Copy
In deze nieuwsbrief: preview van het programma van de College Week in de week tegen kindermishandeling | Hoe bespreek je kindermishandeling? | Podcast over grensoverschrijdend gedrag | Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant stopt na 2021 | Ontwerpwedstrijd voor basisscholen | Zomerkansen voor kwetsbare kinderen

Save the date: College Week 16 - 20 november

  • Online interviewprogramma waarin deelnemers vragen mogen stellen aan inspirerende gasten
  • Voor iedereen die interesse heeft: studenten, professionals, scholieren, inwoners Hart van Brabant
  • Presentatoren: Frank van Pamelen en Jeroen Latijnhouwers
  • Vijf gasten en vijf thema's, met als rode draad ‘Praten helpt’
Programma in het kort
  • Maandag 16 november 15.00 uur: opening week tegen kindermishandeling door Marcelle Hendrickx, wethouder jeugd gemeente Tilburg en voorzitter Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant
  • Maandag 16 november aansluitend op de opening: Een kansrijke start voor alle kinderen met Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid.
  • Dinsdag 17 november 15.00 uur: Veilig sportklimaat met Toon Gerbrands, directeur PSV.
  • Woensdag 18 november 15.00 uur: De schaamte voorbij met ervaringsdeskundige Karin Bloemen
  • Donderdag 19 november 15.00 uur: Hoe maken we kindermishandeling bespreekbaar op school? Met ervaringsdeskundige Olcay Gulsen
  • Vrijdag 20 november 15.00 uur: Hoe maken we kinderen weerbaar tegen seksueel geweld? Met Herman Bolhaar, nationale rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Na dit college sluit Marcelle Hendrickx deze week tegen kindermishandeling af.
Binnenkort het volledige programma met aanmeldlink op www.zorgenomeenkind.nl/week

Praten helpt
Iedere dag een ander thema, met als rode draad ‘Praten helpt’. Want de drempel om over kindermishandeling te praten is veel te hoog. Zowel voor kinderen die kindermishandeling meemaken als voor mensen in hun omgeving die signalen kunnen zien. Zoals buren, familie, de sportcoach. Maar ook bij leerkrachten en andere professionals is er grote handelingsverlegenheid als het om kindermishandeling gaat. Door te zwijgen, laat je een kind in de ellende zitten. Praten helpt!

Bijeenkomsten voor gescheiden ouders


Op verschillende plekken in Nederland organiseert het Landelijk Contactpunt Ouderbijeenkomsten (LCO) informatiebijeenkomsten voor gescheiden ouders. Ook in de regio Hart van Brabant gaan deze bijeenkomsten plaatsvinden. De eerste zijn op 23 en 25 november in Waalwijk. De ouderbijeenkomsten zijn voor gescheiden ouders in elke fase van de scheiding, hun netwerk en geïnteresseerde professionals. Meer informatie op www.ouderbijeenkomsten.nl.
 
Aanmelden
Via ouderbijeenkomsten@alsjeuitelkaargaat.nl. Helaas mogen er in deze fase maximaal 30 deelnemers in de zaal. Een kalender voor ouderbijeenkomsten in 2021 is in de maak.

Hoe bespreek je kindermishandeling?


Hoe doe je dat? Je zorgen over een kind bespreken met de ouders? Ouders die worden aangesproken omdat zij mogelijk hun kinderen verwaarlozen of mishandelen, voelen zich vaak bedreigd in hun ouderschap. Een open en respectvolle houding is daarom belangrijk. ‘Ga naast ze staan en heb aandacht voor hun emoties.’ Lees verder in het Augeo Magazine.

Podcast over grensoverschrijdend gedrag


Wat is het, hoe herken je het, wat kun je doen, hoe ga je hier als professional mee om en welke interventies zijn er?

Antwoord op deze vragen krijg je in deze podcast in twee delen. In het eerste deel een gesprek met Miriam Reijnen van Centrum Veilige Sport Nederland en Anne van Dijk, ambassadrice van Sporters Helpen Sporters. In het tweede deel vertellen Irene Dekker, ambassadeur van Taskforce Kindermishandeling, en Chawa van der Jagt van Sportbedrijf Tilburg over sportplezier. Door het neerzetten van een veilig, zorgeloos, plezierig klimaat, ontstaat ruimte voor vroegsignalering en preventie. Luister naar de podcast.

Taskforce Kindermishandeling stopt na 2021


In november 2017 is de regionale Taskforce Kindermishandeling gestart om de aanpak tegen kindermishandeling in de regio Hart van Brabant extra aan te jagen. Met de ambitie om in een periode van vier jaar vernieuwende aanpakken in gang te zetten en partijen met elkaar te verbinden. Zodat we steeds vaker kindermishandeling voorkomen of eerder signaleren. Die vier jaar zijn in november 2021 voorbij. De Taskforce Kindermishandeling stopt daarom in november 2021, op de laatste dag van de Week tegen Kindermishandeling. Die week wordt dan extra knallend afgesloten.

Borging
Het komende jaar onderzoeken we hoe we de opgedane kennis en ervaring, ontwikkelde aanpakken én het brede netwerk op een goede manier kunnen borgen. Een deel van de activiteiten gaan we onderbrengen in het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling. En voor de activiteiten die niet in het centrum passen, zoeken we een alternatief. Hiermee zetten we in op een duurzame en kwalitatief hoogwaardige aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in onze regio.

Ontwerpwedstrijd voor basisscholen


Door in de klas over kindermishandeling te praten, leren kinderen wat kindermishandeling is en dat het niet normaal is als kinderen zich thuis niet veilig kunnen voelen. Om leerkrachten te helpen dit gesprek te hebben in de klas, organiseert de Taskforce Kindermishandeling een ontwerpwedstrijd. Alle basisscholen in de regio Hart van Brabant hebben informatie over deze wedstrijd ontvangen. Wie maakt het leukste ontwerp van Pink? De prijsuitreiking is in de week tegen kindermishandeling. Lees meer over deze wedstrijd.

Zomerkansen voor kwetsbare kinderen


Het fonds Zomerkansen van Augeo Foundation hielp 32.000 kinderen in heel Nederland de zomer door. Ook in Tilburg hebben kinderen en jongeren deel kunnen nemen aan activiteiten door een bijdrage uit dit fonds. Jongeren gingen onder andere aan de slag met het componeren van alternatieve drill-raps. Een mooie samenwerking van R-Newt en R-Newt Kids (onderdeel van ContourdeTwern), Buurtsport, IMW, Taskforce Kindermishandeling en JOGG.

De activiteiten waren bedoeld voor kinderen en jongeren in drie wijken (West, Noord en Zuid). In deze wijken loopt de PACT–aanpak om ongelijkheid te verminderen. Juist in deze wijken zien we de gevolgen van covid-19. Achterstanden zijn tijdens de epidemie vergroot en de tweedeling neemt toe.
nieuwsbrief vaker ontvangen? Schrijf hier in
LinkedIn
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 | Taskforce Kindermishandeling | All rights reserved.

De regionale Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant is een netwerk van professionals, organisaties en inwoners die zich betrokken voelen bij de aanpak van kindermishandeling. Samen zijn we op zoek naar een vernieuwende, effectieve aanpak en samenwerking.

www.zorgenomeenkind.nl 
taskforcekindermishandeling@tilburg.nl.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.
Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u zich aanmelden? Vul dan dit formulier in.