Copy
De sport start weer!
Alert zijn op kindermishandeling is nu belangrijker dan ooit. Tijdens de intelligente lockdown zijn de spanningen in sommige gezinnen hoog opgelopen. Mogelijk heeft dat geleid tot (meer) huiselijk geweld. In grote delen van Nederland zijn de sportclubs de eerste die kinderen weer zien, nog voor ze naar school gaan. Bovendien openen clubs de poort niet alleen voor de eigen leden, maar voor alle jeugd. Hoe komen we erachter hoe het met de kinderen gaat? En hoe kom je in actie als dat nodig is? In deze nieuwsbrief tips en info.

"Pak door en vraag hulp"

Piet Poos, wethouder gemeente Goirle

Als wethouder verantwoordelijk voor jeugdhulp is Piet Poos een groot voorstander van snel ingrijpen. En met snel bedoelt hij: voordat kleine problemen groter worden. Dat is niet alleen kostenbesparend, maar voorkomt escalatie. Ook als de veiligheid van kinderen in het geding is, moet je snel ingrijpen. Lees verder

"Heb oog voor het kind achter de sportprestatie"

Irene Dekker, projectmanagement KNVB

"Ik zie deze bijzondere tijd ook als een kans voor sportclubs om na te denken over afspraken. Over hoe je met elkaar omgaat. Dat is belangrijk. Want binnen een club die daar aandacht voor heeft, spreken mensen elkaar eerder aan op ongewenst gedrag." Lees verder

Trainers en coaches: tips voor het eerste contact met de kinderen na de lockdown


Nu kinderen weer naar de sportvereniging kunnen, zijn de trainers en coaches de eersten die weer in contact komen met de kinderen. Natuurlijk staan de kinderen te popelen om te sporten, maar dat is niet het eerste wat moet gebeuren. Kinderen willen gezien, gehoord en begrepen worden en ze hebben een uiterst vreemde periode achter de rug. Ga hier niet aan voorbij. Lees de tips van sportpedagoog Marion de Kock
 

Vertrouwenscontactpersoon voor elke vereniging

Vertrouwenscontactpersonen in de sport spelen een belangrijke rol bij de aanpak van kindermishandeling. “In Hilvarenbeek streven we naar een vertrouwenscontactpersoon voor elke vereniging”, zegt Edwin Kleiboer, voorzitter van de Sportraad in die gemeente. Lees verder
Programma webinars

Nu bijeenkomsten en trainingen op fysieke locaties niet door kunnen gaan, heeft de Taskforce samen met partners een programma met webinars samengesteld voor allerlei doelgroepen.

6 mei: webinar voor gescheiden ouders in Coronatijd
Voor alle gescheiden ouders die worstelen met de coronamaatregelen en met vragen zitten als: hoe doe je dat nu, wonen in twee huizen? Hoe houd je beiden voortdurend het belang van je kind in het oog? Hoe combineer je al die taken en zorg je dat het gezellig blijft? Kijk hier voor meer informatie en aanmelden. Deel dit gerust in je eigen netwerk!

13 mei: praten met kinderen over veiligheid
Webinar voor beroepskrachten die met kinderen werken (onderwijs, kinderopvang, jeugdzorg, advocatuur bij scheidingen, etc.). Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Meer webinars
Een compleet overzicht van alle webinars staan op onze website. Het programma wordt de komende tijd verder aangevuld. Webinars die al geweest zijn, zijn op de website terug te kijken. 
Contact onderhouden met je jeugdteam, hoe doe je dat?

Het is belangrijk om het contact met je sporters te blijven onderhouden, ook in tijden van corona. Maar op welke manier doe je dat? Wat zijn de do’s en dont’s? Lees de tips van Centrum Veilige Sport Nederland

Campagne voor jongeren

We maken ons zorgen dat het aantal situaties huiselijk geweld de komende tijd flink gaat toenemen. Met een campagne gericht op jongeren van 14-18 jaar willen we jongeren laten weten dat er hulp is wanneer ze het slachtoffer zijn van mishandeling. De campagne loopt van 23 april tot 21 mei op Instagram, Facebook en Snapchat en leidt naar de jongerenpagina op onze website. 
Meer informatie en downloaden materiaal voor eigen gebruik.

Augeo Magazine: samenwerken rondom gezinnen

Als je kindermishandeling effectief wilt aanpakken, is een goede samenwerking tussen professionals noodzakelijk. Wat is daarin belangrijk en waar moet je op letten? Daarover gaat dit Augeo Magazine
Hoe help je een kind dat het thuis niet fijn heeft?
Er zijn allerlei redenen dat het thuis niet fijn kan zijn voor een kind. Zeker nu kinderen bijna niet naar activiteiten buiten de deur kunnen. Wat kun jij doen om een kind te helpen? In dit fillmpje tips van Betty-Ann Blommers, Manager trainingen IMW en lid van het programmateam van de Tasforce Kindermishandeling. Binnenkort meer films met tips op onze website.

Nieuwe hulplijn voor ouders: OuderWIjzerTelefoon

Iedereen die even wil sparren, stoom af wil blazen of vragen heeft over zijn of haar ouderschap en / of de opvoeding van zijn of haar kind, mag bellen naar de OuderWijzerTelefoon via 085 1 303 959.

Video's Team-Kim

Team-Kim heeft video's gemaakt met tips voor kinderen en jongeren die door de coronacrisis in nood komen. De tips worden gegeven door ervaringsdeskundigen van Team-Kim. Er is ook een video voor professionals en omgeving. Bekijk ze hier.
nieuwsbrief vaker ontvangen? Schrijf hier in
Download bovenstaande factsheet
LinkedIn
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 | Taskforce Kindermishandeling | All rights reserved.

De regionale Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant is een netwerk van professionals, organisaties en inwoners die zich betrokken voelen bij de aanpak van kindermishandeling. Samen zijn we op zoek naar een vernieuwende, effectieve aanpak en samenwerking.

www.zorgenomeenkind.nl 
taskforcekindermishandeling@tilburg.nl.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.
Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u zich aanmelden? Vul dan dit formulier in.