij Nr: 1
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Welkom bij de eerste nieuwsbrief.

Je krijgt deze "Planten dichterbij" nieuwsbrief omdat je e-mailadres bekend is bij Flora van Nederland of omdat je je hebt aangemeld via een van onze sites. De intentie is om deze nieuwsbrief maandenlijks uit te geven. Heb je vragen of suggesties naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Mail dan naar de redactie nieuwsbrief@floravannederland.nl.

Stijve klaverzuring: video
Muurleeuwenbek: video

Afl 1. De stedelijke omgeving

Zodra je de voeten buiten de deur zet, kun je al natuur waarnemen. Immers, ook in de stad vind je al direct allerlei planten. Laten we eens op zoektocht gaan in onze eigen stedelijke omgeving. Ook als je geen tuin hebt en direct met je voeten op de stoep staat, kan de ontmoeting met plantensoorten al beginnen. Op de stoep, in de hoeken waar de muren van huizen staan, zie je vaak een kleine op de grond groeiende plant met klaverbladachtige bladeren, een beetje bruingroen van kleur, met in de bloeitijd vijftallige regelmatige bloemen met een mooi gele kleur. De bloemen zijn niet groot, zo’n cm in doorsnee, maar hun kleur doet ze wel opvallen. Het is Gehoornde klaverzuring, een plant die ons stedelijk milieu steeds beter weet te waarderen. Hij is nauw verwant aan de Stijve klaverzuring.

Andere planten met gele bloemen die minder bescheiden zijn en wel tot 20 cm hoog worden en voldoende voedsel tussen de stoepstegels vinden en vooral langs de muren van onze huizen is het Klein kruiskruid, een soort uit de Composietenfamilie, die vrijwel het hele jaar door bloeiend te zien is en die je ook herkent aan het witte pappus waarmee de vruchten door de wind verspreid kunnen worden. Maar uit de composietenfamilie staan nog meer planten in onze steden. Vanaf het eind van de lente tot ver in de herfst vind je soorten uit het geslacht Melkdistel, de Gewone melkdistel en de Akkermelkdistel. Deze planten worden beduidend groter dan het eerder genoemde Klein kruiskruid, tot wel 60 cm hoog ook in die stenige omgeving.

Soorten die van oorsprong uit warmere streken komen voelen zich ook thuis in de stenige omgeving. Opvallend is de opmars die Klein glaskruid maakt. Deze soort is nauw verwant aan onze twee brandnetelsoorten, Grote brandnetel en Kleine brandnetel, die trouwens ook in de stedelijke omgeving te vinden zijn, met name op sterk bemeste plekken, zoals verwaarloosde en verlaten terreinen. Klein glaskruid houdt van warme plekjes, en juist die hoeken tussen de stoep en de muren van huizen en de muren zelf zijn ideaal als ze op het zuiden of zuidwesten geöriënteerd zijn. Klein glaskruid heeft op dat soort standplaatsen kleine bladeren tot zo’n 3 cm lang, maar kan op plekken in tuinen wel bladeren hebben van zeven cm en meer en dan sterk lijken op Groot glaskruid.

Een bijzondere soort die je vooral in steden vindt met oude muren, ook van huizen, is de Muurleeuwenbek, die met zijn kleine op klimop lijkende bladeren vaak uit muren lijkt te groeien. De bloemen met hun lila kleur en gele gekleurde knobbels zijn het aanzien meer dan waard. Het is van oorsprong een rotsplant en dat verklaart dat zijn standplaats in de stad helemaal niet zo vreemd is.

Veel plezier met het ontdekken van natuur in de stad, terwijl je wellicht gewoon boodschappen aan het doen bent.
 
Geschreven door bioloog Maurice Martens

Steun de Gehoornde klaverzuring.

Van de bovengenoemde plantensoorten en ruim 500 andere soorten, hebben wij op de Flora van Nederland website een beschrijving en video geplaatst in de plantenpaspoorten. Van de Gehoornde klaverzuring willen we dit ook graag doen en daarom roepen wij jullie hulp in. Op onze donatiepagina kun je lezen hoe je kunt helpen.


Ook Wiebe is een van de ondersteuners en hij schreef "Wilde planten is mijn grote liefhebberij. Het zoeken van wilde planten deed ik al als kleine jongen. Het buiten zijn, de kick om iets bijzonder te vinden, de schoonheid van planten, dat maakt mij gelukkig. Logisch dat ik graag een kleine financiele bijdrage lever om deze prachtige site in stand te houden (en mogelijk verder uit te breiden). Hartelijke groet, Wiebe".

Stuur deze nieuwsbrief door naar een vriend. Ook kunt u wellicht uw gegevens aanvullen of wijzigen
Copyright © 2018 Flora van Nederland, Alle rechten zijn voorbehouden.
Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door uitgever Novio Design.

Postadres van de redactie is:
Flora van Nederland
Plein  1992 70f
6221 JP Maastricht
nieuwsbrief@floravannederland.nl

Wil u de gegevens van uzelf voor deze nieuwsbrief wijzigen?
U kunt uw gegevens updaten of U zelf uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp