Copy
Bekijk deze email in uw browser

Nieuwsbrief nr. 4 2018.

Beste <<Voornaam>> <<Tussenvoegsel>> <<Achternaam>>,

Je krijgt deze "Planten dichterbij" nieuwsbrief omdat je e-mailadres bekend is bij Flora van Nederland of omdat je je hebt aangemeld via een van onze sites of de site van een van onze partners. Heb je vragen of suggesties naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Mail dan naar de redactie@planten-dichterbij.nl

INHOUD

Look-zonder-look: video
Dagkoekoeksbloem: video

Kruiden in hagen en bosranden

Op stap langs hagen en naar bossen kom je onder de struiken en in de overgang naar de berm of straatrand allerlei kruiden tegen. Vooral als deze in het voorjaar volop staan te bloeien is de kleurenpracht overweldigend. Tot de grotere en opvallende kruiden hoort een aantal soorten met witte bloemen. Ze vallen verder ook nog op door heel typische eigenschappen waaraan je ze gemakkelijk kunt herkennen.
Een eerste soort, die bovendien al als een der eersten begint te bloeien is Look-zonder-look. De plant hoort tot de Kruisbloemenfamilie en heeft als heel kenmerkende eigenschap dat de geur onmiskenbaar die van uien is. Vooral als je de bladeren een beetje fijn wrijft, ruik je dit meteen. Als je een plant uit de grond trekt -hij is echt niet zeldzaam- zie je dat er in tegenstelling tot bij de echte uisoorten, zoals Kraailook, geen bolletje op de overgang van stengel naar wortelstelsel zit. In de Nederlandse naam komt dit mooi tot uitdrukking: Look-zonder-look betekent zoveel als Ui(engeur)-zonder-ui.
Kraailook kun je trouwens wat later in het jaar ook in vergelijkbare begroeiing vinden. Een andere soort met witte schermvormige bloeiwijzen in onze hagen is de Dolle kervel. Deze herken je heel goed als je naar de stengel kijk. Dan zie je dat deze boven in de plant groen is en onder, vlak boven het maaiveld, rood. Op de overgang van het groene deel naar het rode deel zie je veel rode punten; let op de plant is giftig. Een andere witte schermbloemige is Zevenblad. Deze vormt vaak tapijten in het lage gedeelte van zo’n haag op de overgang naar de berm. Als je het blad bekijkt zie je dat dit meestal uit vijf tot zeven deelblaadjes of bijna-deelblaadjes, bestaat.
Naast deze soorten met witte bloemen wordt zo’n haag opgefleurd door de rozerode kleuren van de Dagkoekoeksbloem. De bloemen van deze tweehuizige planten zijn of alleen maar mannelijk bloeiend met enkel meeldraden of alleen maar vrouwelijk bloeiend. In het laatste geval zwellen de doosvruchten op wat je goed kunt zien aan de dikbuikige kelken. Kleur wordt verder gebracht door Stinkende gouwe. Deze heeft gele bloemen en kenmerkt zich speciaal door het gele melksap dat uit een afgebroken stukje blad of stengel naar buiten treedt. Het sap werd vroeger wel gebruikt om wratten aan te stippen.
Een wat meer zeldzame soort met gele bloemen is de Gele dovenetel met zijn tweezijdig symmetrische bloemen. Maar er staan nog meer Dovenetel soorten in dergelijke hagen. We noemen de Witte dovenetel en de Gevlekte dovenetel. De laatste met paarse bloemen.
Ook zou ik de aandacht willen vragen voor een bescheiden soort met blauwe bloemen, namelijk de Hondsdraf. Deze plant groeit op de bodem en je vindt deze soort dan ook aan de rand van het pad of de weg waarover je loopt. Ook deze soort is uit de Lipbloemenfamilie en heeft tweezijdig symmetrische bloemen.
Dat hagen en bermen maar al te vaak rijk zijn aan voedingsstoffen, bijvoorbeeld afkomstig van het uitlaten van honden, blijkt maar al te zeer door de aanwezigheid van de Grote brandnetel. Als je je daar aan prikt, staat er meestal ook wel direct in de omgeving een Grote weegbree met zijn ronde bladeren. Het sap van de Grote weegbree doet het brandend gevoel, veroorzaakt door histamine, al snel verdwijnen.

Geschreven door Maurice Martens

Menu

Plant & eter

van vezels tot vanille


In Amerika is het een hype: Plant-based cooking & nutrition. In culturen waar mensen boven­gemiddeld lang leven speelt een gezonde leefstijl met beweging en plantaardig voedsel een belangrijke rol. Dit boek laat zien hoe natuurlijke stoffen uit planten werken in het lichaam en bijdragen aan een gezonde levensstijl

Met harde feiten over plantaardig voedsel, verrassende weetjes over smaken, geuren en kleuren en heerlijke recepten. Een fascinerend boek voor iedereen met passie voor planten, voeding en gezondheid.

Over de auteur:
Evelien Rozema studeerde biofarmaceutische wetenschappen en specialiseerde zich later in plantenstoffen. Rozema heeft een passie voor koken met plantaardig voedsel. Zij geeft regelmatig lezingen over planten, voeding en gezondheid.

Bekijk hier het inkijkexemplaar

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

Privacy rechten.

Vorige keer hebben we je gevraagd om je gegevens te controleren en ons nogmaals toestemming te geven om je deze nieuws brief toe te sturen. Een groot aantal mensen heeft dit al gedaan. Bedankt daarvoor. Diegene dit dit nog niet gedaan hebben vragen we het nogmaals. Anders moeten we je volgens de Privacy wet die op 25 mei ingaat uitschrijven uit onze bestanden. En dan ontvang je helaas de nieuwsbrief niet meer.

Menu

Ik wil deze nieuwsbrief blijven ontvangen
Hondsdraf

Redactionele bijdragen.

Aan de nieuwsbrief Planten dichterbij wordt door de volgende organisaties redactioneel bijgedragen:


Stuur deze nieuwsbrief door naar een vriend. Ook kunt u wellicht uw gegevens aanvullen of wijzigen

Menu

Copyright © 2018 Flora van Nederland, Alle rechten zijn voorbehouden.
Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door uitgever Novio Design.

Postadres van de redactie is:
Flora van Nederland
Plein  1992 70f
6221 JP Maastricht
redactie@planten-dichterbij.nl

Wil u de gegevens van uzelf voor deze nieuwsbrief wijzigen?
U kunt uw gegevens updaten of U zelf uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp