Copy
Terugblik Week tegen Kindermishandeling

Van 18 tot 24 november was de Week tegen Kindermishandeling. De hele week waren er veel activiteiten in de regio Hart van Brabant. Om aandacht te vragen voor kindermishandeling, kennis en informatie te delen en op te roepen tot actie. Want iedereen kan iets doen!

> Bekijk de film voor een impressie van de week.
> U kunt ook het liveblog teruglezen.

Je hebt een netwerk nodig in de strijd tegen kindermishandeling

Een collegezaal vol bestuurders, managers en directeuren laat zich maandag 18 november inspireren door onder andere twee hoogleraren. De boodschap? Alleen los je kindermishandeling niet op.
> lees verder
 
Kijkje in de keuken bij Veilig Thuis
Gemiddeld 79 meldingen en 53 adviesaanvragen over huiselijk geweld per week. Dat kreeg Veilig Thuis Midden-Brabant in 2018 binnen. Met die aantallen afgezet tegen het aantal inwoners, staat deze regio landelijk gezien in de top drie. 
> lees verder

Een goede start is voor een baby zó belangrijk

De eerste duizend dagen in het leven van een baby zijn cruciaal. Gaat het daar mis, dan is de kans groot dat het kindje op latere leeftijd problemen ontwikkelt – niet alleen psychische, maar ook fysieke.
> lees verder

Uit elkaar ... en de kinderen dan?

Een scheiding is altijd pijnlijk voor kinderen. Kinderen durven er niets van te zeggen, maar voelen zich steeds meer verscheurd tussen twee fronten. Dwing ze dus niet om partij te kiezen voor een van de ouders.
> lees verder

Praat met kinderen over online veiligheid

“Sexting? Onze kinderen gaan dat gewoon doen.” Het is niet geruststellend wat enkele tientallen ouders meekrijgen, tijdens een avond over online veiligheid op 20 november in de Tiburgse LocHal.
> lees verder

Krant voor ouders en kinderen

Naar 150 basisscholen in de regio Hart van Brabant zijn 30.000 kranten verspreid. Het Jeugdjournaal kwam op bezoek bij basisschool Wandelbos.
> lees de krant online
> bekijk de uitzending van Jeugdjournaal

Campagne voor jongeren

Huidige campagnes over signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling zijn gericht op volwassenen. Jongeren zien vaak eerder dat er iets niet goed gaat bij een vriend of vriendin thuis en kunnen ook iets doen om een vriend of vriendin te helpen.  Erover praten zou al een enorme winst zijn. Maar net zoals volwassenen, zijn de meeste jongeren niet bekend met de signalen van kindermishandeling en missen ze de tools om het bespreekbaar te maken. Jongerencommunicatiebureau Jong & Je Wil Wat ontwikkelde samen met jongeren en met de Taskforce een Instagram campagne om jongeren bewust te maken van kindermishandeling en ze handelingsperspectief te bieden.
> bekijk de jongerenpagina met campagnebeelden
> bekijk de resultaten van gesprekken met jongeren

Campagne voor kinderen

Kinderen die kindermishandeling meemaken, voelen zich vaak te weinig gezien en gehoord. Vaak weten kinderen niet dat het niet normaal is dat ze worden mishandeld of verwaarloosd, maar voelen ze wel angst, verdriet of woede. Misschien weten ze ook niet waar ze terecht kunnen voor hulp. 'Blue' helpt kinderen om hulp te zoeken. Blue komt via Youtube-advertenties in beeld bij kinderen van 6-12 jaar. Er is ook een speciale kinderpagina op de website en Blue staat in de krant die via basisscholen is verspreid. Aan leerkrachten is gevraagd om Blue in de klas te bekijken en er is een wedstrijd voor schoolklassen. Meedoen kan nog tot 1 december!
> bekijk Blue
> meer over wedstrijd scholen
Trainingen Meldcode voor onderwijs

Vorige week was in het nieuws dat er weinig meldingen komen van kindermishandeling uit het onderwijs, ondanks de strengere meldcode. Slechts 3% van de meldingen bij Veilig Thuis komen uit het onderwijs! "Leerkrachten weten vaak niet goed hoe ze het moeten aanpakken als ze zich zorgen maken over kinderen in hun klas." Aldus Tea Hol, directeur van de vereniging voor aandachtsfunctionarissen LVAK. Het is daarom belangrijk dat leerkrachten training krijgen om signalen te leren herkennen en te weten wat ze vervolgens kunnen doen. Maar ook om te leren hoe om te gaan met dilemma's en dit bespreekbaar te maken met collega's.

Het Coordinatiepunt Trainingen Meldcode organiseert open trainingen voor het onderwijs:
  • Open Basistraining voor het onderwijs over stappen 1 en 2 van de meldcode: ma 03 en ma 17 februari, 2 dagdelen van 16.00 tot 19.30u
  • Open verdiepingstraining Meldcode: Gewoon Doen! over stappen 1 t/m 5 van de meldcode: ma 10 febr en di 18 februari, 2 dagdelen van 16-19.30 uur 
Meer informatie en aanmelden via info@coordinatiepuntmeldcode.nl
LinkedIn
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 | Taskforce Kindermishandeling | All rights reserved.

De regionale Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant is een netwerk van professionals, organisaties en inwoners die zich betrokken voelen bij de aanpak van kindermishandeling. Samen zijn we op zoek naar een vernieuwende, effectieve aanpak en samenwerking.

www.zorgenomeenkind.nl 
taskforcekindermishandeling@tilburg.nl.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.
Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u zich aanmelden? Vul dan dit formulier in.