Copy

Info Iași nr 18 - Aprilie 2019

„Voința inimii dă aripi picioarelor.” - Proverb românesc

Șantierul Belvedere 2019

A început șantierul Belvedere ! Momentan, este vorba despre fundația structurii metalice, în care va exista un magazin second-hand și un depozit. Este vorba despre lucrări grele/brute. Pentru rest, vă așteptăm în această vară ! In program sunt următoarele : montarea structurii metalice (fundație, dale, geamuri, pereți interiori) și amenajarea terenului (montarea gardului, plantare de pomi, montarea cabanelor de lemn - primele locuințe).
Pentru mai multe informații, accesati site-ul internet al fundației, sau site-ul internet al Emmaus Europa.

Suntem vizitați

La începutul lunii aprilie, am primit vizita a patru colegi de la Emmaus Lambeth (Londra). Jessica, Sarah, Andrew și Ian au descoperit România pentru prima dată. În septembrie anul trecut, au organizat o întrecere de caritate (circuit pe biciclete 24 ore) și ne-au anunțat că vor să ne ofere jumătatea fondurilor obținute cu această ocazie. (Pentru mai multe informații : www.emmaus.org.uk/lambeth/).
În timpul șederii lor de patru zile la Iași, ne-au ajutat să distribuim cadouri la Centrul de Recuperare și reabilitare pentru Persoane cu Handicap din Cozmești, și au fost în vizită la Popești. De asemenea au făcut si o vizită cu ghid în orașul Iași.
În săptămână următoare, Simon, companion la Emmaus Cambridge (Anglia) a petrecut toată săptămână cu noi. El nu era pentru prima dată în România pentru că a fost de mai multe ori în vizită la Satu Mare. Ne-a dat o mână de ajutor la magazin și, în egală măsură, a împărțit multă voie bună tuturor celor din comunitate ! Este o plăcere să vă revedem pe toți, in curând !

Știri din Popești

În data de 6 aprilie, Pufi a dat naștere la 5 cățeluși, a căror tată este câinele nostru Rex. Venirea lor pe lume mărește echipa noastră canină, compusă din Pufi, Rex, Ben, Molda și Beto.
Căutăm de pe acum familii adoptive pentru aceste animăluțe (tip Ciobănesc belgian x Ciobănesc german), care vor fi înțărcați în perioada mai-iunie.

Ziarul unui grădinar

Echipa care a efectuat lucrările de izolare în seră luna trecută a terminat finisarea acoperisului dinspre nord. Lucrările n-au împiedicat ca semințele puse în pământ în luna martie sa crească, și acum plantele încep sa-și arate vârfurile.
Am făcut și alte semănături în această lună : la fel ca în luna martie, am semănat salată, roșii de mai multe feluri, vinete și leuștean. În plus, avem acum în seră, semințe de ardei gras, ardei iuți, dovlecei zucchinni, praz, țelină, bostani de mai multe feluri, cimbru, busuioc, precum și flori (condurași, gălbenele, etc.).
Afară, am făcut borduri din plante aromatice (pătrunjel, măghiran, asmațuchi și oregano), am semănat flori și salată. Încă nu putem să beneficiem de aceste plante, dar din fericire, frunzele din ceapa plantată în martie se pot mânca deja, cât și plantele aromatice semănate și plantate anul trecut (leuștean și pătrunjel), care au ieșit din pământ.

Taifas # 4

Al patrulea “Taifas” a avut loc pe vineri 12 aprilie…Cu această ocazie, am sărbătorit si cei 25 de ani ai Leïlei (co-responsabilă la Popeștii), în salonul din comunitatea din Iași. Prăjituri și provocări au fost pregătite de echipa noastră. După ce am constituit două grupe, s-au făcut dueluri de table, jocuri de îndemânare, de viteză și de memorie, jocuri muzicale… Data viitoare, este posibil să-l organizăm la Popești, în aer liber !

Paștele la Emmaus

Pe data de 28 aprilie am petrecut Paștele. Paștele, ca și Crăciunul, reprezintă oportunitatea, pentru centrele din Popești și din Iași, să se întâlnească. Astfel, companionii din Iași au pregătit, începând de sâmbătă, masa de Paște : salată de boeuf, ardei umpluți și salată de ciuperci. Simona, psihologa noastră, a venit să gătească pasca, prăjitură specifică Pastelui făcută cu brânză dulce sau smântană sau ciocolată . Masa de Paște este ocazia să întrerupem postul de patruzeci de zile, cu un grătar.

Masa de Paște este ocazia să întrerupem postul de patruzeci de zile, cu un grătar. Astfel, după ce companionii și Gelu au asistat la slujba de înviere sâmbăta seară, au plecat duminică dimineața, cu mașina, spre Dobrovăț, o comună în afara orașului Iași. Acolo, într-o luncă, lângă un râuleț, companionii s-au distrat să ciocnească ouăle colorate de Paste.

După ce am mâncat și ne-am bucurat de aerul curat și de muzica tradițională, am mers până în mânăstirea apropiată, înainte să ne întoarcem spre Iași, pentru a profita în continuare de acest weekend prelungit.
Luni, 30 aprilie, a două zi de Paște, Florin și unii companioni din Iași s-au dus la Popești, unde toate lumea s-a distrat, a ascultat muzică și a jucat cărți. Duminică, Dan (co-responsabil la Popești) și companionii din Popești aveau, și ei, pregătită masa de Paște. Au făcut cozonac, ouă pictate, salate de boeuf și sarmale.

Adunare generală al fundației Un Coup de Main d’Emmaüs Iași

Pe 15 aprilie a avut loc adunarea generală al fundației Un Coup de Main d’Emmaüs Iași. Dimineața, membrii consiliului de administrație (D-na Onu - președinte, D-na Zaharia - trezorier, D-na Sandu-Andries - secretar și D-na Grigoras), precum și membrii salariați ai echipei, au participat la o ședință. Ne-am propus să vorbim despre următoare : finanțări, proiecte realizate anul trecut, proiecte pentru anii următori și mai ales pentru anul 2019, marod și beneficiari. Mai mult, acest moment a fost ocazia pentru salariații și membrii consiliului de administrație să se cunoască mai bine.
Am decis să adăugăm un nou membru în consiliul de administrație , membru care să reprezinte pe companioni si care să fie delegat de companioni. Este vorba de Teodora Criu : prima companioană a fundatiei Emmaus Iași, care acum lucrează la Emmaus Pantin (Franța), cunoaște bine mișcarea Emmaus, companionii și problematica comunității din Iași.
După acest moment, destul de administrativ și formal, o întâlnire cu toții companioni din Iași și din Popești a permis tuturor să se prezinte. Pentru a termina acest moment important din viața fundației, ne-am reunit toți în jurul unui dejun comunitar.

Portretul lunii

Din 2017, un atelier de țesut s-a deschis în centrul nostru din Popești, după inițiativa lui Anne-Lise, voluntară elvețiană al cărui portret l-am realizat în decembrie 2017. Cu ajutorul său și dupa sfaturile sale, companionii țes bucăți de materiale care sunt transformate în sacoșe, poșete, eșarfe, fețe de perne, covoare. De la înființarea atelierului, mai mulți companioni din Popești au țesut ca activitate principală.
Întâlnire cu Ioana, țesătoare “full-time”.

Copyright © 2020 *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp