Copy
Belangrijke rol voor woningcorporaties in strijd tegen kindermishandeling

Medewerkers van woningcorporaties komen vanwege hun werkzaamheden vaak bij mensen thuis. Bijvoorbeeld bij onderhoud of reparaties. Zo’n medewerker kan het vriendelijke en bekende gezicht zijn voor een slachtoffer die hem of haar de eerste stap naar veiligheid biedt. Het is belangrijk dat deze medewerkers signalen van huiselijk geweld herkennen en vervolgens weten wat ze kunnen doen. Het Coördinatiepunt Trainingen Meldcode, ontstaan uit de Taskforce,  heeft een training ontwikkeld speciaal voor beroepskrachten die achter de voordeur komen. Inmiddels hebben diverse huismeesters van Woningcorporatie Breburg deze training ‘veilig achter de voordeur' gevolgd.

Lentebijeenkomst Woningcorporaties
Tijdens de lentebijeenkomst op 18 juni van alle woningcorporaties in Brabant stond dit onderwerp ook op de agenda. Volgens Jan-Dirk Sprokkereef, directeur nationaal programma Geweld hoort nergens thuis, kunnen woningcorporaties een belangrijke rol spelen in de gezamenlijke aanpak tegen kindermishandeling: "Het zijn vaak kleine signalen waar je toevallig tegenaan kunt lopen. Door de training leer je wat je kunt zien en hoe je kunt handelen. Oordeel niet, maar blijf bij de feiten. En bedenk dat jij het verschil kunt maken voor een kind."
 
Spin-off
"Zoals velen met mij waren we geraakt door de impact van het verhaal over kindermishandeling. Wij willen hierin onze verantwoordelijkheid oppakken en zijn daarom geïnteresseerd in de training voor medewerkers binnen een Woningcorporatie.", aldus Woningcorporatie Zayaz uit Den Bosch. Inmiddels zijn er gesprekken met meerdere woningcorporaties uit onze regio. Een mooie spin-off van de lentebijeenkomst. Want voor het terugdringen van kindermishandeling is het essentieel dat zo veel mogelijk mensen kindermishandeling herkennen en weten wat ze moeten doen. 
Onderzoek aanpak kindermishandeling

Wat weten we over de gezinnen die bij Veilig Thuis worden gemeld? Welke problemen spelen er en welke hulp hebben zij nodig? De eerste meting van een landelijk onderzoek geeft al veel inzicht in de problemen én kansen. Editie 14 van het Augeo Magazine deelt deze inzichten. In het magazine wordt ingegaan op de opvoedstress die veel ouders ervaren, over de emotionele onveiligheid die kinderen ontwikkelen en over de invloed van hechtingsproblemen op kinderen en hun ouders. 
Start project Handle with care

In het najaar start de regionale Taskforce Kindermishandeling met het project 'Handle with care'. In samenwerking met politie, leerplicht en scholen onderzoeken we hoe het concept 'Handle with care' in onze regio geïmplementeerd kan worden. In Tilburg is er al een samenwerking tussen de maatschappelijke opvang en scholen, een variant van 'Handle with care'.

Wat is 'Handle with care'?
Als kinderen met politie, maatschappelijke opvang of het crisis interventieteam te maken krijgen, weten de leerkrachten op school vaak van niets. Of ze horen pas veel later dat er iets aan de hand is. Bij het concept 'Handle with Care' geven deze instanties bij een incident van huiselijk geweld een signaal aan school. Meer informatie dan 'dat het kind mogelijk steun nodig heeft' wordt niet gegeven. De leerkracht kan dan op eenvoudige wijze het kind steunen. Bijvoorbeeld als hij of zij vanwege het geweldsincident te laat komt of zijn huiswerk niet af heeft. Kleine gebaren die voor een kind in de knel een groot verschil maken.

 
Bekijk de uitleg over Handle with care in deze animatie:
In gesprek met kappers

Veel kappers weten niet wat ze moeten doen als ze bijvoorbeeld blauwe plekken in iemands nek zien. Het helpt als ze training hebben gehad zodat ze signalen van huiselijk geweld herkennen en weten wat ze moeten doen. Kappers moeten dit al in de opleiding leren. De Taskforce sprak met betrokken ondernemers vanuit een grote kapperszaak en een kappersopleiding over de vragen: Hoe kunnen we kappers in de regio beter informeren? En hoe zorgen we ervoor dat dit thema in het lesprogramma wordt opgenomen? De volgende stap is een inspiratiesessie voor kappers in de regio.
 
Opbrengst innovatielab veiligheid Heusden

Dinsdag 4 juni 2019 organiseerden de gemeente Heusden, het Innovatienetwerk Jeugd en de Taskforce kindermishandeling Hart van Brabant in Oudheusden het ‘Innovatielab Veiligheid èn het kind voorop’. Het was een pittige maar inspirerende bijeenkomst. De opbrengst van de avond vind je op de website van Innovatienetwerk Jeugd inclusief een mooi geïllustreerd beeldverslag.

Week tegen kindermishandeling: ook jij kunt iets doen!

Van 18 tot en met 24 november 2019 is de Week tegen Kindermishandeling. Een week lang zetten we in onze regio de schijnwerper op het welzijn van onze kinderen. In deze week zijn er veel activiteiten voor allerlei doelgroepen. Het thema dit jaar is: 'Ook jij kunt iets doen!' Want we kunnen kindermishandeling alleen terugdringen als zo veel mogelijk mensen en partijen in actie komen. 

Wat ga jij doen?
Mail het naar taskforcekindermishandeling@tilburg.nl. We maken een online kalender van alle activiteiten in de regio.

Inspiratie nodig?
Op deze website vertellen organisatoren van activiteiten in voorgaande jaren over hun aanpak. 
Agenda

•    13 september: Innovatielab Scheiden in Hilvarenbeek
Op vrijdag 13 september is ‘De dag van de scheiding’. Regio Hart van Brabant en de regionale Taskforce Kindermishandeling willen die dag extra aandacht vragen voor een betere aanpak bij (complexe) scheidingen. Met name voor die scheidingen waar kinderen bij zijn betrokken. Dit innovatielab is bedoeld voor alle beroepskrachten die op enige wijze betrokken zijn bij scheidingen. Het is van 12.00 tot 17.00 uur in Hilvarenbeek en je kunt je hier aanmelden.

•    30 september: Bijeenkomst Sportplezier in Willem II stadion
Voor iedereen die actief is binnen een sportvereniging in de regio Hart van Brabant. Tijdens deze avond neemt de Taskforce kindermishandeling je mee in hoe jij het verschil kan maken om met elkaar sportplezier te beleven binnen een veilige sportomgeving. Als vertrouwenscontactpersoon, als trainer, als coach, als begeleider en als bestuurslid. Het verschil maak je door niet weg te kijken. Wil je hierbij zijn? Dan kun je je hier aanmelden.

•    24 oktober: Meet-up 013 
Een evenement voor en door het onderwijs in Tilburg. Het thema van deze meet-up: "Diversiteit in de klas… (er is) meer dan je denkt". De Taskforce geeft twee workshops, over scheiden en over signaleren mishandeling. Meer info: https://www.facebook.com/meetup013/ 

•    18-24 november: week tegen kindermishandeling
Tijdens de week tegen Kindermishandeling worden er veel activiteiten georganiseerd in regio Hart van Brabant. Meer informatie hierover volgt. Een evenement aanmelden kan door een mail te sturen naar taskforcekindermishandeling@tilburg.nl
Copyright © 2019 | Taskforce Kindermishandeling | All rights reserved.

De regionale Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant is een netwerk van professionals, organisaties en inwoners die zich betrokken voelen bij de aanpak van kindermishandeling. Samen zijn we op zoek naar een vernieuwende, effectieve aanpak en samenwerking.

www.regio-hartvanbrabant.nl/taskforcekindermishandeling.
taskforcekindermishandeling@tilburg.nl.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.
Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u zich aanmelden? Vul dan dit formulier in.